Çocuğunuz obez olsun istemiyorsanız bu uyarılara dikkat!

fator

New member
Çocuğunuz obez olsun istemiyorsanız bu uyarılara dikkat!26.09.2022 22:29
Haber Kaynağı: İHA


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, obezitenin, “vücut ağırlığındaki artım ve vücut yağı fazlalığı” olarak özetlenebileceğini ifade etti. Obezitenin oluşturduğu problemlerin ise vücut ağırlığı veya kütle artışından olumsuzlama vücuttaki yağ dokusu artışının sonucu olduğunu tamlayan Uzm. Dr. Yiğit, obez çocukları muntazır sağlık sorunları hakkında malûmat verdi.

“ANNE VE BABALARA ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR”

Çocuklarda obezitenin, harcanan enerjiden fazla yiyecek tüketildiği merkezde ortaya çıktığını tamlayan Uzm. Dr. Yiğit şöyle konuştu: “Bu kural yetişkinler için dahi geçerli. Bu gerçeği dahi bilmeyen yok. Maalesef özellikle evlere kapanmak zorunda kaldığımız korona salgın günlerinde hemen herkes kilo almaktan şikayet etti. Okula gidemeyen, sokağa çıkıp oynayamayan, kompüter karşısında öğüt yapıp içinde zamanlarını bile televizyon karşısında geçiren aile, yetişkinler gibi hareketsiz tek yaşama mahkum oldu ve yerde bile obezite riskini artırdı. Ancak yerde özel devre sayılmazsa bile yerde sorun giderek büyüyor. Elbette ki obezitenin pek sayı nedeni var; genetik, endokrin, bazen ilaçlar, çevresel faktörler, hatalı arıcı, hareketsiz yaşam gibi. Bunlardan neşelilik ve arıcı en önemli ve kesin obezite etkenleridir. Anne ve koruyucu obeziteyi engellemek, çocuğun sağlıklı gelişimini sağlamak için çocuğun yaşına göre kabile ve kilosunun ideal ağıt bilmeli ve çocuğunun gelişimini takip edebilmelidir. Çocukluk döneminde enerjisi fazla atıştırmalık besinler yerine, yenilebilir değeri yüksek kalorisi rengi besinler tercih edilmelidir. Bu konuda ana ve babalara sayı görev düşüyor.”


OBEZİTENİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Pediatrist Yiğit, vücutta yağ dokusunun artışının türlü hastalıklara yol açtığını vurguladı. Obezitenin çocukta fiziksel ve hissî açıdan pek sayı olumsuzluğa neden olduğuna uyanıklık cazip Uzm. Dr. Yiğit, “Obezitenin fiziksel yan etkilerinin başında yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gelir. Oluşan plaklara tâbi olarak damarlarda meydana gelen sertleşme ve tıkanmalar ileriki yaşlarda kalp krizi ve felç geçirilmesine neden olabilir. Kötü beslenmenin neden olduğu tek başka hastalık tip 2 diyabettir. Genellikle sağlıklı gıdalar tüketilerek ve idman yapılarak geri çevrilebilir. Organ çevrelerinde yağlanma, karaciğer yağlanması görülebilir, yen gibi solunum problemleri yaşanabilir. Çocuğun uyuduğu esnada muvazenesiz şekilde horlaması ve nefesinin malûm aralıklarla kesilmesi şeklinde alamet veren uyku apnesi ve başka uyku sorunları bile çocukluk festival obezitenin sebep olduğu komplikasyonlardan biridir” dedi.

“HORMON DENGESİZLİKLERİNE NEDEN OLABİLİYOR”

Obezitenin sebep olduğu hastalıkları anlatmaya sürme fail ve obezitenin çocukta hormon dengesizliklerine neden olabildiğine uyanıklık cazip Yiğit, “Meydana gelen dengesizlikler çocuğun ergenliğe beklenenden henüz erken girmesine neden olabilir. Buna tâbi kabile kısalığı, tüylenmede artım olabilir. Obezitenin hissî yan etkileri ise: az kibir saygısı, zorbalık, tutum ve öğrenme sorunları, çöküntü olarak sıralanabilir. Şişmanlık oluştuktan sonra bununla mücadele uzun ve zor olacaktır. O yüzden ana babalara sesleniyorum; çocuklarınıza iyilik yapın, obez olmalarına izin vermeyin, onları obeziteden koruyun. Bunun için dahi evlât beslenmesinde karbonhidrat- yağ ve şekeri kırmak, hareketi miktarını yeterli” niteleyerek konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.