FIFA Kongresi: Norveç, insan hakları konularını FIFA gündemine alıyor

fator

New member
FIFA Kongresi
Norveç, insan hakları konularını FIFA gündemine alıyor





Kigali’deki FIFA Kongresi’nde zorlu insan hakları konuları da tartışılacak. Fotoğraf

© Mike Egerton/PA Tel/dpa


Kigali’deki FIFA Kongresi’nde insan hakları da tartışılacak. İtici güç Norveç Futbol Federasyonu’dur. Başkanı Klaveness açık bir eleştirmendir.





Norveç Futbol Federasyonu, bu Perşembe günü (08:00 CET’den itibaren) Kigali’deki kongrede FIFA’dan insan hakları konularında hesap verebilirlik konusunda ayrıntılı bir açıklama talep ediyor.


FIFA eleştirmeni Lise Klaveness başkanlığındaki dernek, Ruanda’daki Genel Kurul’a bir önerge sundu. İnsan hakları konusu, Dünya Kupası öncesinde ve sırasında Katar’da, özellikle Almanya’da gündeme gelmişti ve Dünya Kupası’nın ev sahibi zaman zaman uluslararası düzeyde ağır eleştirilere maruz kalmıştı.


Katar’da FIFA tartışması gerekli


Başvuruda Norveç derneği, özellikle FIFA’nın Katar’daki sorumluluğu hakkında bir tartışma ve dünya yönetim organının gelecekteki turnuvalarda sorumluluklarını nasıl yerine getirmeyi planladığı hakkında bir tartışma çağrısında bulunuyor. Eleştirmenlere göre FIFA bu konularda bilgi vermeye pek istekli olmadığı için, Alman Futbol Federasyonu, Norveç ve İsveç federasyonları bugün FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun yeniden seçilme girişiminde desteğini reddediyor.


DFB Başkanı BeHaberler Neuendorf Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz haftalarda FIFA’dan çeşitli konularda hiç bilgi almadık veya yetersiz bilgi aldık.” Dünya yönetim organı FIFA, “ulusal federasyonlarla ilişkilerde çok daha açık ve şeffaf hale gelmelidir. Kendi çıkarları doğrultusunda, belirli kararların nasıl ve neden alındığını ve bunlara kimin dahil olduğunu açıklamalıdırlar. Son zamanlarda durum her zaman böyle olmamıştır. .”


Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası – üye derneklerin kongre gündemine ilişkin önerileri gündemin onuncu maddesinde yer almaktadır.


Infantino, Katar’dayken Katar’daki misafir işçiler için bir tazminat fonu olacağını ve Doha’da bir sendika temsilciliği kurulacağını doğrulamıştı. Şimdiye kadar, ilerleme hakkında çok az bilgi var. Eleştirmenler ayrıca Katar’daki önlemlerin yeterince ileri gitmediğini söylüyor. Raporlara göre Suudi Arabistan da 2030 Dünya Kupası’na başvurmak istiyor ve ülke, insan hakları ihlalleri nedeniyle Katar’dan bile daha fazla eleştiriliyor.


Yaklaşık bir yıl önce Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen FIFA Kongresi’nde Klaveness, emirlikteki insan hakları durumunu göz önünde bulundurarak dünya derneğine ve 2022 Dünya Kupası’nın organizatörüne yönelik açık eleştirilerini dile getirmişti.


FIFA FIFA Başkanı Canlı yayın ve gündem DFB duyurusu


dpa

#Konular