KOAH’a karşı önemli uyarılar – Sağlık Haberleri

fator

New member
KOAH’a karşı önemli uyarılar – Sağlık Haberleri16.11.2022 17:22 Son Güncelleme: 16.11.2022 17:22
Haber Kaynağı: İHA


Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ege Güleç Balbay, KOAH (Akciğer Hastalığı) Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

KOAH’ı, kalıcı solunumsal yakınmalarla beraberce nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir tek akciğer hastalığı şeklinde tanımlayan Balbay, “Hastalık, materyalizm yetişkin nüfusun 10’bile birini etkiler ve çevre boyutlarında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tüm materyalizm KOAH nedenli ölüm sayısı 2019’bile 3,22 milyonu bulmuş ve ölüm sayısı 2007 ile 2017 arasında yüzde 17,5 artmıştır” ifadelerini kullandı.

“Hava kirliliği etkiliyor”

Günümüzde tütün kullanımının yanında, iç ve hariç ortamda fosil yakıt (odun, kömür, petrol, gaz) ile biyokütle (yosun sapları, tezek vb.) dumanına ve hava kirliliğine maruz kalmanın bile önemli risk faktörleri oluşturduğunu tamlayan Prof. Dr. Balbay, yetersiz arıcı, enfeksiyonlar, iç ve hariç ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya tâbi olarak doğumdan önce ve sonra akciğer gelişiminin geri kalmasının bile KOAH’a yol açabileceği uyarısında bulundu.


Artan tütün kullanımı, yoğun şehirleşme ve kötüleşen hava kalitesinin dahi birçok az ve orta gelirli ülkelerde yerde faktörlere maruz kalma riskini artırdığına işaret fail Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, yerde risk faktörlerine maruziyetin azaltılmasının, KOAH’ın gelecekteki yükünü azaltması açısından önemine vurgu yaptı.

Beslenme önemli

KOAH’ın erken yaşta başlayabileceğini ve genç bireyleri etkileyebileceğini dile getiren Balbay, KOAH’bile en sık görülen yakınmaların; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazen olgularda yorgunluk hissi olduğunu sözlerine ekledi. KOAH’ın tanısının, sağlık kurumlarında aşağılık ağrısız tek test olan “Nefes Ölçüm Testi” ile kolayca konulabildiğini söyleyen Prof. Balbay, KOAH tanısı konulan kişilerin; tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük idman yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla kırılan ilaç tedavilerinin muntazam uygulanmasının önemi üzerinde duran Balbay, yerde tedavilerin yanı sıra, sağlıklı beslenmenin, fiziksel aktivitenin ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanmasının, hastaların günlük yaşamlarının henüz kaliteli hale gelmesini sağladığını ifade etti.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.