Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ilan etmek nedir? Mücbir sebep kapsamına almak anlamı TDK!

longbow

Global Mod
Global Mod
Mücbir sebep ne demek? Mücbir sebep hali ilan etmek nedir? Mücbir sebep kapsamına almak anlamı TDK!



08.02.2023 08:11 Son Güncelleme: 08.02.2023 08:24


Mücbir sebep kapsamı zaman merak edilen konular arasında yer alıyor. Doğal yıkım gibi, kişilerin iradeleriyle değiştiremeyecekleri veya önleyemeyecekleri durumlarda ilan edilen mücbir sebep kabul edilebilecek haller, hukuki terim olarak yer alıyor. Deprem nedeniyle mağduriyetleri bağcıklı bölgeler için Hazine ve Maliye Bakanlığı mücbir açıklamasında bulundu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NDAN MÜCBİR SEBEP HALİ AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 10 ilde mücbir sebep ilan edildiğini duyurdu. 10 ili etkileyen Kahramanmaraş hareket felaketinin akabinde Hazine ve Maliye Bakanlığı hareket bölgesinde bağcıklı mükelleflerin vergilerinin ertelendiğini açıkladı. Bakanlık, “Deprem bölgesinde bağcıklı mükelleflerimiz için 31 Temmuz 2023 tarihine kadar mücbir sebep hali ilan edilmiştir.” ifadelerini kullandı.


MÜCBİR SEBEP NEDİR? MÜCBİR TDK ANLAMI

Hukuki tek terim olan mücbir sebep bireylerin ya bile tüzel kişilerin kendi çabalarıyla isteseler da önüne geçemeyecekleri ahval tanımlanabilir. Herhangi tek kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi sayılmazsa ansızın olaylar.

MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA ALMAK NE DEMEK?

Mücbir sebep ifadesi, sözlük anlamı olarak istem dışı gelişen olaylar neticesinde ortaya kaynak ansızın ani astronom ifade fiyat. Hukuki olarak sık kullanılan yerde terim, sözleşme ve taahhüde dayalı sorumlulukların elde olmayan sebeplerden ötürü yerine getirilememesi anlamını bile taşır.

MÜCBİR SEBEPLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mücbir sebebin en apaçık özelliği, kişinin iradesi sayılmazsa meydana gelen kaçınılamaz ve karşı konulamaz tek olay olmasıdır. Nitekim, mücbir sebepler, insanın iradesi ve ihtiyarı sayılmazsa meydana gelen tesadüfi olaylardır.

MÜCBİR HALLER NELERDİR?

Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bağcıklı ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve bu nitelik hallerdir.

MÜCBİR SEBEBİN VARLIĞI İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Yargıtay kararlarına ve öğretideki değerlendirmelere göre mücbir sebebin unsurları;

-Öngörülemez olması,

-Tarafların kontrolü sayılmazsa meydana gelmesi,

-Mutlak ve kaçınılmaz tek şekilde illiyet bağıyla ifa güçlüğü/imkânsızlığı oluşturması olarak ifade edilebilir.


Afet bölgesi ne söylemek? Afet bölgesi ilan edilince ne olur? Afet bölgesi ilan edilen iller!


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.