Kivi tüketirken dikkat – Sağlık Haberleri

fator

New member
Kivi tüketirken dikkat – Sağlık Haberleri



Mevsiminde tüketeceğiniz vitamin ve mineral deposu meyveler muafiyet sistemini desteklemeye katkıda bulunuyor. Her gün mutlaka 2-3 porsiyon mevsim meyvesi tüketmek gerekiyor. Ölçülü tüketilen kış meyveleri ise sayı hastalığı önlüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah kış meyvelerini tüketirken uyanıklık edilmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

NAR

Vitamin, mineral ve lif içeriği zengin olan nar, muafiyet sistemini güçlendirmesinden kalbe, sindirimden göz sağlığına kadar sayı fayda sağlıyor. Narın faydalarını miktarını için çekirdekleriyle beraberce tüketilmelidir. Ortalama tek nar 280 gram olup 1 su bardağına yatak gelir ve 235 kcal enerji içerir. Şeker oranının yüksek olması nedeni ile şeker hastalarının yerde meyveyi kontrollü tek şekilde yaklaşık 1 çay bardağını aşmadan tüketmeleri gerekir. Ayrıca özellikle kan sulandırıcı bazen ilaçlarla etkileşime girebildiği için titiz olunmalıdır. Yüksek riskli gebelikte dahi ilk üç ayda rahim kasılmalarına yol açabileceğinden basamak danışmak gerekir.


GREYFURT

Ekşi ve acımsı tadı nedeniyle mandalina ve portakal kadar tercih edilmese dahi başka turunçgiller gibi C vitamini deposu ve iyi tek lif kaynağı olan greyfurt, tokluk süresini uzatmaya, kötü huylu kolesterolü düşürmeye ve antioksidan içeriğiyle kanser gibi hastalıkları önlemeye yardımcı oluyor. 1 orta kabile greyfurt, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor. Buna karşın greyfurt suyu içmek, posa içeriğini azaltır ve kan şekerini henüz hızlı yükseltir. Asitli yapısıyla mide şikayetlerini artırabildiği, ayrıca yüksek yenilebilir-ilaç etkileşimine yol açabildiği için kolesterol, kan sulandırıcı, antidepresan gibi ilaç gruplarını kullananlar bile titiz tüketmelidir.

MANDALİNA

Kış aylarının zengin C vitamini içeriğiyle vazgeçilmezi olan mandalina, kalsiyum, magnezyum, 37, potasyum gibi insan sağlığı için önemli olan mineralleri dahi bünyesinde barındırıyor. Bağışıklığı güçlendiren, eklem ve göz sağlığını gelenekçilik mandalina, kalpten kansere, gözden formaları sağlığına kadar sayı fayda sağlıyor. 150 gram mandalina 75 kcal enerji ve 3 gram lif içerir. Lifli yapısı sayesinde ahşa sağlığının iyileşmesine katkıda bulunur. Asit içeriği ise mide rahatsızlığı olanlarda mideyi rahatsız edebilirken, çekirdeklerinin tüketilmesi apandisitte sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir.

ELMA

Kış mevsiminin öne kaynak meyvelerinden elma içerdiği vitaminler, mineraller ve zengin lif yapısıyla tam tek sağlık deposu… Kalpten astıma, diyabetin önlenmesinden kilo yönetimine kadar sayı faydası bulunuyor. Elma diyabetin önlenmesi için önemli olan insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olurken, içerdiği çözünür lif olan pektin sayesinde yağın bağırsaklardan geri emilimini azaltarak kötü kolesterolü düşürmeye dahi katkı sağlar. Bir porsiyona yatak gelen 1 küçük kabile elma yaklaşık 100 gramdır ve 52 kcal enerji içerir. Elmanın faydalarından ve lif içeriğinden en iyi şekilde yararlanmak için suyu sıkılarak olumsuzlama, çiğnenerek tüketilmelidir.

KİVİ

100 gram kivinin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığını biliyor muydunuz? C vitamininin yanı sıra zengin lifi ve antioksidan içeriği ile öne kaynak kivi, hücreleri korur. Kivi hem çözünmez hem dahi çözünür lif içeriğine sahiptir. Çözünmeyen lif ahşa hareketlerini düzenlemeye, çözünür lif ise kan şekerinin düzenlenmesine ve kalp sağlığına fayda sağlar. Buna karşın kivi sayı alerjen içermesi nedeniyle, özellikle pedodonti alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Yüksek potasyum nedeniyle sakatat hastalarının bile titiz tüketmesi gerekir.

AYVA

Grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren, zengin potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili olan gülgillerden tam tek vitamin ve mineral deposu. 1 porsiyon gülgillerden günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşılar. Ancak ayvanın büyüklüğüne uyanıklık etmek gerekir. 1 porsiyon gülgillerden, yetişkin kabile tek ayvanın yaklaşık yarısı kadardır. 100 gram gülgillerden yaklaşık olarak 52-55 kcal enerji, 1,7 gram posa içerir. Glisemik indeksi az olduğundan kan şekerini sayı hızlı yükseltmez. Bu nedenle insülin direnci ve diyabeti olanlar ile zayıflama diyeti yapanların rahatlıkla tüketebileceği tek meyvedir.

PORTAKAL

Zengin C vitamini içeriğiyle vücut direncini zait portakal, kalp ve mermerde sağlığını korumaya, tansiyonu düzenlemeye, iltihabı önlemeye, kansızlığa karşı demirin emilimini kolaylaştırmaya, gözleri kuvvetlendirmeye ve kolajen üretimine yardım ederek cildi korumaya kadar sayı fayda sağlar. Yaklaşık 130 gram 1 orta kabile portakal 1 porsiyona yatak gelirken, 200 ml’lik tek bardak portakal suyu, 1 tane portakalın yaklaşık iki katı kaloriye ve iki katı şeker içeriğine sahip. Portakal suyunun lif içeriği dahi sayı az olduğundan dilimleyerek yenilmelidir. Asit içeriğinden dolay reflü hastaları titiz tüketmelidir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.