Çocuğun şarkı söylerken zorlanması ses bozukluğuna işaret edebilir

fator

New member
Çocuğun şarkı söylerken zorlanması ses bozukluğuna işaret edebilir21.09.2022 22:16
Haber Kaynağı: DHA


Çalışmalar pedodonti yüzde 1 ila yüzde 23.4 arasında değişerek oranlarda ses bozukluğu bulunduğunu ortaya koyuyor. Çocuğun sesinin yaşına, cinsiyetine göre uygun olmayan incelik ya bile kalınlıkta olması, normalden henüz kısık ya bile yüksek olması ya bile konuşurken zorlanarak kısık ya bile pürüzlü tek ses tonuyla konuşması gibi durumların çocukta ses bozukluğunun göstergesi olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, ses bozukluğunun altında yapısal tek neden varsa kendiliğinden düzelmesini beklememek gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARDA SES NİYE BOZULUR?

Çocuklarda yaradılıştan gelen ses bozuklukları olabileceği gibi henüz sonrasında yanlış ses kullanımı alışkanlıklarına tâbi olarak ses bozuklukları görülebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt’un verdiği rastlantı göre, yaradılıştan gelen ses hastalıkları ses teli kisti, ses tellerinin serbest kenarlarında oluk şeklinde ufaklık yapan sulkus vokalis, tevellüt sırasında olabilecek zorlanmalara tâbi tek veya çift taraflı ses teli felçleri olarak sıralanıyor. Sonradan gelişen ses hastalıklarının başında ise ses teli nodülleri geliyor. Okul çağındaki ayakçak yaklaşık yüzde16’sında ses teli nodülünün görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Ziya Bozkurt, ‘Diğer sık görülenler ise polip ve kist gibi iyi huylu kitleler, ödem, larenjit, kas gerilim disfonisidi’ niteleyerek konuştu.


BU ŞİKAYETLER SESTE SORUN OLDUĞUNA İŞARET EDİYOR

Bu ayakçak yaşadıkları sorunlar nedeniyle evde, okulda veya arkadaşlarıyla birlikteyken konuşmaya karşı isteksizlik gösterebildiklerini söyleyen Op. Dr. Ziya Bozkurt, ses bozukluklarının asal belirtilerini şöyle sıraladı: “Kısık ses, çatallı, pürüzlü, kısık ses, yaşıtlarından ve cinsiyetinden beklenenden farklı olacak şekilde sesinin ince veya kalın olması, konuşurken yorulması, konuşurken giderek sesinin kısılması ve bozulması, sabah kızgın tek sesle uyanması, sesinin gün içinde zorlamak, şarkı söylerken sesinin kısılması, bozulması, nefes alıp verirken hırıltılı duyulması ve sayı konuştuktan sonra boğazında öte, yanma, yıkılma hissetmesi olarak söylenebilir.”

NEDENİNE GÖRE GÖRÜLME YAŞI DEĞİŞİYOR

Genetik sebepli problemlerin çocuğun konuşmasıyla beraberce kendisini göstermekle beraberce, özellikle sesin kötü kullanımına tâbi sorunların okul döneminde arttığını söyleyen Op Dr. Ziya Bozkurt, sözlerine şöyle sürme etti: “Ses bozuklukları her zaman kendiliğinden geçmez. Bu hâl alçak yatan sebebe tâbi olarak değişebilir. Sesimizin oluştuğu gırtlak yapımız nema ile beraberce varyasyon gösterir ve ergenlikle beraberce oluşumunu tamamlar. Eğer ses bozukluğu yerde gerilişimin tek sonucu olarak geçici tek devre için oluşmuşsa düzelebilir. Ama şayet yapısal tek problem varsa yerde hâl kendiliğinden düzelmeyebilir. Dolayısıyla zamanında hekime başvurmak önemli.”

SESTEKİ SORUN 2 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA HEKİME BAŞVURULMALI

Sesteki sorunun iki haftadan uzun tek süredir sürme yazar; günlük yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve sosyal etkinliklere katılımını bozuyorsa yerde merkezde vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğine işaret fail Op. Dr. Ziya Bozkurt tedavi yaklaşımıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Eğer ses problemi çocuğun günlük yaşamını, iletişimini, akademik başarısını ve sosyal etkinliklere katılımını bozuyorsa yerde merkezde tedavi gerekir. Eğer sebep sesin kötü kullanımına tâbi ise yerde ayakçak tedavisinde en önemli nokta çocuğa ses hijyenini öğretmekten geçer. Gerekli durumlarda gönül ve konuşma terapistine yönlendirilerek ses terapisi verilerek tedavi edilirler. Eğer sorunun kaynağı anatomik bozukluklar veya kist ve polip gibi başka yer kaplayan oluşumlar ise yerde merkezde kimileyin bunların cerrahi tedavileri gereklidir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.