Beslenme tarzımızı psikolojimiz şekillendiriyor… – Sağlık Haberleri

fator

New member
Beslenme tarzımızı psikolojimiz şekillendiriyor… – Sağlık Haberleri



Özellikle gece saatleri ve sıra öğünlerde hissî yeme tetikleniyor. Eğer kişide olumlu mütalâa ve havâs hakimse henüz sağlıklı beslenirken, ruh halimiz kötüyken, tek o kadar zararlı besinlere, abur cuburlara yöneliyoruz; olumsuz duygularımızı gidermek veya yatıştırmak için şuurlu ya bile şuursuz tek şekilde sıklıkla yemek yiyoruz. Yeme davranışındaki yerde değişimler ötede yeme, tıkınırcasına yeme ya bile kimi zaman ciddi kalori kısıtlaması şeklinde dahi gözlemleniyor. Bu anlamda arıcı tarzımızı bile duygularımız şekillendiriyor. Duygusal açlıkta önemli olan ‘haz’

Özel tek üniversitenin Gastronomi Topluluğu ve Psikoloji Topluluğunun ev sahipliğinde “Duygusal Yeme ve Beslenme Tutumları” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Uzm. Klinik Psikolog Dilara Işık ve Uzm. Klinik Psikolog Nazlı Şerifoğlu Kaya’nın konuşmacı olduğu etkinlikte, beyan arıcı üzerine etkileri tartışıldı.


Duyguların beslenmeyi aracısız etkilediğini tamlayan Uzm. Klinik Psikolog Dilara Işık, “Duygusal yeme davranışı; yalnızlık, çöküntü, kaygı gibi his değişimlerine karşılık olarak genellikle normalden henüz fazla yemek yemeye neden olan psikolojik yeme çeşidi olarak tanımlanıyor. Duygusal yeme olarak tanımlanan yerde yeme davranışı, ruh halinin kontrolü için yenilebilir tüketiminin tek sonucudur.” dedi ve duygularımızın iştahımızdaki etkilerini açıkladı.

“Duygularımız, iştah ve yenilebilir alımında yüzde 30-48 arasında artım ve azalmaya neden oluyor. Özellikle gece saatleri ve sıra öğünlerde hissî yeme tetikleniyor. Genellikle olumlu mütalâa ve havâs hakimse zararsız olarak adlandırılan yenilebilir değeri henüz yüksek gıdalar tercih ediliyor. Olumsuz mütalâa ve havâs yoğunlukta ise henüz yağlı, kızartılmış gıda gibi besinlerinin tüketimi artıyor”

“ÖFKELİYKEN DAHA HIZLI YİYORUZ”

Duygusal yemeyi en sayı tetikleyen duygunun öfke olduğunu tamlayan Uzm. Klinik Psikolog Işık, “Öfkelendiğimiz zaman özensiz ve normal halimize göre henüz hızlı yiyoruz. Neşeli olduğumuzda ise henüz sağlıklı gıdalar tercih edilirken, yediğimizden keyif almaya özen gösteriyoruz.” dedi.

DUYGUSAL AÇLIK NASIL OLUŞUYOR?

Klinik Psikolog Dilara Işık, hissî yemeye stres, depresif araz, öfke, ebeveyn modellemesi, yaşama sıkıntısı ve mutluluğun aracısız etki ettiğini belirtiyor. Ancak hissî yemeyi önleyebilmek mümkün.

“Duygusal yeme ile bazen çıkabilmek için yeme farkındalığının oluşması gerekiyor. Bunun için kendimize ‘Şu zihin gerçekten haris mıyım?’, ‘Şu zihin ne hissediyorum?’, ‘Normal yeme düzenimden henüz fazla ya bile henüz rengi mı yiyorum?’, ‘Normal yeme zamanlarımdan henüz farklı tek zamanda mı yiyorum?’ gibi soruları sormamız gerekiyor. Yeme hızımız ne kadar yavaş olursa o kadar enerji alımımızı azaltmış oluruz.”

BEYNE TOKLUK SİNYALİ NE ZAMAN GİDİYOR?

Yemeği ortalama 20 an içerisinde bitirmeliyiz. Böylece tokluk sinyali zamanında iletilmiş oluyor. Hızlı yediğimiz zaman ise tokluk hissiyatını anlamamız gecikiyor. Ayrıca hızlı yediğimizde çabucak acıkıyoruz.

Özellikle televizyon izlerken veya tek şey ile uğraşırken uyanıklık dağılması sonucu kıtlık ve tokluk sinyallerini kaçırıyoruz. Mümkünse sofrada sadece yemeğe odaklanarak nemalanmak gerekiyor.

DUYGUSAL AÇLIKLA FİZİKSEL AÇLIK ARASINDAKİ FARKI NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Psikolog Ezgi Dokuzlu bile “fiziksel açlıkta kişinin yerken gittikçe tek doygunluğa ulaştığını, hissî açlıkta ise ne kadar yerse yesin kolay kolay o doygunluğa ulaşılamadığını belirtiyor. Bir başka yandan fiziksel kıtlık giderildiğinde suçluluk ve pişmanlık hissetmezken, hissî kıtlık, yanında yetişkin suçluluk duygusunu getiriyor.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.