Uzmanlar kış aylarında orta kulak iltihabı geçiren çocuklar için uyarıyor

fator

New member
Uzmanlar kış aylarında orta kulak iltihabı geçiren çocuklar için uyarıyor10.10.2022 12:59
Haber Kaynağı: İHA


Orta kulak iltihabı, erken bebeklik ve çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklardan akraba. Bu hastalık tedavi edilmediğinde, kulak zarının delinmesiyle sonuçlanabiliyor ve kronik tek hastalık haline dönebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında nezle ve grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının zemin hazırlamasıyla ortaya kaynak orta kulak iltihabına, özellikle kreş ya bile ilkokula başlayan pedodonti henüz sık rastlanıyor. Kulak ağrısı ya bile çark ağrısıyla kendini malûm fail hastalık genellikle kendi kendine geçse dahi zaman zaman tedavi gerektirebiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İclal Şan, kulak iltihabında en sık görülen araz hakkında bilgiler verdi. Dr. İclal Şan, “Her çocukta orta kulak iltihabı belirtileri farklı görülse dahi genellikle pedodonti olağandışı sinirlilik, huzursuzluk, uyumakta veya uykuda kalmakta zorluk, yüksek öfke, kulak akıntısı, kulak ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ısıldevimbilimde kaybı ya bile işitme zorluğu görülüyor. Bu araz gözlemlendiğinde hemen tek uzman basamak görünmek gerekir” dedi.

3 yaşına gelmiş ayakçak yaklaşık yüzde 80’inin orta kulak iltihabı geçirdiğini söyleyen İclal Şan, “Bazı ahval ayakçak orta kulak iltihabı hastalığını geçirme ihtimalini artırmaktadır. Sigaralı ortamlar, zayıf tek muafiyet sistemi, yetersiz emzirme, sırt üstü yatarken biberonla nemalanmak gibi ahval pedodonti hastalık riskini artırmaktadır. Tam tek tıbbi öykü ve fiziki muayeneye ek olarak odyologlar, orta kulak fonksiyonlarını değerlendirerek orta kulak basıncındaki değişiklileri tespit edebilir. Ayrıca, işitme fonksiyonlarını kıymetlendirmek için saf ses odyometri testi yapılabilir” ifadelerini kullandı.


Antibiyotik tedavisi olmadan, orta kulak iltihap belirtilerinin ayakçak yüzde 60’ında 24 saatte, yüzde 80’inde ise 3 gün içinde kendiliğinden düzelebildiğini vurgulayan Şan, “Orta veya şiddetli derecede en rengi 48 saat süren kulak ağrısı, yüksek öfke gibi şiddetli belirtileri olan 6 aylıktan henüz yetişkin evlât hastalar ile 2 yaşından küçük aile için hastalığın seyrine göre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. 3 aydan uzun süren orta kulak enfeksiyonlarında ise ‘ventilasyon tüpü’ adı verilen hava giriş çıkışını ve orta kulaktaki sıvının boşalmasını sağlayan, küçük tek aparat yerleştirilmesi önerilmektedir. Sıvı boşaltıldıktan sonra genellikle çocuğun işitmesi normal sınırlara dönmekte ve tüpler genellikle 6-12 ağrı sonra kendiliğinden düşmektedir” dedi.

Şan, tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının, başın başka bölümlerinde enfeksiyon, ileri derecede işitme kaybı, konuşma ve gönül gelişiminde problemler oluşturabileceğini kaydederek, “Bu nedenle özellikle kış aylarında orta kulak iltihabı geçiren aile zaman kaybetmeden kulak burun imik uzmanı ve odyoloğa yönlendirilerek işitme fonksiyonları açısından değerlendirilmelidir. Bu hâl erken tanı açısından önemlidir” niteleyerek konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.