Üç aylarda çekilecek tesbihler ve zikirler! Üç aylar duaları ve ibadetleri

longbow

Global Mod
Global Mod
Üç aylarda çekilecek tesbihler ve zikirler! Üç aylar duaları ve ibadetleri



22.01.2023 16:04 Son Güncelleme: 22.01.2023 16:05


Üç aylarda oruç tutmak, oruç tutma, Kur’zihin-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetler yerine getiriliyor. Halk arasında üç aylar niteleyerek bilindik Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ertesi girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” niteleyerek yakarış etmiştir (Ahmed ”’b”’. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) başka aylara oranla henüz fazla nafile oruç tuttuğu, yalnız Ramazan’ın sayılmazsa hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının kesiksiz olarak oruçlu geçirilmesinin dinî tek dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde yerde aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

RECEP AYI İBADETLERİ NELERDİR?


Üç aylar, Müslümanların başka aylara oranla henüz fazla ibadet, yakarış, zikir, hayır ve hasenat işleriyle meşgul oldukları zaman dilimleridir. Hazreti Muhammed recep ertesi geldiğinde “Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için şarap kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır.” niteleyerek yakarış etmiştir. Hazreti Muhammed, recep ve şaban aylarında başka aylara oranla henüz fazla nafile oruç tutmuştur.

RECEP AYI TESBİHLERİ VE ZİKİRLERİ

Recep ayında tesbih ve tehlil (Kelime-i tevhid) ve istiğfarda yoğun şekilde meşgul olunması sevaptır. Recep ertesi içerisinde ilk 10 gün, ikinci 10 gün ve üçüncü 10 gün tesbihleri bulunur.

Üç aylar süresince her gün 1100 kere ”La İlahe İllallah”, 100 kere dahi ”Muhammedürresulullah” niteleyerek yerde tesbihe sürme edilir. Daha sonra 1660 kez ”Ya Allah” niteleyerek tesbih çekilir. Üç aylar süresince her gün 1100 kere ”La İlahe İllallah”, 100 kere dahi ”Muhammedürresulullah” niteleyerek yerde tesbihe sürme edilir.

10 gün 100 dea Sübhana’llahi’l – hayyil-kayyum

10 gün 100 kez Sübhana’llahi’l – ehadi’s-samed

10 gün 100 kez Sübhana’llahi’l -gafuri’r-rahim

ÜÇ AYLAR DUALARI

Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7’şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif dahi okunabilmektedir.

Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz, “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” niteleyerek yakarış etmiştir.

İbnü Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Her kim Recep, Şaban ve Ramazan aylarında, öğle ve ikindi (namazları) arası: أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لَا يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا

“Kendisinden başka hiçbir ilah namevcut, Hayy ve Kayyûm olan O yetişkin Allah-u Teala’dan, mağfiret talep ederim. Kendisi hakkında ne tek zarara ne tek faydaya, ne ölüme, ne dahi yaşamaya ve ne dahi dirilmeye mâlik olmayan, (günahlar işleyerek) kendisine zulmetmiş tek kulun tevbesiyle, O’na tevbe ederim’ derse, Allah-u Teala (o kişinin sevab ve günahlarını yazmakla görevli) iki meleğe: ‘Bu kulun yapılmış defterindeki günahlarıyla ilişkili yazıları yakın!’ niteleyerek vahyeder.”

Nitekim Şeddad ibni Evs (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi) şudur: اَللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا علٰى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ

“Ey Allah! Benim Rabbim Sensin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum. Ben gücümün yettiği kadar Senin ahdin ve vadin (sözün ve müjden) üzere sabitim. Ben Senin ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ediyor, günahlarımı bile itiraf ediyorum. Öyleyse beni mağfiret eyle! Şu muhakkak ki, günahları Senden ötekisi bağışlayamaz. Ben yaptığım şeylerin şerrinden sana sığınıyorum.’ İnsan akşama girerken yerde duayı okuduğu zaman, o gece ölürse cennete girer yahut günahsızların ehlinden olur. Bu duayı sabaha girerken okuduğu zaman bile, o günde ölürse, o bile günahsızların ehlindendir.”

Ulema buyurmuştur ki: “Recep, günahlardan istiğfar içindir, Şaban kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise kalpleri nurlandırmak içindir. O halde Allah-u Teala’nın ayında istiğfarı sayı yapmak lazımdır. Özellikle dahi seherlerde, “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi)” denilen tevbeyi hiç terk etmemek gerekir.


Recep ertesi orucu ne zaman tutulur? 3 aylar orucu kaç gün, hangi gün tutulur? Üç aylar orucu Diyanet beyin!


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.