Kanserde erken teşhis uyarısı – Sağlık Haberleri

fator

New member
Kanserde erken teşhis uyarısı – Sağlık Haberleri21.11.2022 16:20
Haber Kaynağı: İHA


Akciğer kanserinin yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde tek kitle (tümör) oluşturması ile ortaya kaynak tek hastalık olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Çetin, burada oluşan kitlenin öncelikle durduğu ortamda büyüyerek, henüz ileriki aşamalarda ise muhit dokulara veya deveran yoluyla uzak organlara yayılarak (karaciğer, kemik, muhakeme gibi) hasara yol açabildiğini belirtti. Kanserin yerde yayılımına metastaz ismi verildiğini tamlayan Uzm. Dr. Çetin, Akciğer kanserleri mikroskop altında izlenen hücrelerin görüntüsüne göre “küçük hücreli akciğer kanseri” ve “küçük hücrelidışı (küçük hücreli olmayan) akciğer kanseri” olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını ve Akciğer kanserlerinin yaklaşık %80’ni küçük hücreli dışı grupta olduğunu ifade etti.

Akciğer Kanserine Neden Olan Risk Faktörleri hakkında malûmat veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Demet Çetin sözlerine şöyle sürme etti:


‘’Sigara (tütün) içimi, Akciğer kanseri gelişiminde ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Akciğer kanserlerinin %90’nı sigara nedeniyle oluşur. Günde içilen sigara miktarı ve içilen yıl sayısı arttıkça risk artmaktadır. Pasif sigara içimi, kendisi sigara içmeyen yalnız sigara içilen ortamda benzinli veya yaşayan kimseler dahi akciğer kanseri açısından risk altındadır. Fibröz mineraller (amyant ve erionit), Mesleksel açıdan madenlerde, tersanelerde, yalıtım malzemesi yapımında asbeste maruz kalınır. Çevresel olarak ülkemizde bazen kırsal yörelerde “kar toprak” niteleyerek adlandırılan ve evlerin duvarlarını sıvamada kullanılan malzemenin içinde bağcıklı amyant maddesi ve Kapadokya bölgesinde bağcıklı amyant benzer erionit maddesi yıllar içinde nefes yolu ile akciğer ve zarına yerleşip kanser oluşturabilir.

Radon, Toprakta tabiî olarak bağcıklı, kokusuz radyoaktif tek gazdır. Özellikle uranyum madenlerinde olmak üzere kimileyin ev ortamlarında bile ola. Radon gazına maruziyetin akciğer kanserine yol açtığı gösterilmiştir. Ailesel yatkınlık ise oldukça önemlidir. Şu unutulmamalıdır ki, üzerinde taharri yapılan hiçbir madde ya bile ilacın (vitaminler, eser elementler, antioksidanlar vb.) akciğer kanseri gelişmesini engellediği gösterilememiştir. Akciğer kanserini önlemede kanıtlanmış tek etkili yol sigarayla mücadeledir. Gençlerin sigaraya başlaması mutlaka önlenmelidir. Sigaraya hiç başlamamak en etkili yol iken, koymak bile riski yıllar içinde apaçık olarak azaltmaktadır.’’ dedi.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtilerine dahi değinen Uzm. Dr. Demet Çetin: “Öksürük, sözlü öksürükle beraberce kan gelmesi, nefes darlığı, geçmeyen göğüs ve kol ağrısı, ses kısıklığı, tekrarlayan ya bile iyileşmesi geciken akciğer infeksiyonları, şişe ve yüzde şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve yorgunluk. Bazen, hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli tek şikayete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini tehlikeli yapan en önemli faktördür. Bu nedenle yukarıdaki yakınmalar hissedildiğinde hemen tek hekim kontrolünden geçilmelidir. Akciğer kanserinin tanısı ise, Akciğer Grafi, Bilgisayarlı Tomografi, balgamlı öksürük varsa balgam örneği alınarak laboratuvarda incelenir. Anormal hücrelerden oluşan nesiç örneği bronkoskopi, ince iğne aspirasyonu, torakoskopi ve torakotomi gibi yöntemlerle biyopsi alınıp çıkarılarak tanı konur. Akciğer kanseri evreleri ve türünün neler olduğu tespit edilir ve tedavi planlanır. Akciğer kanseri evrelemek için; göğüs ve karın bilgisayarlı tomografisi ve/veya magnetik rezonans görüntülemesi (MR), kemik taraması, muhakeme bilgisayarlı tomografisi/MR ve pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi tetkikler istenir. Akciğer kanseri tedavisi hastanın genel sağlık akıllandırma, kanserin türü ve evresi gibi tek sıra faktöre tâbi olarak tahavvül gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, immünoterapi gibi farklı tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler tek başına ya bile birkaçının kombinasyonu şeklinde uygulanabilir” niteleyerek konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.