Mevsim geçişlerinde saç dökülmesine dikkat

fator

New member
Mevsim geçişlerinde saç dökülmesine dikkat23.09.2022 22:21
Haber Kaynağı: DHA


Nihat Tüney, “Aslında her saç teli, gelişimini tamamladığında dökülür. Mevsimsel saç dökülmesiyle ilgili farklı görüşler olsa bile yerde dönemlerde gözle görülür tek fire olduğu ortada. Mevsimsel saç dökülmeleri özellikle kadınlarda henüz sık gözleniyor. Sebebinin ise yetişkin oranda mevsimsel geçişlerde gözlenen hormonal değişikliklerden veya stresten kaynaklandığı düşünülüyor” dedi.

DENİZ TUZU, KLOR VE GÜNEŞ SAÇLARI YIPRATIYOR

Yaz aylarında maruz kalınan çokluk tuzu, havuz kloru, güneş ışınları gibi çevresel faktörlerin dahi saçlarda yıpranmaya neden olup dökülmeyi artırdığını söyleyen Nihat Tüney, “Araştırmalarda, yaz aylarında kafatasını güneş ışınlarından korumak için saç uzama hızının arttığı ve dökülmenin azaldığı gözlemleniyor. Havaların soğumaya başlamasıyla ise tabiî dökülmesi geciken saçlar, Eylül-Kasım ayları arasında hızla dökülüyor. Günde ortalama 100-150 saç telinin dökülmesi normal kabul ediyor” ifadelerini kullandı.


İKİ AYDAN UZUN SÜREN DÖKÜLMELERDE DOKTORA BAŞVURUN

Mevsimsel fire ya bile yoğun dökülmenin iki aydan uzun süremesi durumunda basamak başvurulması gerektiğini söyleyen Nihat Tüney, “Kişinin kullandığı ilaçlar veya saçlara yapılan yoğun kimyasal ve yüksek ısı gibi fiziksel faktörler dahi saç dökülmesini artırır. Saçın gelişimi için gerekli olan protein, vitamin, mineral, aminoasitler ve esansiyel yağ asitlerinin eksikliği dahi yine saç dökülmesini zait önemli sebeplerdendir. Beslenme ile saç dökülmesi arasındaki ilişki sadece mevsim geçişlerinde olumsuzlama tüm sene süresince sürme ediyor. Saçlarımız genel olarak içten beslenir, haricen desteklenir. Saçlar, kemik iliğinden sonra vücudumuzda en hızlı gelişen dokudur. Dolayısıyla yerde hızlı nema için proteine, vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duygulu. Bunların eksikliği durumunda ise saç dökülmesi görülür ve/veya mevcut saç dökülmesi şiddetlenir. Dökülmeyi önlemek için öncelikle saç dökülmesinin sebebi belirlenmeli. Saç dökülmesi genellikle fizyolojiktir. Ancak genetik yapının veya alçak yatan tek hastalığın belirtisi dahi olabilir. Bu nedenlerden ötürü muhakkak hekim kontrolü yapılmalı” dedi.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLEYEN TEDAVİLER KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Saç dökülmesiyle başvuran hastada teferruatlı öykü, fiziki muayene, türlü laboratuvar tetkikleri ve girişimsel tanı yöntemleri ile saç dökülmesi nedeninin belirlendiğini ifade fail Nihat Tüney son olarak şunları söyledi: “Genel olarak saç dökülmesi; erkek tipi genetik dökülmeler, tepkisel saç dökülmesi, toplantı hastalığı, saç hastalığı, muafiyet sistemi hastalığı, enfeksiyonlar, hormonal nedenler, fiziksel veya kimyasal faktörler, yaradılıştan olan hastalıklar ve tümörlere tâbi gelişebilir. Tüm bunlara ek olarak saç dökülmelerinde dayanak tedaviler dahi önemlidir. Destek tedavileri genel olarak takviye alkar gıda olarak bilinir ve asal güçlü, selenyum, biotin, 37, esansiyel yağ asitleri, A vitamini, B vitamini kompleksi, E vitamini ve niasin gibi sayı türlü vitamin, mineral ve aminoasitleri içerir. Saç dökülmesine yönelik ürünleri ortalama 3-4 ağrı kullanıp sıra vermekte fayda var. Ancak saç dökülmesi kronik tek hastalığa tâbi olan kişilerde yerde süre uzatılabilir. Yani tüm hastalıklarda olduğu gibi saç dökülmesinde dahi hastalık olumsuzlama, hasta vardır. Tedaviler kişiye özel planlanmalıdır.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.