Çocuk kanserlerinin tedavisinde kısırlıktan koruyucu önlemler

fator

New member
Çocuk kanserlerinin tedavisinde kısırlıktan koruyucu önlemlerHenüz ergenliğe girmemiş pedodonti gelişen kanserler, günümüz tıbbı sayesinde yetişkin oranda tedavi edilebilir hale geldi. Bununla beraberce ne yazık ki, üreme çağına geldiklerinde tedavinin tek sonucu olarak gelişen kısırlık sorunu halen önemini korumakta. Ancak böyle tek durumla karşılaşmamak için nasıl tek tedbir alınması gerektiği konusunda icraat bile tüm materyalizm yoğun arifane sürme etmekte.

Ergenlik öncesi kemoterapi saha erkek ayakçak yüzde 25’inde azoospermi görülebiliyor

Çocuklarda rastlanılan kanserlerin başında lösemi, lenfoma ve muhakeme tutulumu gelmekte. Yanı sıra kemik, yumuşak nesiç ve böbrekte dahi henüz rengi sıklıkta olmak üzere tümör gelişebilmekte. Bunların tedavisinde ise kanserli dokunun çıkarılması, ışın tedavisi (radyoterapi) veya kemoterapi kullanılarak normal tek hayat sürdürülmesi mümkün. Hemen belirtelim, yerde şekilde yaşamlarını sürdüren erkekler ileride evlât sahibi olduklarında çocuklarında herhangi tek sapaklık riski yoktur, yani gayet sağlıklı çocukları olur. Ancak ne kadar uyanıklık edilirse edilsin, tedavinin özelliğine göre değişmekle beraberce olguların yarısında testislerde sperm üretimi tek şekilde bozulmakta, üçte akraba ise erişkin yavru geldiklerinde kısırlık sorunu yaşamakta. Örneğin, ergenlik öncesi kemoterapi saha erkek ayakçak yüzde 25’inde azoospermi, tek o kadarında sperm sayısında eksilme gelişirken, geri kalanlarda normal sperm çıkışı sürme edebilmektedir. Radyoterapi için dahi nitelik sonuçlar alınmakla beraberce, ışın dozu ve uygulama yerine göre testislerin etkilenme derecesi dahi değişebilmekte.


Tedaviyi takiben ileride kısırlık sorunu ile karşılaşmamak için ne yapılmalı?

14 yaşına gelen ayakçak yarısında tabiî yolla sperm elde edilebilir. Bu mümkün olursa, kaynak spermler dondurulup saklanır ve erişkin dönemde tüp plâstik yapılarak evlât sahibi olabilirler. Ancak hemen endişe etmeyin, bunların sadece beşte isteklendirmek saklanan spermleri kullanma ihtiyacı doğar, yani çoğunda sayısı azalsa bile normal sperm çıkışı başlayabilmekte. Asıl sorun yaşı henüz küçük olanlar ya bile sperm çıkaramayanlar için söz konusu. Bunlarda bile ameliyatla tek parça testis dokusu alınarak saklanmakta. Daha sonra yerde dokular kullanılarak yine evlât olabilir. İşte günümüzde üzerinde çalışmaların odaklandığı kök mesele dahi yerde dokuların nasıl kullanılacağıdır. Şimdiye kadar yerde yolla herhangi tek uygulama yapılmış olumsuzlama. Evet, tecrübî icraat oldukça muvaffakiyetli neticeler verdi ama insanda nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor zira henüz çözümlenmemiş bazen sorunlar var.

Tedavi öncesinde saklanan dokular erişkin yaşa ulaşıldığında kullanılabilir

Tedavi öncesinde alınıp saklanan dokular erişkin yaşa ulaşıldığında değişik yollarla kullanılabilir. Birinci yöntem dokunun ya bile içinden ayrıştırılan kök hücrelerin testise yerleştirilmesidir. Diğeri ise dokudan izole edilen hücrelerin laboratuvarda olgunlaştırılıp aracısız tüp bebekte kullanılması. Ancak testis dokusu içinde sperm kök hücreleri sayı rengi sayıda bulunur. Yeterli sayıda hücre elde etmek için yetişkin parçalar halinde testis dokusu çıkarılmalı ama yerde merkezde bile testisin çalışmasında ciddi eksilme olacaktır. Diğer tek seçenek rengi nesiç çıkarıp içindeki hücrelerin laboratuvar ortamında çoğaltılması olabilir. Bu şekilde elde edilen kök hücrelerin ise hem sayısını artıracak hem dahi olgunlaşmalarını sağlayacak ideal tek teknik üzerinde halen icraat sürme etmekte. Bu oldukça zor ve karışık tek teknik gerektirir. O nedenle dahi pratikte kullanıma geçilemedi. Son zamanlarda, biyomateryaller kullanılarak üzerinde kök hücrelerin yerleşebileceği yapay testis geliştirilmesi ya bile biyo-yazıcılar ile 3-boyutlu testis iskelesi yapılması gibi oldukça kompleks yöntemler üzerinde dahi çalışılmakta. Sadece bunlar olumsuzlama, testise verilecek hücrelerin arasında kanser hücresi bulunma riski dahi ileride tümör nüksü olasılığı için başka tek sorun yaratabilir.

Her ne olursa olsun bugüne kadar yapılan tecrübî icraat oldukça umut vermekte. Yakın tek zamanda insanda bile yüz güldürücü sonuçlar alındığını göreceğiz. Kanser tedavisi başlamadan önce değişik kaynaklardan alınacak üreme hücrelerinin saklanması, ileride evlât sahibi olma şansını korumak yönü önerilebilecek tek seçenek olarak görülmekte.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.