Muharrem ayında hangi gün oruç tutulur? 2022 Muharrem ayı 10.gün orucu detayları!

longbow

Global Mod
Global Mod
Muharrem ayında hangi gün oruç tutulur? 2022 Muharrem ayı 10.gün orucu detayları!05.08.2022 15:11 Son Güncelleme: 05.08.2022 15:15


Hicri takvime göre yılın ilk ertesi olarak kabul edilen Muharrem ertesi ile ilgili detaylar taharri konusu olmaya sürme ediyor. Diyanet İşleri tarafından yayımlanan dini günler takvimine göre Muharrem ertesi Temmuz ayının sonunda başlayacak. Bu ağrı Muharrem ertesi orucu ve buğday yapımı ile önemli tek yere sahiptir. Bugün tıpkısı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Müslümanlar için tek dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni tek sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

2022 yılı Muharrem ertesi başlangıcı Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takviminde yayımlandı. Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure günü yerde yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe yatak geliyor.


MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde vekil özel tek ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel tek nafile namazın olduğuna üzerine herhangi tek rivayet mevcut değildir. Ancak Hz. Muhammed (s.a.v.) 10 Muharrem’dahi az kez oruç tutmuş, Müslümanlara bile tutmalarını tavsiye etmiştir.

İbn Abbas r.a. ise yerde konuyu şöyle ifade etmiştir:

Rasulullah s.a.v. Medine’ye gelince Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını gördü ve onlara yerde tuttuğunuz oruç nedir, niteleyerek sordu. Dediler ki:

“Bu hayırlı tek gündür. Allah o günde Firavun’u ve adamlarını suda boğdu, İsrailoğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Musa a.s. bile (şükür ifadesi olarak) o gün oruç tuttu. Biz dahi Allah’a şükretmek için yerde orucu tutuyoruz”

“Ben Musa’ya sizden henüz yakınım, buyurarak o gün oruç tuttu ve Müslümanlara bile tutmalarını söyledi”. (Buharî, Savm, 69, Enbiyâ, 22)


Rasulullah (s.a.v.) Ramazan orucunun farz kılınmasıyla yerde orucu isteğe bırakmış, ayrıca Muharrem’in sadece 10’unda olumsuzlama, Yahudilerle tıpkısı olmaması için tek gün öncesine ya bile sonrasına tek günlük oruç henüz eklenerek tutulmasını tavsiye etmiştir. (Buharî, Savm, 69)

Muharrem ertesi içerisinde oruç tutmak müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya bile 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu sayılmazsa en faziletli oruç, Allah’ın ertesi Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar sayılmazsa en faziletli namaz bile gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6)

Muharrem ayının onuncu gününe dahi, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine yerde günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor:

“Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu bile ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ niteleyerek sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) tek gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) bile, ‘Ben Mûsâ’ya sizden henüz yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara bile tutmalarını tavsiye etti.” (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65)

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna tek gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise tek öncesine ve tek sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini dahi ilave ederek üç gün dahi tutulabilir.


Muharrem ertesi mesajları, sözleri 2022! Resimli, dualı, tasalandıran Hicri Yılbaşı ile ilgili kutlama sözleri!

Muharrem ayında çekilecek tesbihler ve zikirler: Muharrem ertesi duaları ve ibadetleri neler?


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.