Alzheimer hastaları ile iletişimde nelere dikkat edilmeli?

fator

New member
Alzheimer hastaları ile iletişimde nelere dikkat edilmeli?Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Alzheimer hastalarında ortaya kaynak konuşma bozukluklarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Alzheimer hastalığında gönül ve konuşma bozuklukları görülebilir

Alzheimer’ın demansın en yaygın türlerinden akraba olduğunu ve muhakeme hücrelerinin küçülüp zamanla yok olmasına neden olan ilerleyici tek nörolojik rahatsızlık olarak tanımlandığını tamlayan Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, Alzheimer hastalığında öğrenme, yaşananları, kognitif beceriler, gönül işlevleri, oryantasyon becerilerinde arıza, fonksiyon kayıpları, hissî ve davranışsal tebeddülât ortaya çıkabildiğini söyledi.

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Alzheimer hastalığında evrelere göre türlü derecelerde gönül ve konuşma bozuklukları görülebilmekte, ilerleyen evrelerde ise arıcı ve yutma problemleri dahi ortaya çıkabilmektedir.” dedi.

Sözcüğün gıyaben bulmakta zorlanma yaşanabilir

Erken dönemde tesmiye becerisinin etkilendiğini, hastaların sözcüğün gıyaben hatırlamak için zaman harcadığını tamlayan Ayşegül Yılmaz, orta dönemde sözcüğün gıyaben bulmakta zorlanma sürme etmekte, bu sözcüğün yerine semantik olarak nitelik başka sözcük söyleme (kaşık-yol), sözcükteki tek ses yerine başka tek ses söyleme (kaşık-taşık) ya bile tamamen manasız tek sözcük oluşturarak tesmiye eşlik ettiğine uyanıklık çekti.

İleri dönemde konuşmanın akıcılığı bozuluyor

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Yine yerde dönemde işitsel anlamada etkilenmeler ve konuşma içeriğinde anlamsızlaşma görülmektedir. İleri dönemde konuşma akıcılığında ve sosyal açıdan dili kullanmada arıza, tıpkısı sözcükleri tekrarlama, konuşma üretiminde ve işitsel anlamada ciddi bozulmalar görülmektedir. Yine yerde dönemde arıcı ve yutma işlevlerinde bozulmalar bile ortaya çıkabilmektedir.” niteleyerek konuştu.

İletişimde bunlara uyanıklık edilmeli!

Alzheimer hastaları ile iletişim kurarken uyanıklık edilmesi gereken noktalara bile değinen Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Ayşegül Yılmaz, “Dil ve konuşma terapisti kognitif iletişimsel becerilerin desteklenmesi, arıcı ve yutma bozukluklarına müdahale, karı bilgilendirmesi gibi durumlarda rol oynamaktadır.” diye önerilerini şöyle sıraladı:

-Konuşmayı sürdürürken göz temasını sürdürmek.
-Ortamda dikkati dağıtacak ses ve görüntüyü ortadan kaldırarak kişinin konuşmayı anlamaya ve konuşmaya odaklanmasına dayanak olmak.
-Açık uçlu sorular sormak yerine cevabı evet/hayır olacak sorular sormak veya seçenek sunmak.
-Kısa ve aşağılık cümleler kullanmak.
-Sözcükleri adlandırmada, hatırlamakta zorlandığı ahval için yazılı, resimli anlatımlar gibi seçenek iletişim becerilerini kullanmak.
-Sohbete karışma etmek.
-Önemli bilgileri tekrar etmek.
-Size yanıt vermekte zamana ihtiyaç duyabileceklerini göz önünde bulundurmak.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.