“Romatizmayı kontrol altına alabiliyoruz” – Sağlık Haberleri

fator

New member
“Romatizmayı kontrol altına alabiliyoruz” – Sağlık Haberleri11.10.2022 17:21
Haber Kaynağı: DHA


Romatizma olarak bile bilindik romatoid artritin, başdu eklemler olmak üzere vücudun farklı bölümlerini etkileyen kronik iltihabi tek rahatsızlık olduğunu nâkil Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, “Romatizmada vücutta fazla tek iltihaplanma söz konusu. Bu iltihaplanma eklemi oluşturan zarı etkiliyor ve etkilenme sonucunda ilgili eklem bölgelerinde şişkinlik, öte görüyoruz. Bu iltihaplanma kronik tek hale gelip uzun süre sürme ettiğinde kemikte erozyon ortaya çıkıyor ve eklem biçimsizleşmiş oluyor’’ niteleyerek konuştu.

Vücutta sürme fail yerde kronik iltihaplanmanın başka organları bile etkileyebileceğinin altını çizen Dr. Pehlevan, “Cilt, göz, akciğer, kalp, mermerde gibi organlar bile romatoid artrit hastalığında hasar görebilen organlar. Romatoid artrit hastalarının yaklaşık yüzde 40’ında eklemde görülen belirtilere ek olarak yerde organlara tâbi problemlerle dahi karşılaşıyoruz. Romatizma olarak tanımladığımız yerde hastalık aslında muafiyet sistemindeki tek düzensizlikten kaynaklanıyor. Normalde bildiğiniz gibi muafiyet sistemi vücuda giren zararlı mikroorganizmaları tanıyıp onları yok etmekle görevli. Romatoid artritte ise muafiyet sisteminin işleyişinde tek sorun ortaya çıkıyor ve yerde sistem vücudun kendi yapılarına zarar vermeye başlıyor. Sonuç olarak bile eklem, göz, akciğer, kalp gibi yapılarda hasar meydana geliyor” ifadelerini kullandı.


Romatoid artritin ilk belirtilerinin genellikle eklemlerde görüldüğüne uyanıklık cazip Prof. Dr. Pehlevan, ‘’Romatizmanın ilk etkilediği yerler ekseriyetle el ve ayak parmak eklemleri oluyor. Hastalık ilerledikçe el bileği, ayak bileği, kaval, köşe, kalça ve omuz eklemlerini dahi etkisi altına alıyor. Ayrıca hastalarda eklemler genellikle vücutta simetrik olarak tutuluyor. Yani hastanın sağ eldeki el bileği etkilendiyse tıpkısı etkilenmeyi sol el bileğinde dahi görüyoruz. Eklemde öte, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ortaya çıkıyor. Hastalarda sabah uyanınca veya uzun süre hareketsiz kalınca belirginleşen tutukluk, eklem katılığı görülür. Ayrıca saydığım eklem problemlerine ek olarak hastalarda iştahsızlık, yorgunluk, öfke gibi belirtilerle karşılaşabiliyoruz” dedi.

Romatoid artritli hastaların eklemlerinde hareket kısıtlılığı gelişmemesi, yaşam kalitelerinin yüksek kalması için egzersize önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Pehlevan, “Romatizma tedavisi, hastalığın şiddetine ve hastanın ne zamandır yerde hastalığa sahip olduğuna göre tadil gösteriyor. Romatoid artrit tedavisinde farklı ilaç grupları kullanılabiliyor. Hastalığın tedavisinde erken tanı sayı önemlidir. İlerleyici sakatlığın önüne geçmek için erken tedaviye başlanmalıdır. İlaç tedavisiyle idman yapılması hastaların ilerleyen dönemlerde hareket kısıtlılığı yaşamasının önüne geçiyor. Bu tedavi yaklaşımı ile hasta ellerini, ayaklarını rahatça kullanabiliyor. Öz bakımını başkalarına ihtiyacı olmadan yapabiliyor. Düzenli idman dahi romatoid artriti olan hastalara önerdiğimiz tek başka uygulama” niteleyerek konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.