Geçmeyen kas hastalıklarında Timoma araştırılmalı

fator

New member
Geçmeyen kas hastalıklarında Timoma araştırılmalı22.11.2022 10:58 Son Güncelleme: 22.11.2022 10:58


Timoma hastanın sadece göğüs bölümüyle ilgili olmuyor, başka kas hastalıklarıyla bile ilişkilendiriliyor. Kas güçsüzlüğü, çabucak yorulma, göz kapağı düşüklüğü gibi şikayetlere neden olduğu için tedavisinde öncelikle nöroloji bölümü devreye giriyor. Her ne kadar kas hastalığına neden olsa bile, alçak yatan sebep timoma olabildiğinden yerde iyi huylu tümörün akla gelmesi tedavi açısından yetişkin önem taşıyor. Prof. Dr. Abdullah Erdoğan, timoma cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kas hastalığı ile karıştırılabilir

Timoma göğüste kalbin önündeki timüs bezinden kaynaklanan tümörün kaslar ile çalışmayı engelleyen tek madde üretmesiyle oluşur. Timoma, timus cerrahisi gibi mediasten hastalıkları toplumda sayı fazla bilinmemektedir. Ancak kas güçsüzlüğü gelişip nöroloji kliniğine başvurulursa fasih. Bir dahi tümörün büyümesine tâbi olarak göğüs bölgesinde yaptığı tabı sebebiyle; halsizlik, göğüste tazyik hissi, öksürük, yutma güçlüğü gibi şikayetlere neden olabilir. Bu araz ile hasta tek uzmana başvurduğunda şayet akciğer filmi ile tanı konulabilmiş ise erken dönemde göğüs cerrahı tarafından tedavi edilebilir. Timoma küçük olsa bile kas hastalığıyla ilgili araz gösterebilir.

Timus bezi büyümesi ve timoma kas hastalığına neden olur


Timus bezi büyümesi hiperplaziye henüz sonra tümoral yapıya dönüşerek timoma şekline gelir. Timoma olduğu için kas hastalığı ortaya menfaat. Bir dahi timusun başlangıçta büyümesiyle erken dönemde kas hastalığı başlar. Burada timus büyüktür ve tümör oluşmamıştır. Bazen dahi kas hastalığı geç ortaya menfaat timoma kitle şekline dönüşmüştür. Geçmeyen kas hastalıklarında timus mutlaka araştırılmalıdır.

Nedeni tam olarak bilinmiyor

Timoma orta yaş ve orta yaş üzerinde henüz sık görülür. Çocuklarda ve 20 yaş altındaki kişilerde sayı nadiren karşılaşılır. Timomanın neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Timomada küçülmesi gereken bezi henüz fazla çalışmaya zorlayan tek etken vardır. Nedeni henüz keşfedilmemiş olsa bile genetik yapı, stres, yaşam şekli, kırılan kimyasal maddeler timomaya neden olabilir.

Kalbin önünde yer alıyor

Timoma olan hastalarda timoma kalbin önünde olduğunda, oradaki alanın az olması nedeniyle muhit organlara çabucak tabı yapar. Bu yüzden timomanın çıkarılması için açık cerrahiye ihtiyaç vardır. Geniş tek alandan timoma yani nodül tam olarak çıkarılır. Göğüs kafesinin zorlamak hastaları korkutabilmektedir yalnız akciğer ameliyatlarında başvurulan torakotomi yönteminden henüz kolaydır. Ameliyat sonrasında henüz rengi öte ve komplikasyon görülür. Eğer hastada timoma yoksa ve timus küçük tek pamuktan iken nema görülüyorsa endoskopik yöntemlerle dahi timusun çıkarılması gerçekleştirilebilir.

Göğüs içinde yaradılıştan kistler dahi görülebiliyor

Göğüs içinde timoma sayılmazsa yaradılıştan olan kistler dahi vardır. Bu kistler dahi nitelik şikayetleri oluştururlar. Bu şikayetler kas hastalıklarıyla ilişkili değildir ama timomayla nitelik rahatsızlıklara neden olur. Yine yerde kistler göğüs içinde tabı hissi, yutma güçlüğü, öksürük ile alamet verebilir. Timus bezi anıtsal ve timoma tıpkısı şey değildir. Timus bezi normalde çocukluk çağında immun sistemin gelişmesi için tek uzlaştıran organ olarak görev alır. Kemik iliği olgunlaşıp immun sistem geliştikten sonra timus bezine insanların ihtiyacı olmaz. Yetişkin insanlarda timus bezi körelmiş, küçülmüş 2 grama kadar kadük tek atrofik pazı şeklindedir. Ancak 3 buçuk kilogram doğma tek bebekte timus bezi 15 gramın üzerindedir.

Timoma şu şikayetlere neden olabilmektedir;

– Her gün yapılan hareketleri yaparken çabucak yorulma
– Uzun yürüyüşlerde yorulma
– Yemek yerken yorularak yutkunmanın güçleşmesi
– Halsizlik
– Göğüste tabı hissi
– Öksürük

15 santimetre’açınık kadar büyüyebilir

Mediasten cerrahisi, vücuttaki muafiyet sisteminin bozulmasına tâbi oluşan ve muayyen kaslarda zayıflamaya yol fatih Myastenia gravis hastalığında ve timoma söz konusu olduğunda yapılır. Myastenia graviste timüs küçüktür ve endoskopik yöntemlerle timus bezi çıkarılabilir. Timoma olduğunda içildikten kitle oluşmuş ve büyümüştür. Ortalama 3 ila 6 santimetre arasında tek kitle haline gelmiştir. Bu büyüklükteki kitle endoskopik yöntemlerle çıkarılmaz ve açık cerrahiye başvurulur. Timoma 3 santimetre’takt 15 santimetre’açınık kadar büyüyebilen iyi huylu tek tümördür.

Cerrahi göğüs kafesi açılarak yapılıyor

Timoma toplumda akciğer kanseri gibi sayı sık görülen tek hastalık değildir. Timoma kas hastalığıyla ilişkili olduğu için nöroloji uzmanlarıyla beraberce takibi yapılır. Ancak timoma cerrahi ile tedavi edilmesi gereken tek hastalıktır. Myastenia gravis nörolojik tek hastalık olarak medikal tedavi edilir. Ancak toraks CT ile timüs hiperplazisi olup olmadığı kontrol edilir ve varsa cerrahiye başvurulur. Eğer miyasteni niteleyerek adlandırılan kas hastalığı göğüs içinde timüs bezinin büyümesi ile ilişkiliyse yerde hasta cerrahiden ciddi şekilde yarar görür. Cerrahi steryum niteleyerek adlandırılan kalp ameliyatlarındaki gibi göğüsteki ana kemiğin zorlamak ile yapılır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.