Theresa Merk: futbol koçu – “başka ne yaparsın?”

fator

New member
sc freiburg
“Başka ne yapıyorsun?”: Bir futbol koçu olarak Theresa Merk bir istisna – şimdilik





Theresa Merk, SC Freiburg’un kadın takımının baş antrenörü.

© Boris Streubel / Getty Images


Imke Wübbenhorst, Sportfreunde Lotte’de erkek koçu olarak büyük heyecan yarattı. Sonuç olarak daha fazla kapı açamadı. FC Freiburg kadın takımının teknik direktörü Theresa Merk gibi biri bir istisna olmaya devam ediyor.





Theresa Merk, Dreisamstadion’daki kült antrenör Christian Streich’in eski ofisini devraldı. 33 yaşındaki “Elbette her şey güzelce temizlendi – eskiden DVD’ler ve Haber kasetlerle dolu olan eski bir duvar ünitesi dışında. Tabii ki, bugün artık Haber analizi için onlara ihtiyacınız yok” dedi. ve güler. Ravensburg’da doğdu, en iyi Alman futbolunda baş antrenörlük pozisyonuna sahip birkaç kadından biri. Perşembe günü (16:45 / ARD ve Sky) Köln’de düzenlenen kadınlar DFB Kupası finalinde SC Freiburg ile favori VfL Wolfsburg’a meydan okuyor.


Futbol koçu? Theresa Merk mesleğini adlandırdığında birçok insan ona bakıyor. “Yani iki ya da üç yıl önce, ilk soru şuydu: Tamam – ve bundan geçimini sağlayabiliyor musun? Veya: Başka ne yapıyorsun?” diyor eski Wolfsburg yardımcı antrenörü. “Bu arada çoğunlukla şu söyleniyor: gerçekten harika – söyle bana!” Bu pek çok insan için gerçekten ilginç, çünkü herkesin futbolla biraz bağlantısı varmış gibi geliyor. “Aynı zamanda bir klasik: Haftanız nasıl geçiyor? Günde en fazla bir kez antrenman yapıyorsunuz? Sonra biraz konuşursanız, insanlar: Harika, hepsi bu kadar mı?”


Theresa Merk gibi kadın antrenörler Bundesliga’da nadir bulunuyor




Futbolda bir kadın baş antrenör hala çok nadirdir – kadınlar Bundesliga’da bile: Theresa Merk’e ek olarak, SV Meppen’de sadece Hollandalı Carin Bakhuis (33) ve on iki kulüp 1. FC’de Nicole Bender-Rummler (40) var. Köln, bölüm müdürü olarak geçici olarak devreye girdi.


“Çok sık” diyor Theresa Merk, kendisine futbolda neden bu kadar az kadın antrenör olduğu sorulduğunda. “Hiçbir antrenörün çalışmadığı kulüplere verilseydi gerçekten heyecan verici olurdu” diye karşı çıkıyor. Seni kulübe sokacak bir akıl hocasına falan ihtiyacın var. “Kadınlar için bu tür paylaşımların az olması doğal olarak bu yola girmeyi büyük bir risk haline getiriyor. Bu yüzden engelleme eşiği nispeten yüksek.”


Theresa Merk, “Bunun tam zamanlı bir iş olması ve bu işten oldukça iyi para kazanabilmem için Bundesliga koçu olmam veya DFB’de bir yerde çalışmam gerekir” diye düşünür. Tahmine göre, Almanya’da belki 20 pozisyon artı birkaç dernek öğretmeni pozisyonu var. “Ayrıca, sadece kadın rol model eksikliği var.”


Sabrina Wittmann gibi. Bundesliga’da erkek A-Youth’u FC Ingolstadt’ta eğitiyor ve gençlik akademisini yönetiyor. 31 yaşındaki “Elfen” dergisinde “Başlangıçta konu hakkındaki bu abartıdan rahatsız olmuştum. Artık durumu daha iyi sınıflandırabiliyor ve rolümün daha rahat olduğunu görebiliyorum” diyor ve şöyle açıklıyor: “Araştırmalara göre, Heterojen ekiplerin – yani sadece yönetici pozisyonlarındaki erkeklerin değil – daha umut verici olduğu yıllardır gösterildi.” Bu, izlenmesi gereken bir yaklaşımdır: “Asıl olan, daha çok kadının bir bütünün parçası olması.”


Futbolda eşit ücret

Şansölye, DFB kadınları için eşit ücret çağrısında bulundu: Diğer milli takımlar böyle görünüyor





Imke Wübbenhorst 2019’da pek çok manşet yazdı: Inka Grings’ten (SV Straelen) sonra, altı ay boyunca bir erkekler dördüncü lig takımı olan Sportfreunde Lotte’yi çalıştıran ikinci teknik direktör oldu. Ancak bu alanda daha ileri gitmedi. Grings artık İsviçre kadın takımının milli koçu, Wübbenhorst ise Young Boys Bern futbol takımından sorumlu.


DFB’nin kadın futbol antrenörleriyle yapacak bazı şeyleri var




Milli teknik direktör Martina Voss-Tecklenburg’a üst sınıf bir erkek takımını yönetebilecek kapasitede olup olmadığı defalarca soruldu – tabii ki evet dedi. Meslektaşı Hansi Flick, “Ona her görevde güveniyorum” dedi. Ancak Katar’daki erkekler Dünya Kupası felaketinden sonra Alman Futbol Federasyonu Rudi Völler etrafında bir görev gücü kurduğunda Voss-Tecklenburg’un uzmanlığının rağbet görmediği de bir gerçek. Ve şu anda her futbol öğretmeni yetiştirme kursunda bir veya iki kadın olsa bile, kadın koçluğu söz konusu olduğunda DFB’nin yetişmesi gereken çok şey var.


Theresa Merk, “Artık profesyonel futbolu ilk kez deneyimleyen oyuncuların buna bağlı kalacaklarını ve belki de antrenör olacaklarını hayal edebiliyorum” diyor. Alexandra Popp, Merle Frohms ve Lina Magull gibi milli oyuncular, böyle bir yönde atılan ilk adım olarak EM 2022’den önce bile elit gençlik lisansını tamamladı.


Belki bir gün Alexandra Popp, tıpkı Theresa Merk gibi, Freiburg’un kadınlarının Dreisam Stadyumu’na taşındıklarından beri sahip oldukları gibi en iyi koşullara sahip büyük bir arenada fotoğraf çekiminde olacak. Adamlar yeni Europa-Park stadyumuna taşındı, bu yüzden Theresa Merk baş antrenörleri Streich’i sık sık görmüyor. “Ama tanıştığımızda her zaman gerçekten çok güzel oluyor ve iyi bir sohbetimiz oluyor” diyor.


mkb / Ulrike John
DPA

#Konular