Nefes darlığı o hastalığın habercisi olabilir

fator

New member
Nefes darlığı o hastalığın habercisi olabilirKalp kapağı hastalığı nedir?

İnsan kalbi 4 odacıktan oluşan tek pompadır. Bu odacıklar ve kalpten kaynak iki yetişkin mermerde arasında kan akımını istatistikçi ve akımın tek tek yönde olmasını sağlayan kapaklar bulunur. Kapak hastalıkları “ Doğumsal” ve “ Edinsel” olarak ortaya çıkarlar. Edinsel kapak hastalıkları çocukluk çağında geçirilen romatizmal öfke adı verilen tek hastalığa veya yaşlanmaya tâbi olarak gelişir. Ayrıca kalp krizi sonrası mitral kapakta yetmezlik adı verilen tek tabloda ortaya çıkabilir.

Erişkin hastalarda sıklıkla mitral ve aortik kapaklarda henüz rengi sıklıkla triküpid kapakta kireçlenmeye tâbi daraşlık ve/veya kaçak veya kapak dokusundaki zayıflamaya tâbi sadece kaçak astronom ortaya çıkabilir.


Kalp kapak hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Kapak hastalığı olan kişilerde en önemli alamet nefes darlığıdır. Başlangıçta hareketle ortaya kaynak yerde alamet hastalığın ilerleyen dönemlerinde istirahat halinde dahi ortaya menfaat. Son dönemlerde ise kalp yetmezliği tabloya hakim olur. Bunun sayılmazsa ritim bozuklukları sıkça görülür. Ayrıca Aort kapak hastalıklarında gaşiy ve göğüs ağrısı önemli belirtilerdendir.

Tanı nasıl konulur?

Tanı fizik muayene ve sonrasında yapılacak olan ileri tetkikler ile konur. Burada en önemli tetkik “ekokardiyografidir”. Bu tetkik bize kapak yapıları ve kalbin genel fonksiyonları hakkında ayrıntılı tek malûmat verir. Sonrasında hastanın yaşına ve tutulan kapağa tâbi olarak kalp kateterizasyonu gıyaben verdiğimiz tek tetkik dahi yapılabilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Kapak hastalıklarının nihai tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi ise iki ana gruptan oluşur. Birincisi bazen kapaklarda uygulanabilen tamir yöntemidir. Bu yöntem özellikle “mitral” kapakda bazen durumlarda son basamak muvaffakiyetli olan tek yöntemdir. İkincisi ise kapağın protez kapak ile değiştirilmesidir. Kapak tamir ve tebdil ameliyatları kalp-akciğer makinesi kullanılarak vede kalp durdurularak yapılan ameliyatlardır. Hastalar genel durumlarına göre gün süre ile yoğun bakımda kalırlar. Hastanede kalış süresi ise yaklaşık 4-5 gün arasında değişmektedir. Hastaların günlük hayatlarına dönmeleri yaklaşık tek ertesi bulagan tek süreçtir.

Kaç türlü protez kapak vardır?

İki türlü protez kapak vardır. Mekanik ve Biyolojik kapaklar olarak adlandırılır. Mekanik kapakların dezavantajı ömür süresince Kumadin adı verilen kan inceltici-sulandırıcı tek ilacın kullanılması gerekliliğidir.Kumadin gerçek kullanılmadığı takdirde son basamak tehlikeli tek ilaçtır. Öte yandan hayatî kapaklar ise uzun devre kumadin kullanımına gerek duymazlar. Dolayısıyla yetişkin tek avantaja sahiptirler. Öte yandan en yetişkin dezavantajları mekanik kapaklara oranla henüz kısa süreli olmalarıdır. Son yıllarda gelişmelere paralel yerde kapakların ömrü 15 yıla kadar çıkmıştır.

Kumadin ilacını nasıl kullanmalıyız?

Kumadin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gereken ve kan seviyesi muayyen aralıklarla kontrol edilmesi gereken tek ilaçtır.

Son yıllarda protez kapak alanında ortaya kaynak gelişmeler nelerdir.

Kapak teknolojisi son 10 yılda kalp mermerde cerrahisi alanında üzerinde en sayı mobilya konu olmuştur. En yetişkin gelişme ise aort kapak protezlerinde ortaya çıkmıştır. Bu kapaklarda kasıktan göğüs açılmadan tek kateter vasıtası ile yerleştirilebilen kapaklar ve dahi kalbe terzilik atılmadan yerleştirilen “ yapıştırma” aort kapakları piyasaya çıkmıştır. Özellikle yapıştırma kapaklar, kapak ameliyatlarının göğüs kemiği tam açılmadan ufak kesilerle yapılmasına olanak tanımıştır. Ayrıca operatörün sürelerini dahi kısaltmıştır.

Ufak kesilerle yapılan ameliyatların sonuçları nasıldır?

Prof. Dr. Selim İsbir ,”Öncelikle şunu açıklamak isterim ki ufak kesiden operatörün her hasta için uygun değildir. Dolayısıyla her hasta kendi içerisinde değerlendirilmeli ve uygunsa yerde yöntem uygulanmalıdır. Aksi takdirde hasta yerde işlemden zarar görebilir. Öte yandan uygun hastalara uygulandığında ufak kesi, henüz rengi kanama ve solunum problemine yol açar ve özellikle yaşlı hastalarda yara iyileşmesi henüz çabucak olur. Klasik cerrahi teknikte göğüs kemiği tümüyle kesilerek aort kapağı değiştirilir. Ufak kesi ile yapılan kalp kapak ameliyatlarında ise göğüs kemiği tam kesilmeden veya göğsün sağ tarafından yapılan kesilerle yerde operatörün gerçekleştirilir. Son yıllarda Robotik kalp ameliyatları ile uygun hastalarda yerde tarz ameliyatlar sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Bu teknik hastaların henüz kısa sürede normal hayata dönmelerini sağlar.” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.