Strep A nasıl bulaşır? Belirtiler nelerdir? Nasıl korunmak gerekir?

fator

New member
Strep A nasıl bulaşır? Belirtiler nelerdir? Nasıl korunmak gerekir?



Son günlerde medyada sık kaynak ölümcül Beta enfeksiyonlarının nedeni iyi bilinmemektedir. Mikrobun kendini değiştirdiği veya henüz bulaşan hale geldiği kanıtlanmamıştır. Daha önceden dahi devre devre salgın şeklinde sıklığı kalan enfeksiyonun yerde devre henüz yaygın olması ve ağır tabloların gündeme gelmesi Covid 19 pandemisindeki kapanma sonrası açılmayla beraberce sık görülen başka viral enfeksiyonların vücut direncini düşürmesi olabileceği öne sürülmektedir. Günümüzde dahi mikrop kendini en sık bademcik iltihabı şeklinde göstermekte ve antibiyotiklere hala sayı iyi yanıt vermektedir.

Strep A nasıl bulaşır?


Hasta kişilerden hapşırık ve öksürükle veya konuşurken yayılan damlacıkların sağlıklı kişilerin yüzde ve burnundan girmesiyle bulaşır. Bu damlacıklarla kirlenmiş objelerin (tabak, bardak, kaşık, mendil, oyuncak gibi) yüzde ve burna temasıyla bulaşabilir. Yakın temas, hasta birini öpmek yine enfeksiyon açısından sayı risklidir. Nadiren dahi ciltteki yara ve kesiklerden bulaşabilir. Mikrop alındıktan 2-5 gün sonra araz başlar.

Belirtiler nelerdir?

Boğaz ağrısı, öfke, boyunda şişmiş lenf bezleri, iştahsızlık ana belirtileridir. Baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma bile görülebilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük beklenmez, yerde araz henüz sayı virüs enfeksiyonlarında görülür. Boğaz iltihaplarının %20’si yerde mikrop tarafından oluşur. Sağlıklı kişiler hastalanmadan boğazlarında yerde mikrobu taşıyıcı olarak bile bulundurabilirler. Bu kişilerde hastalık belirtisi yoksa, tedavi gerekmez. Yüksek ateşle beraberce, parlak kırmızı, şişmiş bademcikler, kimileyin üzerinde ak iltihap odakları, yumuşak damakta kızarık noktalar, züppe gülgillerden gibi görüntü muayene bulgularıdır. Kızıl hastalığında ciltte parlak kırmızı zımpara kağıdı gibi yaygın tek değersiz dahi görülür. Bu mikroba tâbi formaları yaralarında ise, koyu rengi kabuklanma yapan, etrafı kızarık formaları lezyonları olur. Eğer yerde kızarıklık sayı yaygınsa, “sellülit” gıyaben alır, mikrop kana karıştığında sayı hızlı şok tablosu görülebilir, yerde tablo ölümcül olabilir. Ancak, sayı nadir görülür.

Tanı nasıl konulur?

Yüksek ateşle tipik imik bulguları görüldüğünde klinik olarak tanı konulabileceği gibi, boğazdan pamuklu çubukla sürüntü alınarak, hızlı testle hemen 1-2 saatte veya kültür yöntemiyle 2-3 günde dahi tanı konulabilir. %100 kesin olan tanı yöntemi kültür olmakla beraberce, hızlı sonuç verdiği için güvenilirliği neredeyse %90’larda olan hızlı testler dahi sıkla tercih edilir.

Tedavisi nedir?

“Tonsillit” denilen bademcik iltihabının tedavisinde mutlaka 10 gün sözlü antibiyotik veya tek doz kas içi korunmak penisilin enjeksiyonu gerekir. Antibiyotik kullanılmadığında öfke kendiliğinden az günde düşebilir ama sonradan kalp veya böbrekleri etkileyecek ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. “Kalp romatizması” bile denilen hâl özellikle 3-18 yaş arası pedodonti görülebilir. Antibiyotik uygun şekilde ve sürede kullandığında böyle tek risk kalmaz.

Antibiyotik başlandıktan 1 gün sonra bulaştırıcılık son bular. Antibiyotik tedavisine iyi yanıt verir, komplikasyonlar nadirdir. Ateş 24 saat, imik ağrısı 48 saat sonra kaybolur. Ateş için 39 derecenin üzerine çıktığında parasetamol veya ibuprofen, imik ağrısı için dahi ılık sıvılar ve yumuşak perhiz önerilir. Hastalığın aşısı yoktur. Özellikle bademcik iltihabı tekrarlayabilir. Nadir görülen sellülit veya şok durumlarında mutlaka hastanede, hızlı ve ağır tedaviler gerekir.

Nasıl korunmak gerekir?

Özellikle kapalı, kalabalık ortamlarda bulaşan yerde mikroptan korunmak için;

• Hasta ve coşkulu kişilere sayı yaklaşmamak,
• Ortak bardak, kap, kaşık kullanmamak,
• Çocuklara hapşırıp öksürürken yüzde ve burnun tek kullanımlık mendille veya yoksa kolun iç yüzüyle kapatılmasını öğretmek,
•Sık el yıkamak,
• Kapalı ortamları sık havalandırmak ve
• Yuvalarda oyuncakları sık temizlemek, alınacak önlemlerdir.

Hastalığın sonrasında gelişebilecek kalp romatizması gibi durumlardan korunmak için dahi, hasta iyileşse beraberce sözlü antibiyotik tedavisini 10 güne tamamlamak sayı önemlidir.






Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.