Exploit Nedir? Exploit Saldırıları Hakkında Bilgi [2022]

Felaket

New member
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte internet dünyasında birbirinden farklı terim ve yazılımlar yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de exploit kelimesidir. Günümüzde Exploit kelimesi anlam olarak ”faydalanmak, sömürmek” gibi farklı anlamlara gelmektedir.

Kısaca yazılım dilinden bahsettiğimizde ise bilgisayarlara sızıntı yapmak için kullanılan bir yöntemdir. Exploit anlamca; bilgisayarlarımızda bulunan herhangi bir yazılımın açığından yararlanarak bilgisayarımıza sızdırılan bir yazılımdır. Kod parçacıkları zamanla hata vererek bazı açıklar verebilmektedir. Bu durumda bilgisayarımızın bilgilerinin çalınmasına ve sızılmasına olanak sağlamaktadır.

İnternet üzerinde birçok kişi Exploit ile alakalı konu açarak bilgi almak istemişler. Bende exploit nedir, exploit ne anlama gelir başlıklarını ele alarak bu konudaki bilgi birikimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.


Exploit Nedir?
Dijital dünya üzerinde Exploit; Program, uygulama, yazılım ya da dijital ürünler üzerinde bulunan açık kod hatalarından yararlanan, istenmeyen kod ve planları bilgisayarlarda oluşturan bir sistemdir. Bu yöntem ile birlikte birçok kişinin bilgileri çalınmış durumdadır.

Bu tür kod çeşitleri bilgisayarlara sızdırıldıktan sonra sistemi devre dışı bırakılmasını sağlamaktadır. Yetkili bir kullanıcı oluşturarak tüm izinleri kendilerine göre ayarlarlar. Sistemin en zayıf noktalarını kullanarak sızmaya çalışan exploit, dijital dünyada bir hayli duyduğumuz yöntemlerden birisidir.

Exploit günümüzde 3 farklı role sahip olunduğu bilinmektedir. Çalışma prensiplerine göre sizler için sıraladım ve paylaşmak istiyorum.

Exploit Çeşitleri
Remote Exploit: Remote Exploit, sistem ile iletişime geçen bir türdür. Sistem ile iletişime internet ya da dijital ortam üzerinden geçer ve tüm güvenlik açıklarını kullanmaktadır. Bu sebepten dolayı son derece riskli bir sızıntı yöntemi diyebilirim.

Local Exploit: Bu yöntem ise en çok kullanılanlar arasındadır. Local Exploit ile birlikte sistem yöneticisinin bilgilerine ulaşılarak bilgileri almaya çalışılır. Sistemde bulunan yetkili kişi kim ise, o kişinin bilgilerini alarak sistemi en üst düzeyde kontrol etmeye çalışılır.

Client Side Exploit: Bu saldırı çeşidi genel olarak sosyal mühendislik saldırılarında tercih edilen bir modeldir. Burada amaç Client uygulamalarını açarak kullanıcıların bu programları kullanılması tetkik edilmektedir. Bu sayede istediği gibi hedeflere de ulaşmış olacaktır.


Exploit Açıkları Nasıl Kapanır?
Exploit, genel olarak açıklardan ve kod hataları gibi alanlar kısmından sızdırılma işlevini görmektedir. Bu sebepten dolayı güvenlik kısmında bu tür alanlara yönelmek gereklidir. Bazı Exploit’ler sisteme uzaktan bağlanarak işlevini görürken, bazıları da sistemi devre dışı bırakma gibi amaçlar ile düzenlenmektedir.

Sistemlerinizde exploit engelleme ve bulaşmamasını sağlamak için bazı görevler yer almaktadır. Genel olarak bu tür durumlarda program ve işletim sistemleri kod yamaları yaparak açıkları kapatmaktadır. Örnek vermek gerekirse Windows, exploit ağlarını inceler ve daha önceden girmiş olduğu açıkları ve hataları düzelterek güncelleme yayımlamaktadır. Bu sayede de zararlı yazılımlar bir nebze azalmış olacaktır.

Bu tür durumlarda güvenlik yazılım uzmanları ile iletişime geçerek başınıza gelen durumu anlatabilirsiniz. Onlar bu olayın üzerine bir araştırma başlatırlar ve durumu çözmek için çalışmaya geçerler. Sisteminizin ve programlarınızın zaaf noktaları incelenir, tespit edilir ve sonuç olarak problem giderilmeye çalışılır.

Genel olarak bu tür yazılımlardan korunmak için işletim sisteminizin ve kullanmış olduğunuz programların güvenli, korunan ve açıkları olmamasının önemi son derece önemlidir.