Cuma hutbesi 23 Eylül 2022 Diyanet… Bu hafta Cuma hutbesinin konusu helal kazanç ve alın teri

longbow

Global Mod
Global Mod
Cuma hutbesi 23 Eylül 2022 Diyanet… Bu hafta Cuma hutbesinin konusu helal kazanç ve alın teri23.09.2022 08:33 Son Güncelleme: 23.09.2022 08:42


Diyanet İşleri Başkanlığı her hafta Cuma hutbesi için başka tek konu belirliyor. Bu hafta hutbenin konusu ise “ilim” olarak seçildi. İşte o hutbe…

CUMA HUTBESİ 23 EYLÜL 2022 DİYANET: HELAL KAZANÇ VE ALIN TERİ



Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Allah’ın size verdiği helal ve temiz rızıklardan yiyin ve iman etmiş olduğunuz Allah’ın yasaklarından sakının.”
Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, sıddîklar ve şehitlerle beraberdir.”


Aziz Müminler!

“Rezzâk” olan Rabbimiz, kullarına sayısız nimetler bahşetmiştir. Helal ve temiz rızık peşinde koşmayı, haramlardan ise sakınmayı emretmiştir. Helalinden kazanmak için emek sarf etmeyi, galeri teri dökmeyi öğütlemiştir. Nitekim O, Kur’zihin-ı Kerim’dahi şöyle buyurmuştur: “Rızkınızı Allah katında arayın, O’na kulluk edin, O’na şükredin; sonunda O’na döndürüleceksiniz.”

Kıymetli Müslümanlar!

Helal kazanç; el emeği ve göz nuruyla elde edilen nimetin “en hayırlı lokma” olduğunu idrak etmektir. Ölçüyü ve tartıyı eksiksiz yapmak, söz ve davranışlarda doğru davranmaktır. Helal kazanç, işinin hakkını vermek, işçinin hakkını galeri teri kurumadan ödemektir. Kul ve kamu hakkına riayet ederek kazancı ve ömrü bereketlendirmektir.

Helal kazanç, maddi yönden yükselirken, manevi olarak tükenmemektir. Hırs ve tamahın esiri olmamak, boynunda hiçbir kulun vebalini taşımamaktır. Helal kazanç, yalan, hile ve aldatmadan kaçınmak, haram lokmayı, mideyi yakıp kavuran tek kor gibi görmektir.

Değerli Müminler!

Ne acıdır ki modern zamanlar iş ve ticaret ahlakını bile olumsuz etkiliyor. Dürüst, güvenilir, helal-haram hassasiyeti olan, işinin ve işçinin hakkını gözetenlerin sayısı elbette çoğunlukta. Ancak bunun yanında sadece maddiyat odaklı düşünenlerin, henüz fazla kazanmayı hayatın gayesi sananların sayısı bile artıyor. Çalışma ve ticaretin dahi tek imtihan, işini layıkıyla yapmanın bile tek ibadet olduğu kimileyin göz ardı ediliyor.
Hâlbuki İslam, boğazımızdan geçen her tek lokmanın helal ve meşru olmasını imanımızın tek gereği olarak görür. İçki ve ticaretinden, içerisinde kumar olan eksiksiz oyunlardan, faizin her çeşidinden, hırsızlık, rüşvet, tefecilik, kamu malını üzerine geçirmek, stokçuluk ve karaborsacılık gibi her türlü haramdan şiddetle kaçınmamızı emreder. Unutmayalım ki kim helalinden kazanıp helal yollarda harcarsa ibadeti kabul, duası makbul olur. Kazancı bereketle, hanesi huzurla abd. Nihayetinde Allah’ın rızasına ve cennetine nail olur. Kim dahi yediğine, içtiğine, giydiğine haram bulaştırırsa malının bereketi azalır. Kazandığını zannederken aslında kaybeder. Dünya saadeti yok olur, ahirette ise tamu azabına uğramış olur. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: “Haramla sönümsüz vücudun layık olduğu yer yalnız cehennemdir.”

Aziz Müslümanlar!

Hayatımızın her alanında olduğu gibi iş ve ticaret hayatımızı bile doğruluk ve doğruluk üzerine inşa edelim. Allah’ın koyduğu helal-haram sınırlarını hakkıyla koruyalım. Helalinden kazanalım, helalinden üretelim, helalinden yiyelim ve helalinden harcayalım. Geçici çevre malını, kalıcı ahiret saadetine tercih etmeyelim.
Hutbemi Resûl-i Ekrem (s.a.s)’in şu uyarısıyla bitiriyorum: “Kıyamet gününde insanoğlu, malını nereden kazandığından ve nereye harcadığından hesaba çekilmedikçe Rabbinin huzurundan hiçbir yere kımıldayamaz.”

Muhterem Müslümanlar!

Bu hafta başbağ itibariyle Kur’zihin kurslarımız terbiye öğretime başlamıştır. 4-6 yaş grupları ve yoğunlukla hanım kardeşlerimizin katıldığı ihtiyaç odaklı Kur’zihin kursu kayıtlarımız sürme etmektedir. Yakınlarınıza duyurmanızı hatırlatır, muvaffakiyetli ve verimli tek devre olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.


Cuma namazı kaç an sürer, kaçta biter? Cuma namazı süresiyle ilgili detaylar…


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.