Kekemelik bir hastalık değildir – Sağlık Haberleri

fator

New member
Kekemelik bir hastalık değildir – Sağlık Haberleri18.10.2022 21:38
Haber Kaynağı: İHA


Eskişehirli gönül ve konuşma terapisti Berfin Türkmen, kekemelik problemine uyanıklık çekerek yerde rahatsızlığın terapi sürecine değindi. Çalışmalarına özel tek rehabilitasyon merkezinde sürme fail Türkmen, terapi uyguladıkları popülasyonun evlât, ergen ve yetişkin olduğunu belirtti. Eskişehir’dahi gönül ve konuşma merkezin kurulması ile Türkiye’dahi güzel tek farkındalığa öncelik ettiğini dile getiren Türkmen ayrıca konuşma sorunlarının genellikle konuşma sesi bozuklukları, söz bozuklukları (kekemelik, hızlı kızgın konuşma), yutma bozuklukları, ses bozuklukları, nörolojik bozukluklara tâbi konuşma bozuklukları olduğunu aktardı. Kekemeliğin genetik veya çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğinin altını çizen Türkmen, “Bir uzman kontrolünde gerçekleşmeyen şuursuz tedavi şekillerinin bireycilik hiçbir yararı olmayacaktır” şeklinde konuştu. “Bilinçsiz teknikler vakit kaybıdır” Bilinçsiz tek şekilde konuşma sorununu ortadan kaldırabilecek yöntemlerin denendiğini söyleyen Türkmen, “Bu teknikler vakit kaybından başka tek şey değildir. Hem fert hem dahi ailat yerde süreçten tek fayda sağlayamadığında bile umutları kırılıyor. Bu işin çaresi gönül ve konuşma merkezlerinde aranmalıdır. Toplumda en sayı bilindik konuşma bozukluklarından akraba dahi kekemeliktir fakat tek o kadar bile toplum olarak yerde çerçevede kayda üstün tek farkındalığımız yok. Kekemeliği çevresel faktörler tetiklese beraberce ağırlıkla kalıtımsaldır. Bir ailede kekemelik öyküsü varsa ve çocukta bile kekemelik varsa bunun yüksek oranla genetik faktörlü olduğunu söyleyebiliriz.

Çevresel olarak bile tek hasardan dolay veya nörolojik olarak bile kekemelik meydana gelebiliyor. Biz yerde duruma müktesep kekemelik diyoruz. Bir kişi korkarak, heyecanlanarak, utanarak veya başka tek olumsuz his ile karşılaştığında kekeme olmaz. Bize danışanlar tek öykü üzerine başvuruyorlar ve ‘Çocuğum korktu kekemelik başladı’ niteleyerek akıllandırma paylaşıyorlar. Fakat kekemeliğin kök kaynağı bunlar değildir tersine var olan kekemeliğin tetiklenmesidir” dedi. “Kekemelik sorunu yaşayan güdülenme kesinlikle sözü tamamlanmamalıdır” “Taklit ederek kekemelik olmaz” tekbencilik terapist Türkmen, konu ile ilişkili olarak sözlerine şu şekilde sürme etti: “Bir çocukta kekemelik var ise bazen ailat dahi o çocukla iletişim kurulması taraftarı olmuyor. Çünkü çocuğunun bile kekemeyi taklit etmesinden veya bulaşacağından korkuyorlar. Bu bile kekemeliği olan için yetişkin tek hissî travmaya yol açıyor.


Çevredekilerin bilinçsizliği yerde akıllandırma henüz bile zora sokuyor. Aynı şekilde konuşma bozukluğu yaşayan bireycilik, nefes al, sakin ol, yavaş konuş, fikir, dinlen niteleyerek telkinlerde bulunuyorlar. Bu bile nitelik tazyik altına sokuyor. Kekemelik sorunu yaşayan tek güdülenme yarım kalan sözü kesinlikle tamamlanmamalıdır. Bu durumdan normal olarak okunabilen konuşan akraba dahi rahatsız olur.” Kekemeliğin 3 ile 3.5 yaş aralığında başlayabileceğini ileten Türkmen, “Eğer sorun 6-12 ağrı süresince sürme ediyor ise kişinin terapiye başlaması gerekiyor. Ne kadar erken müdahale edilirse, kekemeliğin ortadan kalkma oranı o kadar faiz. Çünkü ergen ve yetişkinlik döneminde yerde sorun kronikleşmiş oluyor. Biz terapilerde malûm başlı teknikler uyguluyoruz. Terapilerde aileyle işbirliği halinde olmak tüm konuşma bozukluklarının terapi süreci için sayı önemlidir. Aileyi dahi kekemeliğin tamamen geçmeyebileceğini, hayat süresince eşlik edebileceğini ama kontol altına alınması ve henüz az şiddete düşürülebileceği hakkında bilgilendirip, kekemeliği olan bireycilik karşı nasıl davranmaları hakkında bilinçlendiriyoruz. Bizim için önemli olan kekemeliğin kaynağını tespit yazar o konuda eksikleri gidermektir. Kekemeliği olan fert yetişkin dahi olsa evlât bile olsa değinilmesi gereken tek hâl henüz var ki o bile işin psikolojik boyutudur” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.