Azmak için ne yemeli ?

Murat

New member
Azmak İçin Ne Yemeli?

Bir sabah, küçük bir kasabada yaşayan iki eski dost, Ali ve Ayşe, kasaba meydanındaki kahvede buluştular. Ayşe, sabah erken saatlerde kasaba fırınına uğramış, en taze ekmek ve peynir almış, Ali ise genelde daha sabırlı ve sakin bir şekilde düşünür, hızlı kararlar almazdı. Bugün ise, biraz farklıydı. Ali'nin gözleri, sıradan sabah kahvesinden daha fazlasını arar gibi parlıyordu.

Hedef Ne? Biraz Azmak!

Ali’nin gözlerinde bir şey vardı, bir hedef, bir amaç. Fakat bu hedef, pek de alışıldık bir hedef değildi. Ayşe ona, “Ali, nedir bu halin? Her zamanki gibi sakin değil gibisin,” diye takıldı. Ali gülümsedi, “Bugün azmak istiyorum,” dedi. Ayşe şaşkınlıkla, “Ne demek azmak? Bu kadarını beklemiyordum. Şu anda kasaba meydanında oturuyoruz,” diye sordu.

Ali, içindeki düşünceleri toparlamaya çalışarak söze girdi: “Azmak, bildiğin gibi hiç kimseye zarar vermek değil, tam tersine, her şeyin içinde kaybolmak, çoklu yönlerden keşfetmek, kendimi daha özgür hissetmek. Bu, bana ‘gerçek bir şey’ yapabilme duygusunu veriyor. Ama önce biraz cesaret gerek.”

Ayşe bir an sessiz kaldı. Sonra yavaşça, “Peki, bu azmak için ne yemeli? Bu soruyu soran ilk kişi ben olmalıyım,” dedi. Ali gülerek başını salladı. “İyi bir soru. İstersen sana en çok bildiğim şeyi anlatayım,” diyerek anlatmaya başladı.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımları

Ali, kasaba hakkında derinlemesine bilgi sahibi bir adamdı. Birçok insan, onu çözüm odaklı ve stratejik bir kişi olarak tanırdı. Ona göre, azmak, her şeyin bir yolunu bulmaktı. Azmanın, cesurca bir hedefe odaklanıp, yavaşça ama emin adımlarla ilerlemeyi gerektirdiğini düşündü.

"Mesela, etrafındaki insanlarla bir şey paylaşarak, onlara faydalı olmaya çalışabilirsin. Sana stratejik bir önerim var," dedi Ali. “Bir sabah, doğru zamanlamayla, bir şeyler yaratabileceğini düşünüyorsan, önce neye ihtiyaç duyduğunu belirlemen gerekir. Bu ihtiyaçları doğru şekilde görmek, sana azmanın yolunu gösterir.”

Ayşe, “Bu biraz kısıtlayıcı gibi hissettirdi bana. İnsanlar bazen çok planlı olduklarında, spontane düşüncelerini kaybediyorlar,” dedi. Ali biraz düşündü, sonra ekledi: “Evet, ama ben biraz planlı gitmeyi seviyorum. Fakat bazen sadece bir yol almak da gerekebilir, o yüzden sana da bir önerim var: Azmanın yolu denemekle başlar.”

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımları

Ayşe ise, Ali’nin görüşlerinin aksine, daha empatik ve ilişkisel bir yaklaşımı savunuyordu. Ona göre, azmak sadece bir hedefe ulaşmak değil, o süreçte insanlarla iletişim kurmak ve onların da seninle yol almasını sağlamakla ilgiliydi.

Ayşe anlatmaya başladı: “Bence, azmak, sadece bir hedefe gitmekten ibaret değil. İnsanın kendi iç yolculuğunu yapması, başkalarıyla etkileşimde bulunarak daha anlamlı bir şeyler ortaya koyması gerekir. Mesela, kasaba meydanındaki parkta bir grup insanı toplayıp, hep birlikte yeni bir şeyler üretmek, hem kendini hem de diğerlerini keşfetmek olabilir.”

Ali, Ayşe’nin bakış açısını anlamaya çalıştı. "Demek, azmak, sadece bireysel bir şey değilmiş. Diğerlerinin de katkısını almak, bir topluluk oluşturmak anlamına geliyor," dedi.

Ayşe gülümsedi ve başını salladı: "Evet, tam olarak. Kendi yolunu çizmek, ama etrafındaki insanları da yanına almak gerek. Bunu yaparak, hem kendi içindeki gücü keşfeder, hem de toplumla bağ kurarsın."

Azmanın Tarihsel ve Toplumsal Yönü

Ali ve Ayşe’nin tartışmaları, kasaba meydanındaki kahve sohbetinden, tarihin derinliklerine doğru yol alıyordu. Ali, azmanın yalnızca kişisel bir kavram olmadığını fark etti. Azmak, tarih boyunca toplumların dönüşümünü anlatan bir kavramdır. Tarihsel olarak, insanların bazen yenilikçi fikirler ortaya koyabilmesi için toplumları dönüştürmesi gerekmiştir. Rönesans dönemi, tam olarak bu tür değişimleri içinde barındıran bir zaman dilimiydi.

Ayşe, tarihi bir perspektiften bahsederek, “Halkın, bazen büyük değişimleri başlatabilmesi için farklı bir yola girmesi gerekebilir. Azmak, bazen var olan kalıpların dışına çıkmak, sıradanlıktan sıyrılmaktır. Azmak, aynı zamanda toplumsal değişimi başlatmanın da bir yoludur,” dedi.

Ali, "Yani, toplumlar, bazen özgürlüklerini kazanmak için büyük riskler almalı, kuralları yıkmalıdır," diye ekledi.

Sonuç: Azmanın Yolu Nerede?

Bir süre sessiz kaldılar, her biri kendi düşüncelerine daldı. Birbirlerinin bakış açılarına saygı duyuyorlardı ama azmanın tanımı konusunda hala çok farklıydılar. Ayşe, son olarak şunları söyledi: “Bence azmak, kendi iç yolculuğumuzu başlatmakla ilgili bir şey. Gerçek anlamda azmak, hem kendine hem de çevrene değer katabilmekten geçiyor. Yani, bazen sadece kişisel hedeflere ulaşmak yeterli değil.”

Ali, bu sözlerden sonra derin bir nefes aldı ve şöyle dedi: “Bunu düşünmek gerek. Belki de azmak, herkesin içinde farklı bir biçimde var. Kendi yolumuzu bulurken, bir yandan da topluma nasıl katkı sunabileceğimizi bulmalıyız.”

Hikayenin sonunda, okuyuculara bir soru bırakmak yerinde olurdu: Sizce azmak, yalnızca kişisel bir yolculuk mudur, yoksa toplumla birlikte şekillenen bir deneyim mi? Azmak için ne yemeli?