Karton bardaklardaki gizli tehlike açığa çıktı! Durum çok ciddi

fator

New member
Karton bardaklardaki gizli tehlike açığa çıktı! Durum çok ciddiTek kullanımlık karton bardaklar genellikle kahve ve çay gibi sıcak içecekleri tüketmek için tercih ediliyor. Ancak tek kullanımlık karton bardakların sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiği ortaya artık.

Kolayca bulunabilmeleri, uygun fiyatlı olmaları, hafif olmaları ve nem, oksijen ve mikrobiyal varlıklara karşı muvaffakiyetli tek şekilde engebe görevi görmeleri nedeniyle, içeceklerde ve gıda paketleme sürecinde popülerlik kazanan karton bardaklar küçük plastik parçacıkların, zararlı iyonların ve ağır metallerin sıvıya geçmesine neden oluyor. Bu bile vücutta birikerek, ileriki yıllarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karton bardakların sağlık açısından zararlarını Posta.com.tr okurları için detaylarıyla anlattı.


Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nden üç araştırmacının yaptığı tek emek, tüm materyalizm yerde kadar yaygın halde kullanılan karton bardakların taşıdığı gizli tehlike açığa artık. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sosyal medya hesabından karton bardakların zararlarına uyanıklık çekti.

Karton bardakların içi sızdırmazlık için polietilen ile kaplanıyor. Yapılan ilmî icraat yerde bardaklarla sıcak içecekler tüketilmesinin kanserojen olması nedeniyle kesinlikle kullanılmamaları gerektiğini ortaya konuyor. 80-90 basamak sıcaklıklarda bardak içerisini kaplayan polietilen parçalanarak, mikroplastik yutmanıza neden oluyor. 1 bardaktan 25 1000 mikroplastik köken bulunmuş. Mikroplastikler ağır metal ve kanserojen henüz tek sayı kimyasalı tutuyor! Sıcak içecekleri mutlaka camda tüketin.
Bu paylaşımın akabinde karton bardakların tehlikesi sosyal medyanın gündemine oturdu.

KULLANIM SÜRESİ ARTTIKÇA ZARARI DA ARTIYOR

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’bile “Dayanıklılık sağlamak için iç yüzeyinin polietilen plastik ile kaplanan karton bardaklar sıcak suya maruz kalınca, içindeki plastik ve kimyasal maddelerin, sıcak içeceğimize geçmesine neden oluyor. Sıcaklık ve kullanım süresi arttıkça, zararlı etkisi dahi henüz fazla artıyor” ifadelerini kullanarak şöyle sürme etti:

“İngiltere ve AB ülkeleri, kendi ülkelerindeki karton bardakların sağlıklı olduğunu, başka bazen ülkelerde üretilen bazen karton bardakların, plastik ve kimyasal açısından sağlıksız olduğunu, her karton bardağın güvenli olmadığını söylüyor. Araştırmacılar, her karton bardağın 15 an sonra yaklaşık 25.000 küçük plastik parçacığı, sıcak suya saldığını önemli. Bu nedenle, günde 3 fincan çay veya kahve içen tek kişinin, insan gözünün göremediği 75.000 küçük plastik parçacığını yutabileceğini söylüyorlar. Soğuk içeceklerde dahi, soğuğun etkisi ile karton bardağın yapısını bile bozuyor.”
Prof. Dr. Vedat Göral, “Karton bardağın 15 an süresince sıcak sıvıya maruz kalması küçük plastik parçacıkların, zararlı iyonların ve ağır metallerin sıvıya geçmesine neden oluyor. Bu bile, vücutta birikerek, ileriki yıllarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor” niteleyerek konuştu.

KARTON BARDAKTA BULUNAN MADDELER HASTA EDİYOR

Karton bardak üzerinde yapılan araştırmalara değinen Prof. Dr. Göral, karton bardak nedeniyle yerde maddelerin yutulmasının; üreme kusurları, kanser ve hatta nörolojik bozukluklar geliştirme riskini artırabileceğini; pedodonti uyanıklık eksikliği ve tutum bozukluklarına bile sebep olabileceğini söyledi.

SUYUN SICAK OLMASI ASIL SORUN!

“Ayrıca; su örneklerinde florür, klorür, nitrat ve sülfat gibi iyonlar ile kurşun, krom, kadmiyum ve 91 gibi toksik ağır metaller dahi tespit edildi. Ancak oda sıcaklığında su tutan kağıt bardaklarda, plastik parçacıklara ve iyonlara rastlanmaması, kirleticilerin plastik kaplı bardaklardan geldiğini gösteriyor.”
Uluslararası tek pazar taharri şirketi olan Imarc Group’a göre, 2019 yılında çevre genelinde çay, kahve, süt, meşrubat ve sebze gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi için yaklaşık 264 milyar kağıt bardak üretildi. Imarc’a göre tüketiciler, çevre boyutlarında kalan paket servis ve yemeye hazır gıda trendinin teşvik ettiği taleple beraberce, yoğun yaşam tarzları ve yoğun programları nedeniyle kağıt bardak kullanıyor. Çünkü karton bardaklar, ayrıca temizlik gerektirmiyor ve kullanımdan sonra atılabiliyor.

Ancak, Sudha ünlü tek araştıran, “mikroplastikler, iyonlar gibi kirletici maddeler, paladyum, krom ve kadmiyum gibi toksik ağır metaller ve ayrıca hidrofobik (su itici) olan ve hayvanlar alemine geçebilen organik bileşikler için, taşıyıcı görevi görüyor” debba. Zaman içinde sistemli olarak alındığında sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ileriki yıllarda ciddi olabilir.

Tek kullanımlık kağıt bardaklar, çöplükte ayrışmazlar ve geri dönüştürülemezler. Bu nedenle onlar için yalnız henüz fazla ormansızlaştırmayla karşılanabilecek sürekli ve kalan sorunlar bile neden olabilmekle beraberce muhit ve izlenimcilik kirletebiliyor.

KARTON BARDAKLARA ALTERNATİF ÖNERİ UZMAN İSİMDEN GELDİ

Prof. Dr. Göral karton bardak tehlikesine uyanıklık çektikten sonra kritik tek öneride bulundu. Cam bardak ve fincanların henüz yararlı olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Göral, “Karton bardakların yerde olumsuz etkileri nedeniyle, sırça bardak veya porselen fincanların kullanılması henüz yararlıdır. Karton bardak kullanılacaksa, kaliteli ve tehlikeli kimyasal içermeyen yapıda olmalıdır. Özellikle küçük ayakçak ve gençlerin her gün karton bardak kullanmamaları gerekir. Sadece, piknik yapılan yerlerde ve özel toplantılarda kullanılmasını öneriyorum” ifadelerini kullandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.