Üç aylarda başlangıcı oruç niyeti nasıl getirilir? 3 ayların başında oruç tutmanın fazileti! Recep ayı orucu kaç gün tutulur?

longbow

Global Mod
Global Mod
Üç aylarda başlangıcı oruç niyeti nasıl getirilir? 3 ayların başında oruç tutmanın fazileti! Recep ayı orucu kaç gün tutulur?



3 aylar orucu ve faziletleri sorusu yanıt arıyor. Üç ayların içerisinde Recep, Şaban ve Ramazan ayları bulunuyor. 23 Ocak itibariyle Üç aylara giriliyor. Birçok Müslüman yerde mübarek aylarda ibadetlerini yerine getiriyor. Peki, 3 aylar orucu kaç gün tutulur? İşte Üç Aylar ( Recep ayına girerken çekilecek) orucuna üzerine merak ashap!

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir?

Hz. Peygamber, Recep ertesi girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” niteleyerek yakarış etmiştir (Ahmed ”’b”’. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) başka aylara oranla henüz fazla nafile oruç tuttuğu, yalnız Ramazan’ın sayılmazsa hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının kesiksiz olarak oruçlu geçirilmesinin dinî tek dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde yerde aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.


Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise dahi niyeti gönül ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması bile niyet sayılır.

Ramazan orucu, malûm günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için yerde vakitten itibaren tek şey yenilip içilmemiş, oruca ters tek iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet uygun olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla beraberce geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi henüz faziletlidir. Ramazanın her günü için başka niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.