Dijital medyanın yanlış kullanımı otizm vakalarını arttırıyor

fator

New member
Dijital medyanın yanlış kullanımı otizm vakalarını arttırıyor24.11.2022 12:43
Haber Kaynağı: İHA


TRT GAP Diyarbakır Radyosu’na konuk olan İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eylem Şentürk Kara, ekrana özgürlüğü büyüyen kişilerin karşılaştıkları sorunlar hakkında malûmat verdi.

Ekran bağımlılığının günümüzde önemli tek sorun olduğuna vurgu yapan Kara, özellikle ayakçak erken yaştan itibaren telefon, tablet gibi sayısal medya vasıtasıyla internet ile tanışmasının sonucunda ortaya kaynak tek takım sayısal hastalıklara değindi. Kara, “Günümüzde aile sayı erken yaştan itibaren telefon ve internetle karşılaşıyor. Anne ve babalar çocuklara sayısal ortamdan tek takım görüntüler gösteriyor. Bu durumun malûm tek süre sonra çocuğun sosyalleşmesinde sorunları yanında getirdiği gibi sayı fazla video klip ve reklam seyreden pedodonti bazen olayları kavrama noktasında sıkıntı yaşanıyor. Son dönemlerde kalan otizm vakalarında yanlış sayısal medya kullanımın önemli tek yeri bulunmaktadır. Ayrıca sayı küçük yaşlardan itibaren ekranlarla tanışan yeni nesillerde gelişmeleri kaçırma korkusu olan fomo ve cep telefonu vasıtasıyla kurdukları iletişimden kopma korkusu olan nomofobi gibi kimi sayısal hastalıklar bile göz göstermektedir” ifadelerini kullandı.


İnternetin kişilik ve karakterlerin şekillenmesinde dahi etkili olduğunun altını çizen Kara “Eskiden yediğimiz ve içtiğimiz şeyleri gösteriş olarak sunmak normal tek şey değildi. Şimdi ise gençler yediklerini ve içtiklerini paylaşmak istiyor. Örneğin gençler malûm tek kafeye gittiyse o kafeden mutlaka paylaşım yapma isteği duyuyor. Kendilerini psikolojik anlamda rahatlatıp zevk almaya çalışıyor. Bazen kimi akımların etkisiyle hareket fail yerde kişiler sonucu ölümle neticelenen kimi faaliyetler içerisine beraberce girebiliyor” dedi.

Kara, yapılan araştırmaların sonucunda internet ortamında sürekli paylaşım yapan kişilerin gerçek hayatta sayı bile mutlu olmadıklarının ortaya çıktığını vurguladı.

Çocukları internetin zararlı etkilerinden uzak tutmak ve ekran bağımlılığını önüne geçmek için ebeveynlere sayı iş düştüğünün altını çizen Kara, yetişkinlerin çocuklara ve gençlere olumlu manada örnek olmaları gerektiğini dile getirdi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.