Doğru beslenme ile sağlıklı hamilelik mümkün

fator

New member
Doğru beslenme ile sağlıklı hamilelik mümkün02.10.2022 12:17
Haber Kaynağı: İHA


Ciddi arıcı bozukluğuna sahip olan kadınların çocuklarının sağlık problemleri yaşadığını tamlayan Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, hamilelik sürecinde temel yenilebilir kaynakları olan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin gereksinimlerinin vücutta artığını, bu tâbi olarak kalori miktarında bile artım görüldüğünü ifade ederek, “Gebe olan ile olmayan kadınlar arasındaki kalori gereksinim farkı sadece 300 kaloridir ve yerde her öğünde 1-2 kaşık fazla yenilerek karşılanabilecek tek farktır. Önemli olan fazla miktarda yemek ve kilo örtmek olumsuzlama, gerekli olan maddeleri muvazeneli ve yeterli miktarda almaktır. Anne adayı yeterli beslenerek ortalama 11-13 kilo almalıdır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama yarım kilo ile tek kilo, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1,5-2 kilogram alınması normaldir” dedi.

Öğün sayısını artırın


Hamilelik döneminde arıcı düzeninde tadil yapılması gerektiğini söylenen Doç. Dr. Özay, normal zamanlarda uygulanan günde üç öğünün hamilelik döneminde artırılarak beşe çıkarılması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Özay, yerde dönemde ana adaylarının öğün sayısını artırarak erken dönemde yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçebileceğini, midede yanma ve şişkinlik problemlerini dahi önleyebileceklerini söyledi.

Fast food tüketmeyin

Fast food yeme düzeninin genel olarak yenilebilir değerinden yoksun ve yüksek kalorili tek yeme şekli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özay, fast food yeme düzeninin yüksek oranda katkı maddesi içerdiğinden dolay özellikle hamilelik döneminde önerilmediğini belirtti. Gebelikte kalorinin üç nedenden dolay gerekli olduğunu söyleyen Özlen Emekçi Özay, yerde üç nedeni gebeliğe tâbi yeni dokuların yapımı, yerde dokuların idame ettirilmesi ve vücudun hareketi olarak belirtti. Özay şöyle sürme etti:

“Gebe tek kadın gebe olmayana göre günde yaklaşık fazladan 300 kaloriye ihtiyaç duygulu. Bu hâl fazla beslenmenin olumsuzlama muvazeneli beslenmenin önemini açık ortaya koymaktadır. Gebelikteki kalori tüketimi ilk 3 ayda en rengi düzeydeyken yerde dönemden sonra hızlı tek artım gösterir. İkinci 3 ayda yerde kaloriler asal plansenta ve embriyo gelişimini karşılarken, son 3 ayda ise temel olarak bebeğin büyümesine harcanır. Normal sağlıklı tek kadında tüm gebelik süresince önerilen kalori artışı 11-13 kilogramdır. Bu 11 kilonun 6 kilosu anneye, 5 kilosu ise bebeğe ve ona ilgili oluşumlara aittir.”

Aşırı karbonhidrat tüketimi annenin ötede kilo almasına neden olur

Vücudun kalori ihtiyacını karşılayan üç temel enerji kaynağının protein, yağlar ve karbonhidratlar olduğunu söyleyen Özlen Emekçi Özay, “Eğer karbonhidratlar yetersiz alınırsa vücudunuz enerji sağlamak için proteinler ve yağları yakmaya başlar. Böyle tek merkezde iki sonuç ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğinizin muhakeme ve sinir sistemi gelişimini sağlayacak yeterli protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya menfaat. Ketonlar yağ metabolizmasının ürünü olan asitlerdir ve bebeğin hamız esas dengesini nakzen muhakeme gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamilelikte karbonhidrattan fakir perhiz önerilmez. Pirinç, un, karışık gibi kompleks karbonhidrat kaynakları ana için enerji kaynağı olmanın yanı sıra, B grup vitaminleri ve 37, selenyum, krom, magnezyum gibi eser elementleri şarap miktarda içerir. Karbonhidratlar fazla miktarda ise plâstik açısından ekstra tek yarar sağlamadıkları gibi sadece ana adayının ötede kilo almasına neden olurlar” dedi.

Günde 60-80 gram protein tüketin

Amino hamız denilen yapılardan oluşan proteinlerin vücuttaki hücrelerin temel yapı taşını oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Özay, apatit toplam 20 tür amino hamız bulunduğunu, tek kısmının vücuttaki başka maddelerden üretilebilirken, esansiyel amino hamız denilen amino asitlerin ise vücutta üretilemediğini, yerde yüzden mutlaka yenilebilir yolu ile haricen alınması gerektiğini belirtti. Dr. Özay, proteinlerin saç telinden tırnağa kadar vücuttaki tüm hücrelerin yapı taşı olup, muhakeme ve sinir sisteminin gelişimi için dahi yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayarak, hamile kadınların günde 60-80 gram protein tüketmelerini önerdi.

Günde 1 veya 2 bardak süt için

Hamile tek kadının bebeğinin güçlü kemiklere, dişlere ve ihtiyaç tanık kalsiyum ve başka elementlere sahip olabilmesi için günde en rengi tek veya iki bardak süt içmesi gerektiğini söyleyen Dr. Özay, gaz ve hazımsızlık nedeni ile süt içilemeyen durumlarda bunun yerine peynir ya bile yoğurt tüketilebileceğini, kalsiyum alımının yetersiz kalması durumunda haricen verilecek ilaçlar ile dayanak sağlanabileceğini ifade etti.

Margarin ve birleşikgillerden yağı yerine zeytinyağı tüketin

Et, omurgalılardan, kümes hayvanları, yumurta ve kuru baklagillerin vitamin ve mineraller yanında protein dahi sağladığını söyleyen Özay, gebe kadında ve bebeğinde nesiç gelişimi ve yeni nesiç oluşumu için proteinin önemli olduğunu belirtti. Bu tür gıdalardan günde en rengi üç öğün alınması gerektiğini söyleyen Özay, baklagillerin protein değerini miktarını için peynir, süt ya bile etle beraberce yenilebileceğini belirtti. Hamilelik durumunda vücudun yağ içeren yenilebilir ihtiyacında tadil olmadığını vurgulayan Özay, günlük kırılan kalorilerin yüzde 30’unun yağlardan gelecek şekilde beslenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Özay, tıpkısı zamanda margarin, birleşikgillerden yağı gibi satüre yağlardan uzak durularak zeytinyağının kullanılmasını önerdi.

Vitamin takviyeleri ne zaman kullanılmalı

Hamile kadınlara pek sayı vitamin ve mineral içeren ilaçların verilmesinin rutin tek olay olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özlen Emekçi Özay, yerde ilaçların gerekliliğinin dahi halen tartışılan tek hâl olduğunu belirtti. Dengeli ve gerçek sönümsüz hamile tek kadına haricen vitamin desteğinin gerekmediğini, vitamin ve mineraller almanın en gerçek yolunun tabiî gıdalar tüketmekten geçtiğini tamlayan Doç. Dr. Özay, hamilelerin muntazam beslendiği takdirde medikal desteğe ihtiyaç duymayacağını ifade ederek şunları söyledi:

“Folik hamız ve güçlü, medikal destekle ilgili istisna tek durumdadır. Folik hamız bebeğin muhakeme ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamile kalmadan üç ağrı önce alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte fazla güçlü gereksinimi tabiî yollardan karşılanmaz. Bu nedenle özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra haricen verilen güçlü ilaçları ile dayanak yapılır. Türk toplumunda güçlü eksikliği anemisi sayı sık görüldüğünden, gebeliğin başında yapılan kan sayımında kansızlık saptanması durumunda gebeliğin en esasen itibaren desteğe başlanabilir. Gebelikte güçlü kullanımının tek başka önemi dahi kansızlık olmasa da hem ana adayının hem dahi bebeğin güçlü depolarını yeterli şekilde bildirge için gerekli olmasıdır.”

Hamilelik döneminin en önemli yenilebilir maddesi: Su

Suyun hamilelikte alınmasına özen gösterilmesi gereken en önemli yenilebilir maddesi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özay, geçmişte gebelik sırasında tuz tüketiminin kısıtlanmasının gerektiği savunulurken, günümüzde bunun gerekli olmadığı, normal miktarda gıdalar ile kırılan tuzun yeterli olduğu ve kısıtlamaya gidilmemesi gerektiğini savunan tasa olduğunu belirtti. Hamile tek kadının günde 2 gram tuz alması gerektiğini tamlayan Özay, yetersiz ya bile ötede tuz alımının ana adayının sıvı elektrolit dengesini olumsuz şekilde etkilediğini ifade etti.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.