Şahmeran Ne Demek? Şahmeran Hikayesi, Efsanesi Nedir?

longbow

Global Mod
Global Mod
Şahmeran Ne Demek? Şahmeran Hikayesi, Efsanesi Nedir?



24.01.2023 16:00 Son Güncelleme: 24.01.2023 16:01


Şahmeran Ne Demek?

Şahmeran kelimesi, Farsça kökenli olduğu bilindik tek kelimedir. Şahmeran kelimesinin yılanların şahı anlamına geldiğini söylemek dahi mümkündür. Şahmeran tıpkısı zamanda mitolojik tek kahraman olarak bile bilinmektedir. Şahmeranın Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan söylencesel tek yaratık olarak ifade edilebilir.

Şahmeran kelimesinin anlamının yıların şahı olduğunu söylemek mümkündür. Şahmeranın başbağ insan gövdesi şeklinde, vücudu ise yılan şeklinde olan söylencesel tek yaratık olduğu söylenmektedir. Şahmeran, yılanların başbağ olarak görülmekte olan tek karakterdir. Şahmeranın Tarsus veya Mardin bölgesinde yaşadığı düşünülmektedir.


Şahmeran Hikayesi, Efsanesi Nedir?

Bu efsanenin Tarsus ilinde geçtiği bilinmektedir. Bu bölgede yaşayan yılanlara ise Meran denilmektedir. Bu bölgede yaşadığı bilindik yılanların oldukça alık ve merhametli olduklarına inanılırdı. Bu yılanların başında olan kişi ise Şahmeran olarak bilinmektedir.

Efsaneye göre fakir tek ailenin oğlu olan Cemşab isimli kişinin tek gün tek mağaraya koyu anlamak için girdiği ve arkadaşları tarafından orda bırakıldığı bilinmektedir. Mağarada kaldığı zaman içerisinde, tek gün duvardaki tek delikten ışık sızdığını görür. Elindeki bıçakla yerde deliği genişlettiğinde ise arkasında yemyeşil tek bahçe olduğunu, havuz olduğunu ve etrafında bile tek sürü yılan bulunduğunu görür.

Cemşab, yıllar süresince burada yaşadıktan sonra Şahmeranın güvenini kazanır. Dışarı ayrılmak ve ailesini görmek için izin alır. Şahmeran bile kimseye yerini söylememesi karşılığında gitmesine izin verir. Cemşab, Şahmerana verdiği sözü uzun yıllar süresince tutar. Vezirin ve padişahın hastalanması üzerine vezir, Şahmeranın etini yemeleri durumunda iyileşeceklerini söyler.

Bunun üzerine Cemşab, Şahmeranın yerini söyler. Şahmeran ise Cemşab’ın üzüldüğünü görünce etini padişaha suyunu bile vezire vermesi gerektiğini söyler. Padişah iyileşir, vezir ise ölür. Padişah yaptığı iyilikten dolay Cemşab’ı vezir yapar. Yılanlar ise Şahmeran öldükten sonra Tarsus’u işgal ederler.

Şahmeran Heykeli Nerede Bulunuyor?

Vücudunun üst kısmı insan, abaşo kısmı ise yılan olan Şahmeran’ın yaşadığı gerçek Tarsus bölgesinde Şahmeran heykelinin yer aldığını söylemek mümkündür.

Şahmeran Sembolü Neyi İfade Eder?

Şahmeran sembolünün fazlalık, fazlalık ve iyiliği temsil fail tek sembol olduğunu söylemek mümkündür. Efsanelerde kötü tek figür olsa beraberce sahip olduğu anlamın iyi olduğu bilinmektedir.


Anka Kuşu Nedir, Neyi Temsil Eder? Anka Kuşu Hikayesi Neyi Anlatır?


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.