Kış aylarının sessiz katili karbon monoksit zehirlenmesi

fator

New member
Kış aylarının sessiz katili karbon monoksit zehirlenmesi15.11.2022 10:29
Haber Kaynağı: İHA


Havaların soğuması ile beraberce sobalar yanmaya başladı. Kış aylarında yaşanan karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyarı üstüne uyarı yapılıyor.

Dr. Yasin Yılmaz’bile vücuda solunum yolu ile giren ve aracısız kana geçerek oksijen alımını engelleyen karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşların titiz olması gerektiğini belirterek “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, lâğım zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle adî basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl yüzlerce kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli tek gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve aracısız kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma için kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir” ifadelerinde bulundu.


“Yatmadan önce sobaya yakıt atmayın”

Dr. Yılmaz sessiz ve sinsi katil için alınması gereken tedbirleri ise şu şekilde sıraladı; “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine uyanıklık edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın kötü yolu daralacağı, soba içinde karışık ısı dağılımı nedeniyle dahi lâğım çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken ötede doldurulmamasına uyanıklık edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle adî basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artım görüldüğü için şayet bacalar standartlara uygun değilse adî basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve lâğım gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın durduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, sistemli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. henüz yüksekte olması sağlanmalı ve lâğım şapkası mutlaka takılmalı, sobayı duvardan 15 ila 20 santimetre uzakta, en fazla 2 köşe kullanarak kurmak lazım . Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine uyanıklık edilmeli. Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.”

“Lodoslu havalarda sobayı söndürün”

En fazla zehirlenmelere sebep olan Lodos esintisinin olduğu havalar ile ilgili olarak Yasin Yılmaz “Lodosun etkili olduğu süre süresince gerekmedikçe soba yakılmamalı, yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli, tarımsal yanlarında veya sapak saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.

Ortaya çıkabilecek birden sağlık sorunlarında, zehirlenme durumundan şüphelenildiğinde kendi hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde ortamı havalandırıp, kişiyi ortamdan uzaklaştırarak birden 112 no’lu telefondan Acil Yardım istenmelidir. Unutmayın, soba olumsuzlama ihmal öldürür“ uyarısında bulundu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.