Uzmanından “akılcı ilaç kullanımı” uyarısı

fator

New member
Uzmanından “akılcı ilaç kullanımı” uyarısıAkılcı ilaç kullanımının tanımını yapan Toker, “Akılcı İlaç Kullanımı, kişinin kendi tanısına yönelik ve kişisel özelliklerine yönelik gerçek ilacı gerçek şekilde kullanması demektir. Akılcı ilaç kullanımı stratejileri, toplum sağlığı ve halk çıkarları açısından önemlidir. Dünya genelinde sayı fazla gereksiz ilaç kullanımı ve yanlış ilaç kullanımı sonucu oluşan etkilerden dolay ciddi mali problemler mevcuttur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı ise kişinin gereksiz yere ve yanlış şekilde ilaç kullanması, doktorun herhangi tek değerlendirmesi olmadan ilaç başlaması, antibiyotik, vitamin, gıda takviyesi ve bu nitelik takviyeleri uygunsuz şekilde kullanması olarak tanımlanabilir. Dünya geneline baktığımızda en sayı satılan ilaçlar genellikle kalp mermerde hastalıkları ve metabolik hastalıklar üzerine olan ilaçlarken ülkemizde ise en sayı satışta olan ilaçlar, antibiyotik, öte kesici, soğuk algınlığı ve vitamin ilaçlarıdır. Bu gereksiz antibiyotik kullanımı ülkemizdeki en yanlış ilaç kullanımına örnektir” dedi.

Toplumda oluşan antibiyotik direncinin, hastaların tedavi süreçleri ve tedavi maliyetleri üzerinde ciddi etkileri olduğuna bile değinen Toker, “Maalesef toplumumuzda her türlü enfeksiyon hastalığına karşı antibiyotik kullanılması gibi yaygın tek öngörü vardır. Basit hastalıklarda kullanılan yerde antibiyotikler, maalesef toplumda ciddi tek antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına sebep olmakta. Bu toplumu tehdit fail tek durumdur. Bakteriler antibiyotiğe karşı yerde direnci geliştirdikten sonra kendi içlerinde başka bakteriler üzerinde dahi bunu sürme ettirdikleri için kişi herhangi tek ilaç almasa da toplumdan kazanılan yerde antibiyotik direnci nedeniyle tedavi sırasında türlü problemler yaşanmasına sebep olmakta. Bu hem hastanede yatış sürelerini uzatmakta hem dahi tedavi maliyetlerini yükseltmektedir. Hatta yeni tedavilere beraberce sonuç almadığımız ve ölümle karşılaştığımız abar enfeksiyonlarda mevcut.


Antibiyotik kullanımı ya bile Akılcı İlaç Kullanımında kişilerin kesinlikle herhangi tek hekim önerisi olmadan, kendi kendine komşusu veya eşine iyi gelen tek ilacı bilinçsizce tüketmemesi gerekiyor. İlaçları hekim reçetesiyle eczaneden temin ederek doktorumuzun önerdiği sürece uygun şekilde kullanmamız gerekiyor. Herhangi tek hap yutularak içilecekse, onu ezmek, suya karıştırmak ya bile tek kapsülü açıp bile toz halinde tüketmek ilacın etki spektrumunun değişmesine neden olur ve yerde merkezde ilacı gereksiz yere kullanmış oluruz. Ayrıca ilaçların muhafaza yerleri, muhafaza edilecek sıcaklıkları önemli. Açılmış, son kullanım tarihi geçmiş ilaçları kesinlikle kullanmamamız gerekiyor. Bunun sayılmazsa internet ya bile satış danışmanları aracılığı ile satılan nebatî ürünler takviye ürünler kesinlikle basamak danışılmadan kullanılmamalı. Bu nebatî takviyelerin hiçbiri tam olarak masum olumsuzlama. Biz bunları sağlığımız için kullanacağız demek, farklı yan etkilerle karşılaşabiliriz. Kişilerin kendi sağlıkları ve toplumdaki başka tedavilerin sağlığı açısından, usçu antibiyotik, usçu ilaç kullanımına mutlaka uyanıklık etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.