Kök hücre tedavisi 6 eklem rahatsızlığına iyi geliyor

fator

New member
Kök hücre tedavisi 6 eklem rahatsızlığına iyi geliyor22.09.2022 16:26
Haber Kaynağı: İHA


Kök hücre tedavisi son dönemlerde özellikle ortopedi ve travmatoloji alanında yaygın olarak kullanılan işlemler arasında yer alıyor. Bu tedavide vücudun kendi hücreleriyle iyileşme sağlanıyor. Kemik iliğinden ya bile yağ dokusundan elde edilen kök hücre, uyuşturma gerektirmeyen yarım saatlik tek işlemle eklem rahatsızlıklarında kullanılıyor ve hastaya önemli konfor sağlıyor.

Op. Dr. Murat Baloğlu, “Kök hücre yaygın olarak pek sayı merkezde kullanılmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji alanında özellikle erken devre kireçlenmeler, kıkırdak hasarları ya bile kısmen kopça nesneler yaralanmalarında kök hücre uygulamasına başvurulmaktadır. Ayrıca menisküs yırtıkları, omuzdaki özellikle rotator kuf yırtıkları, yine omuzdaki tendon yaralanmaları ve ayak güç eklem rahatsızlıklarında sayı yaygın olarak kök hücre tedavisi uygulanmaktadır. Kök hücrenin tercih edilmesinin asal nedeni kısa süren ameliyatsız tek yöntem olmasıdır. Bu sayede hasta kısa sürede normal yaşantısına dönen” dedi.


“Parsiyel menisküs yırtıklarında sayı yaygın ve etkili tek tedavidir”

Bazı hastalıklarda ameliyata seçenek olarak uygulandığını tamlayan Baloğlu, “Kök hücrenin hangi hastalığa ve hangi hasta grubuna uygulanması gerektiğine gerçek şekilde karar verilmesi sayı önemlidir. Kök hücrenin uygulandığı alanlar şu şekildedir: Diz ekleminde erken devre kireçlenmelerde uygulanabilir. Kısmi ön kopça nesneler yaralanmalarında fayda sağlamaktadır. Parsiyel menisküs yırtıklarında sayı yaygın ve etkili tek tedavidir. Bu rahatsızlıklarda ameliyatın alternatifi ya bile operatörün olamayacak hastalara sunulacak tek tedavi metodudur. Omuzda lif yırtıklarında neredeyse sayı yaygın olarak kullanılan kök hücre tedavisi başka hastalıklarda koruyucu olarak bile tercih edilir. Ayak bileğinde özellikle avasküler nekroz niteleyerek adlandırılan kıkırdak yaralanmalarında erken dönemde kök hücre uygulanırsa hastalık tamamen tedavi edilebilir. Kas yırtıklarında bile kök hücreye başvurulur yalnız genellikle PRP ya bile ACP uygulaması yapılır” sözlerine yer verdi.

“Tek dozda elde edilen iyileşme yüzde 50’nin üzerinde olmaktadır”

Tek dozda iyileşme sağlanabildiğini nâkil Baloğlu sözlerine şu şekilde sürme etti: “Kök hücre az kez uygulanabilir ama genelde tek dozda elde edilen iyileşme yüzde 50’nin üzerinde olmaktadır. Ek tedavi ve rehabilitasyon ile tam iyileşme ekseriyetle sağlanabilmektedir. Lokal uyuşturma altında steril ortam hazırlandıktan sonra göbekten kabaca 50 – 60 cc arasında tek yağ dokusu alınır. Bu nesiç santifürüj işleminden geçirilir. Alınan dokuya göre değişmekle beraberce, ortalama 8-9 cc’lik tek hücre elde edilir. Kök hücre işleminden sonrası sert uygulaması yapılır. Tüm işlem yaklaşık yarım saat sürmektedir.”

Kök hücre tedavisinden sonra uyanıklık edilmesi gerekenler hakkında bile açıklamalarda bağcıklı Op. Dr. Murat Baloğlu, “Kök hücre tedavisinden 2-3 gün öncesinde bira alınmamalı, sigara kullanılıyorsa azaltılmalıdır. Bu sayede elde edilen hücrelerin sayısının artırılması amaçlanır. Kök hücre tedavisi yapıldığı gün ve takip fail 3 gün içerisinde antiinflamatuar ilaçlar içilmemelidir. Hasta uygulama yapıldığı gün dinlenmeli ve sadece kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için hareket etmelidir. Eğer mümkünse 2-3 gün evde istirahat önerilmelidir. Eğer kök hücre göbek yağ dokusundan alındıysa hasta kabız olmamalı ya bile ıkınmayı gerektirecek aktiviteler yapılmamalıdır. 3 gün sonrasında hasta iş yapmamak koşuluyla normal yaşantısına sürme edebilir. İşlemin tek hafta ve 3 hafta sonrasında hekim kontrolü ihmal edilmemelidir” ifadelerine yer verdi.

“Malzemenin kalitesi elde edilen hücre miktarını ve dokunun bile kalitesini etkiler”

Ne kadar erken yapılırsa o kadar sayı hücre elde edileceğini tamlayan Op. Dr. Murat Baloğlu, “Kök hücre özellikle 18- 20 yaşından sonra her yaş grubuna yapılabilir. Buradaki en önemli nokta hangi hastalığa ve hangi evrede yapıldığıdır. Yaş arttıkça elde edilen hücrelerin miktarı bile azalır. Bu yüzden erken dönemde ve genç hastaya yapılırsa tedavinin etkinliği faiz. Ayrıca hasta seçimi ve gerçek yöntem sayılmazsa kök hücre uygulaması yapılırken kullanılan malzemeler dahi önem taşır. Her preparat ile tıpkısı sonuç alınmaz. Malzemenin kalitesi elde edilen hücre miktarını ve dokunun bile kalitesini etkiler. Bu nedenle tam donanımlı merkezlerde yerde konuda tecrübeli uzmanlar tarafından yapılması kök hücre tedavisinde kıymetli kuraldır” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.