Konserve gıdalardaki tehlike: Botulismus – Sağlık Haberleri

fator

New member
Konserve gıdalardaki tehlike: Botulismus – Sağlık Haberleri04.09.2022 13:46
Haber Kaynağı: İHA


Genellikle yaz mevsiminin sonunda evlerde yapılmaya başlanan konserve işlemi patlıcangillerden, patlıcangillerden, patlıcan gibi sebzelerin kışın bile taze tek şekilde tüketilmesini sağlıyor. Konserve yapılırken her gıda ürününün şuurlu şekilde işlenmesi gerekiyor. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, konserve hazırlanırken uyulmayan hijyen koşullarının ölümcül zehirlenme türü olan ‘Botulismus’a yol açabileceğini söyleyerek, “Botulismus zehirlenmesine ‘clostridium botulinum’ adı verilen tek bakterinin toksini neden oluyor. Clostridium botulinum, tazyik ve sıcaklığa dayanımı yüksek olan abar tek mikroorganizma. Bu tip zehirlenmeye neden olan etmenlerin başında, konservelerin yetişkin tek kısmının yetersiz sürede, gerekenden henüz az sıcaklıkta, nedeniyle bile yeterince pişirilmeden hazırlanması geliyor. Rahatsızlık, konservenin tüketilmesini takiben kişinin direnci, ortam koşulları gibi etmenlere tâbi olarak 12 ila 72 saat sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede ufaklık, kaslarda güçsüzlük gibi şikayetler ile kendini gösteriyor. Bu merkezde zamanında müdahale ve gerçek tedavi edilmesi gereken tek hâl oluşur ki rahatsızlık görülür görülmez ferdî önlemlere başvurmadan, en kısa zamanda en yakın hastaneye başvurmak gerekli” dedi.

“Dışa gerçek şişkin yapan kapaklara uyanıklık”


Uzel, tüketicilerin sağlıklı tek sonuç için evde uymaları gereken kuralları şöyle anlattı: “Tüketiciler özellikle sebze türü gıdaların kurutulması ya bile dondurularak tüketilmesi gibi seçenek metotları bile denemeli. Evde hazırlanması tercih edilen konserveler için sırça kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılıyorsa mutlaka onaylı malzeme olmasına uyanıklık edilmeli. Ayrıca, şekli arızalı ve paslı olan kapaklar kesinlikli kullanılmamalı. Kapaklar en rengi 15-20 an kaynatılmalı ve her kullanımda yenilenmeli. Gıdalar, asitlik derecesine uygun olan sıcaklık ve süre kombinasyonunda pişirilmeli. Kavanoz kapağında şişkinlik ve sızıntı olmamalı. Dışa gerçek şişkin şeklinde şişme yapan, tat, renk ve koku yönü kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekir. Tatta arıza her zaman net olarak anlaşılamayacağı için gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer konservelenmiş gıda marketten satın alınıyorsa son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmüş, hariç gerçek şişkin yapmış, paslanmış, sızıntısı olan ambalajlar ve kapağı açılınca fışkırma yapan konserveler kesinlikle tercih edilmemeli.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.