40 yıl sonra HSV: Kulüp Avrupa’nın zirvesindeyken

fator

New member
HSV, bir zamanlar Avrupa’nın seçkin futbol takımlarından biriydi. 25 Mayıs 1983’te kulüp Avrupa Kupası’nı kazandı. Görkemli başarının etkisi, mevcut olan karanlık ikinci bölüme kadar uzanıyor.





Eski zamanların HSV kahramanları bugün böyle görünüyor: Saçlar daha açık ve gri, kalçalar daha dolgun, 70 yaşlarındaki olgun erkeklerin yüzlerinde bir veya diğer kırışık var. Ancak 25 Mayıs 1983’te Avrupa Kupası finalinde Juventus Turin’e karşı kazandıkları 1-0’lık galibiyet, Hamburglu kulüp için o zamanlar olduğu kadar hediyedir – ve mevcut ikinci lig statüsüne rağmen, hala kendisinin önemli bir parçasıdır. -resim


Deutsche Presse-Ajansı’ndan BeHaberler Wehmeyer (70), “40 yıl önce oynadığınız ve kazandığınız o anda, hiçbirimiz bunca yıldan sonra bile bu kadar eşsiz bir değere sahip olduğunu düşünmemiştik” diyor. Eski defans oyuncusu, “Önümüzdeki birkaç yıl veya on yıllarda başka başarıların veya aynı başarının devam edeceği” düşünülüyordu.


HSV’nin bugünkü hedefi: 1. lige dönüş




Ancak, örneğin – 1980’lerin başındaki büyük ulusal hasım olan – Bayern Münih’in aksine, takip eden yıllarda ve on yıllarda önemli bir uluslararası başarı olmadı. O zamanki farkı hiçbir şey sezonun bugünkü hedefi kadar iyi tanımlayamaz: HSV için 2. ligde beş yıl geçirdikten sonra Bundesliga’ya dönmek bu yıl büyük bir başarı olacaktır.


Cumartesi günü, kapalı gişe oynayan Volksparkstadion, SpVgg Greuther Fürth’e karşı sezonun son ikinci lig iç sahasında Hamburger SV’nin harika futbol tarihinin bir dokunuşunu yaşadı. Ve neden kulüp kendisini özel bir şey olarak görüyor? Atina’nın kahramanları davet edildi ve hayranlar tarafından tezahürat yapmalarına izin verildi.

amatör spor
Chiara Matthes bir erkek takımında oynuyor ve attığı golle Alman futbol tarihine geçti.




03/04/2023


Stadyumdaki taraftarların çoğu torunları olabilirdi. Genç nesil taraftarlar, kalp kulüplerinin 136 yıllık tarihindeki en büyük başarıyı yalnızca eski TV kayıtlarından veya HSV müzesinden biliyor. Yine de Horst Hrubesch (72), Magath (69), Manfred Kaltz (70) ve Ditmar Jakobs (69) gibi oyuncular efsane statüsünün tadını çıkarıyor.


Efsanevi teknik direktör Ernst Happel’in takımı, 25 Mayıs 1983’te Atina’da yabancı olarak finale çıktı. Magath’ın “Kicker” ile yaptığı bir röportajda söylediği gibi, o zamanlar Juventus Turin “Bugün Avrupa futbolunda Real Madrid ve Manchester City neyse oydu”. Juve, İtalya’nın 1982 Dünya Kupası takımından oyunculardan, olağanüstü Fransız oyuncu Michel Platini ve dünya çapındaki Polonyalı Zbiginiew Boniek’ten oluşuyordu.


Futbol Bundesliga

Geyik kafasından prezervatiflere ve Gazprom’a – 50 yıllık forma reklamcılığından bir seçki





Daha sonraki Bayern teknik direktörü Giovanni Trapattoni’nin İtalyan takımı buna göre kendinden emin görünüyordu. Olimpiyat Stadı’nda yapılan saha incelemesi sırasında iki takım arasında kısa süreli karşılaşma yaşandı. İtalyanlar şık takımlarıyla sahaya çıktıklarında HSV oyuncuları eşofmanlarıyla sahadaydı.


Kaleci Uli Stein (68) “Sahaya bir kez geldiler ve bir baktılar. Slogan gibi: Haydi geçerken yapalım,” diye hatırlıyor. “Sonunda bize son vuruşu yaptılar. Biz de size göstereceğiz” dedik.


Juve’nin efsane kalecisi Dino Zoff bunu reddediyor. 81 yaşındaki DPA’ya verdiği bir röportajda, “Hepsi saçmalık! Tabii ki favoriydik, İtalya dünya şampiyonuydu ve Platini’miz de vardı. Bu yüzden herkes bizi tahmin etti,” dedi. “Ama maçtan sonraki kutlamayı maçtan önce düşündüğümüz gerçeği: şimdi abartmayalım.”


Magath’ın belirleyici hedefi erken geldi. Jürgen Groh’un pasının ardından oyun kurucu köşe vuruşunu yaptı. Magath’ın vurgulamayı sevdiği gibi, dünya şampiyonu kaleci Zoff için dayanılmaz. Bir buçuk saatten biraz daha uzun bir süre sonra, Kaptan Hrubesch tencereyi Yunan gece göğüne kaldırdı.


HSV, Şampiyonlar Ligi’nde sadece iki kez oynuyor




Wehmeyer için “başarının babası” yönetici Günter Netzer’di. Bugünkü HSV eV Netzer Başkan Yardımcısı, HSV’nin 1977’de Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı kazanmasından bir yıl sonra Hamburg’a geldi ve bir değişiklik başlatma cesaretini gösterdi ve bunu başardı: “Sonunda, bu takımı böyle bir araya getirdi” diyor. Hrubesch, Wehmeyer veya Jimmy Hartwig gibi 2. ligden oyuncular yer değiştirecek.

HSV'nin bugün 1983 Avrupa Kupası kazananları: Manfred Kaltz (solda), Felix Magath (ortada) ve Jimmy Hartwig



40 yıl sonra: 1983 Avrupa Kupası galipleri Manfred Kaltz (solda), Felix Magath (ortada) ve Jimmy Hartwig geçen hafta sonu HSV’nin Volksparkstadion’da Greuther Fürth’e karşı oynadığı son maçta.

© Marcus Brandt / DPA



Kulübü 1979’da şampiyonluk unvanına taşıyan ve 1980’de Nottingham Forest’a karşı (0-1) Ulusal Şampiyon Kupası finaline ulaşan teknik direktör olarak Branko Zebec’i getirdi. Bunu homurdanmasıyla ünlü Avusturyalı Ernst Happel’in altında iki Almanya şampiyonası daha (1982, 1983) izledi. Netzer 1986’da ayrıldı, 1992’de hayatını kaybeden Happel, 1987’de DFB Kupası galibiyetiyle veda etti.


Eski milli kaleci Stein, “Sonuçta, bunu hala hatırlamak zorunda olmamız ve HSV’nin o zamanlara yaklaşamamış olması üzücü,” diyor. Almanya’da bugün Bayern Münih ne ise onlardı. Hamburglu, “O zamanlar Bayern’le mücadele etmiştik ama yine de Bayern’den biraz daha iyiydik” diyor. “Ve sonra Bayern’in ne hale geldiğini ve HSV’nin ne hale geldiğini görebilirsiniz. Şehir daha fazlasını hak ediyor.”


34. maç günü

İşte geçtiğimiz Bundesliga sezonunun en göze çarpan başkanları





Wehmeyer’e göre HSV, Bayern’e kıyasla Netzer’in zamanından sonra personel açısından süreklilikten yoksundu. “Bayern, on yıllardır Uli Hoeneß’te mükemmel bir uzmana sahipti” diyor. Franz Beckenbauer ve Karl-Heinz Rummenigge daha sonra geldiler ve uzun süre kulübün şekillenmesine yardımcı oldular. Bu, Bayern’in başarısı için çok önemli” dedi.


HSV, Avrupa Kupası’nın halefi olan Şampiyonlar Ligi’nde iki kez (2000/2001 ve 2006/2007) oynadı. 2009 Uefa Kupası yarı finalinde kulüp, 2009’da Werder Bremen’e ve bir yıl sonra yeni tanıtılan Avrupa Ligi’nin yarı finalinde FC Fulham’a yenildi. Bundan sonra kulüp, 2018’de küme düşene kadar gittikçe daha fazla yokuş aşağı gitti. Buna kibir, beceriksizlik ve istenmeyen ekonomik gelişmelerin bir karışımı yol açtı.


Efsanevi Wembley Stadyumu



Hamburger SV, beş yıldır ait olduğunu düşündüğü yere geri dönmeye çalışıyor. Koç Tim Walter, HSV’nin özel bir şey olduğunu vurgulamaktan asla yorulmaz. Kulübün geliştirmekte olduğu güç seyirci sayısına da yansımaktadır. İkinci bölümdeki ortalama ziyaretçi sayısı 53.500’ün biraz üzerindedir. Bundesliga’da sadece dört kulüp daha yüksek ziyaretçi sayısına sahip.


83 oyuncu buluştuğunda hep HSV konuşulur. Stein, “O bizim kalp kulübümüz,” diye temin ediyor. “Son yıllarda gelişenleri gördüğümüzde birçok kişinin kalbi kanıyor.” Jimmy Hartwig, mevcut nesil oyunculara hitap ediyor: “Elması takmak bir onur. Bunu anlamıyorsanız, başka bir yere gitmeli ve at yetiştirmelisiniz.”


deli / Claas Hennig, Jann Philip Gronenberg, DPA

#Konular