Uzm. Dr. Arpaözü: Her çocuk RSV virüsüyle enfekte olabilir

fator

New member
Uzm. Dr. Arpaözü: Her çocuk RSV virüsüyle enfekte olabilir



10.02.2023 10:36
Haber Kaynağı: DHA


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arpaözü, RSV virüsünün burun, imik ve akciğerleri etkileyerek üst solunum yolu hastalıklarına neden olan tek RNA virüsü olduğunu ifade ederek, “Daha sayı sıra ve mart ayları arasında yerde virüsün yayılım gösterdiğini izliyoruz. Neredeyse her evlât 2 yaşına kadar yerde virüsle enfekte olup hastalığı geçirir. Altı aydan küçük bebeklerde bronşit, bronşiolit ve zatürre gibi hastalıkların yüzde 35-50’si RSV virüsüne tâbi olarak gelişir” niteleyerek konuştu.

Uzm. Dr. Arpaözü, “Virüs her yaştan insanı enfekte edebilir yalnız en fazla aile ve emzirme dönemindeki bebekler arasında yayılım gösterir. Çocuklarda zatürre, orta kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olarak ağır seyredebilir. En sayı aracısız temas yoluyla bulaşır, havada asık kalan damlacıklarla bile bulaş mümkündür. Aynı zamanda yerde damlacıkların eşyalar yolu ile taşınması, yerde eşyaların yüzde ve burna götürülmesi yolu ile dahi enfekte edebilir” ifadelerini kullandı.


YAŞAMI TEHDİT EDECEK BOYUTTA SEYREDEBİLİR

Uzm. Dr. Arpaözü, değerlendirmelerine şöyle sürme etti:

“RSV salgınında risk altında olan gruplar kreş gibi toplu ortamlarda bağcıklı aile ve prematüre bebekler ile kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı ve muafiyet yetmezliği olan çocuklardır. Bu nedenle virüsten korunabilmek için ayakçak eşyalarını ortak kullanmasına izin verilmemeli, nezle benzer belirtileri olan aile okula gönderilmemelidir. Belirtiler genellikle burun akıntısı, öksürük, coşkulu yükselmesi şeklinde başlar. Bunun yanı sıra evlât ve bebeklerde hareketlerin azalması, sarı ve yeşil renkli balgam, emzirme sırasında bebeğin yorulması veya tamamen emmeyi reddetmesi, susuzluk bulguları gibi araz dahi eşlik edebilir. Virüs akciğere yayılarak hava yollarında balgam tıkaçları oluşturur ve hırıltılı solunum, nefes darlığı, arıcı güçlüğü gibi henüz şiddetli bulgular bile görülebilir. Hemen müdahale edilmezse enfeksiyon ağırlaşarak solunum yetmezliğine neden olur ve yaşamı tehdit edecek boyuta gelebilir.”

RSV tanısının uyumlu klinik bulgular görülen hastalarda tanı yapılan hızlı virüs testi ve PCR testleriyle saptandığını ifade fail Uzm. Dr. Arpaözü, “Hastadan burun ve imik sürüntüsü alınarak sonuca göre RSV tanısı konur. PCR testi yaygın olarak kullanılan ve yüzde 90 oranında doğruluk payı bağcıklı tek tanı koyma yöntemidir” dedi.

RSV AŞISI OLMAYAN BİR HASTALIKTIR

Uzm. Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, “RSV enfeksiyonu için özel tek tedavi mevcut değildir. RSV geçirmekte olan hastada antibiyotikler ya bile başka ilaçların etkinliği yoktur yalnız ikincil enfeksiyonlar gelişirse, ilaçlar tedaviye karışma edilebilir. Zaman zaman hastaya dayanak tedavi uygulanması gerekir; arıcı şekli düzenlenerek gerekirse mermerde yolundan sıvı tedavisine başlanır. Solunum sıkıntısı olan hastalarda nemlendirilmiş oksijen ya bile ağır vakalarda mekanik vantilatör desteği gerekebilir” ifadesini kullandı.

Anne babalardan yerde hastalığın aşısının bulunup bulunmadığı ile ilgili sorular aldıklarını dile getiren Uzm. Dr. Arpaözü, sözlerini “RSV’ye karşı geliştirilen tek göz bulunmamakla beraberce, prematüre ve doğumdan kronik hastalıkları olan bebeklere göz benzer özel tek antikor uygulaması yapılarak hastalığın neden olacağı sonuçları engellemek mümkündür” diye noktaladı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.