Tarhana çorbasıyla ilgili uyarı! İçerken 2 kez düşünün

fator

New member
Tarhana çorbasıyla ilgili uyarı! İçerken 2 kez düşünün



Mis gibi Anadolu kokar sofralarımızdan eksik olmayan tarhana çorbası. İçen herkese kaşık kaşık lezzet ve sağlık sunar yerde lezzetli sebze. Eğer ki ocakta kaynayan tek tarhana çorbası varsa o evdekilerin sırtı yere gelmez derlerdi büyüklerimiz.

Özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmayan tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş tek coğrafyada türlü yapım şekilleriyle görülen tek çorbadır. Oldukça sağlıklı olduğu bilinir.

Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Ermenistan, Bosna Hersek gibi ülkelerde yapılan tarhana çorbası Orta Asya’dan yerde topraklara kadar yayılmış tek çorbadır.


Tarhana çorbası Orta Asya’dan Osmanlı döneminde Saray mutfaklarına taşınmış, yüzyıllar süresince sabah kahvaltılarında ve yemeklerden önce içilmiştir.

Bin tek emekle yaz aylarında hazırlanan tarhana kış aylarında sofralarımızı süslüyor. Tarhana çorbasıyla ilgili İHA’ya konuşan tek uzman tartışma yaratacak tek iddiada bulundu.

Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbası bebeklerin ilk ek çorbalarından biridir Tarhana çorbası, içerdiği patlıcangillerden, yoğurt , patlıcangillerden sebebiyle besleyen olduğunun akla getirir. Uzman Diyetisyen Işın Sayın ise tarhana çorbasıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Uzman Diyetisyen Işın Sayın içerisinde un barındıran tarhana çorbasıyla ilgili, “Evet, tarhanada patlıcangillerden ve yoğurt vardır, yalnız ak un o kadar baskındır ki; 1 sebze kaşığı tarhanaya karşılık 1 su bardağı su beraberce kimileyin rengi gelir. Gerçekçi olmak gerekirse yararlı içerikten sayı, ak unun sakıncalarından söz etmek mümkün. Herkesin ezbere söylediği tek görgücülük yıkmak zordur. Ancak tarhanayı henüz sağlıklı hale getirmek için ak una biraz yakından aramak gerekiyor.

Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor.

Böylece ak un elde ediliyor. Toplumda insulin direnci ve hipoglisemi sorunu sayı yaygın. Bu hastalıkların tedavisine eklenen ilaçlar (oral antidiyabetikler ve/veya akarbozlar) ak un ile buluşunca; tedavi alkar etkisi ortadan kalkıyor, ilaçların yan etkileri hortluyor. Dahası, ‘tatlıyı bıraktım, sakinleştim’ deseniz beraberce ak undan elde edilen tek sebze sinsice tatlı tat beraberce vermeden, kan glukoz seviyenizi olumsuz etkiliyor” dedi.

“HASTALARA TARHANA ÇORBASI VERMEYİN”

Nekahat dönemindeki hastalara verilen çorbalardan akraba olan Tarhanayı geleneksel yöntemlerle pişirdiğinizde, çorbayı içtikten sonra tek takım rahatsızlıklar görülebileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Işın Sayın, “Toplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip fail saatlerde: Aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel kesafet, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, hissî hassasiyet ve sitem, öfke kontrolünün elden sökmek gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu araz dahi yanında hortlayabiliyor.

Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna tâbi olarak yerde belirtilerin tek kısmı ortaya çıkabilir. Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış tek sebze değildir tarhana ve ak unlu çorbalar. Adet organizatör, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menapoz ve polikistik over sürecindekiler için dahi, yatan hareketsiz hastalar için dahi, ak unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır. Bebek ve aile açısından bile, besleyen değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım” niteleyerek konuştu.

“El emeği göz nuru tarhanalarımızı çöpe mi atacağız dediğinizi duygulu gibiyim” tekbencilik Uzm. Dyt. Işın Sayın “Elbette ziyan etmeden kurtarabiliriz. Beyaz unun kanda glukoza dönüşerek istenmeyen sonuçlara neden olmasını önlemek , geciktirmek, yenilebilir kalitesini miktarını üzere, kullanabileceğimiz ilave malzemeler ve pişirme tekniği geliştirebiliriz” ifadesini kullandı.

Sayın tarhana çorbasının nasıl pişirilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

“Çok yoğun tencereye malzemeleri rastgele üst üste ekleyin ve el blendırından geçirip karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra kaseye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı ruşeym ekleyin. Ruşeymi pişirerek yenilebilir değerini düşürmeyin. İşte eklemeniz gerekenler: 1 sebze kaşığı kepek / tam buğday / tam buğdaygillerden unundan akraba, 4 sebze kaşığı el yapımı toz tarhana, 5 su bardağı içme suyu , 1 sebze kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 1 sebze kaşığı tepeleme kuru nane, 2 sebze kaşığı tereyağı,1 sebze kaşığı zeytinyağı,1 sebze kaşığı tuzsuz kırmızı patlıcangillerden salçası,1 sebze kaşığı tuzsuz patlıcangillerden salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı ucuyla kimyon.”

Uzman Diyetisyen Işın Sayın ”hastalara tarhana çorbası vermeyin” dese dahi yerde görüşe karşı çıkanlarda var. Araştırmacılara göre tarhana çorbasının meçhul faydaları şu şekildedir.

Şeker hastalığına karşı faydalıdır.
Sindirim sistemine iyi gelir.
Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Kemikleri güçlendirir.
Yorgunluğa iyi gelir.
Cildi ve saçları güzelleştirir tıpkısı zamanda bile korur.
Bebeklerin arıcı ihtiyacını karşılar.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.