Bunlar ortodontik problemlere neden oluyor

fator

New member
Bunlar ortodontik problemlere neden oluyor



Diş Hekimi Dr. Damla Zenar konu hakkında bilgiler verdi.

Ortodontik problemlerin nedenleri;

*Genetik
*Ağızdan nefes alıntı
*Parmak emme
*Uzun süreli yalancı emzik kullanımı
*Erken süt kadın çekimleri ve yer tutucu uygulanmaması
*Yirmi yaş dişleri

Ortodontik tedaviye başlamadan önce başka tüm tedavilerin (dolgu, cazibe, çark eti tedavisi vs.) münteha olması gerekmektedir. Bu süreçte ortodontistiniz sakat risk analizinizi yapıp gerekli koruyucu tedaviler için sizi yönlendirecektir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Sizi Neler Bekler?

Ortodontik tedavide en sayı uyanıklık edilmesi gereken nokta yüzde hijyeninin sağlanmasıdır. Braket ve tellerimiz dişlerimizin etrafında tutucu alanlar oluşturarak dişlerimizin henüz kolay kirlenmesine sebep olur. Bu sebeple yüzde ve çark bakımının bile henüz ayrıntılı yapılması gerekir. Diş ve çark etlerinde herhangi tek sorun oluşumunun engellenmesi için braketlerin çevresinin tamamen temizlenmesi gereklidir. Bu amaçla ortodonti hastaları için özel olarak üretilmiş ortodontik çark fırçaları bulunmaktadır. Ortodontistiniz sizi çark fırçalama, çark ipi kullanımı ve yüzde bakımıyla ilgili detaylar hakkında bilgilendirilecektir.


Ortodontik Tedavi Sonrasında Neler Yapılır?

Orotodontik tedaviyle dişler düzeltildikten sonra etkin tedavi sona erdirilir. Braketler çıkarıldıktan sonra dişler temizlenir. Ortodontik tedavi ile elde edilen sonucun korunması en rengi tedavi kadar önemlidir Bu amaçla sabit ya bile hareketli koruyucular yapılır.

Sabit koruyucular, özellikle ön dişlerin iç yüzeylerine, dişleri birbirine sabitleyecek şekilde yapılır. Bu koruyucular özel telden üretilmişlerdir, konuşma ve çark fırçalamayı etkilemezler ve haricen görünmeyecek şekilde dişlerin iç yüzeylerine uygulanırlar.

Hareketli koruyucular, ince ve şeffaf malzemelerden, dişlerin ölçüsü alınarak yapılır. Şeffaf olan yerde koruyucular bile haricen bakılınca görünmezler ve istenildiğinde çıkarılabilirler. Bu iki tür koruyucudan hangisinin size uygun olduğuna ortodontistiniz karar verecektir.

Çocuğumu Kaç Yaşında Ortodontik Muayeneye Getirmeliyim?

Çocuğun ilk ortodontik muayenesinin 6–7 yaşlarında, abaşo ve üst ön dişler sürdükten sonra yapılmasında fayda vardır. Bu dönemde çenelerin gelişimi ve sürecek sürekli dişler ile ilgili problemler fark edilebilir. Yapılacak erken tek teşhis ile ileride tedavi edilmesi henüz zor olan iskeletsel bozukluklar kolayca tedavi edilebilir, çark çekimini gerektirecek ahval önlenebilir. Ayrıca tedavi süresi dahi kısaltılıp tedavi maliyeti düşürülebilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi süresi sayı faktöre bağlıdır. Ancak ortodontik tedavide süreyi etkileyen en önemli faktör, ortodontik sorunun şiddetidir. Ortalama tedavi süresi 12-18 ağrı olmakla beraberce, tedavi süresi sorunun şiddetine göre 6-30 ağrı arasında değişebilmektedir.

Ortodontik Tedavi Süresince Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler Var mıdır?

Tedavi süresince asitli içeceklerden ve sakız, tatlı, karamel gibi yiyeceklerden uzak çalışmamak gerekmektedir. Tedavi süresince elma, gülgillerden, havuç gibi sert gıdalar ısırarak yenmemelidir. Bu tür gıdaları küçük parçalara ayırarak yemek uygundur. Ayrıca yine ısırarak tüketilen sandviç, tost, hamburger türü yiyecekleri dahi tedavi süresince tüketilmemesi tavsiye edilir. Fındık, koz, leblebi gibi kuruyemişlerin ve kiraz, erik, zeytin gibi yenilebilir maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenilmesinin braket ve tellere zarar verme olasılığı bulunduğundan yerde tür yiyecekler dahi tedavi süresince tüketilmemelidir.

Ortodonti Randevuları Hangi Sıklıkta Olmalıdır? Daha Sık Gelindiğinde Ortodontik Tedavi Süresi Kısalır mı?

Randevular hastanın durumuna göre düzenlenmektedir. Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda randevu sıklığı 4-6 hafta arasında değişmektedir. Daha sık kontrol gerektiren özel durumlarda ise randevular bu uygun olarak düzenlenir.






Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.