‘2050 yılında dünyadaki Alzheimer hastası sayısı 115 milyona ulaşabilir’

fator

New member
‘2050 yılında dünyadaki Alzheimer hastası sayısı 115 milyona ulaşabilir’21.09.2022 16:26
Haber Kaynağı: DHA


Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Zübeyde Aytürk, Alzheimer hastalığında yaşananları bozukluğunun ilk dönemlerde öğrenememe ve yeni hafıza oluşturamama şeklinde olup uzak hafızanın korunduğuna uyanıklık çekti. Dr. Aytürk, “İleri dönemlerde uzak hafıza bile bozulur. Ayrıca, Alzheimer hastalığının en önemli özelliği sinsi başlaması ve yavaş seyretmesidir. Alzheimer hastalığının seyri sırasıyla; orta yaş-gençlik-ergenlik-çocukluk- bebeklik yıllarına tek nevi geri avdet şeklinde gelişmektedir. Alzheimer tanısı için kognitif, davranışsal ve işlevsel alanlarda arıza olması gereklidir. Alzheimer’ın en sık demans (frengi) nedeni olup, tüm demans vakalarının yüzde 50-70’ini oluşturuyor. Alzheimer hastalığı, başdu yaşananları bozukluğu olmak üzere kognitif işlevlerdeki azalmaya tutum ve kişilikteki değişikliklerin eşlik ettiği tek hastalıktır. Bilişsel işlevlerde ortaya kaynak kayıplar, tutum ve kişilik değişiklikleri sonucunda hastanın günlük yaşam aktiviteleri bozulur ve hasta zamanla özgürlüğü hale gelir” niteleyerek konuştu.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?


Alzheimer hastalığının görülme sıklığının yaşla beraberce arttığını ifade fail Aytürk, “65 yaş üzerinde yüzde 6-10 iken, her 5,5 yılda tek sıklık ikiye katlanır. 85 yaş üzerinde yüzde 30-47’dir. Yani 85 yaşından sonra her iki veya üç yaşlıdan isteklendirmek Alzheimer bulunmaktadır. 90 yaş üzerindeki yaşlı bireylerin toplumdaki sıklığı ve yerde yaş grubundan elde edilen verilerin azlığı nedeniyle yerde yaş sınırı üzerinde hastalığın görülme sıklığının artmaya sürme yazar etmediği henüz net değildir. 2050 yılında dünyadaki Alzheimer hastası sayısının 115,4 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’dahi 70 yaş üstü kişilerin değerlendirildiği tek batılılaşmak muhtemel Alzheimer hastalığı sıklığı yüzde 11 olarak bulunmuştur” dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Alzheimer hastalığının muhakeme hücrelerinin programlanandan henüz erken ölmesi nedeniyle ortaya çıktığını ifade fail Aytürk, şunları kaydetti:

“Yaşla beraberce her kişide muhakeme hücre ölümü gerçekleşir yalnız Alzheimer hastalığında yerde süreç sayı hızlı ve erken olur. Meydana gelen yerde hücre ölümünün nedeni net olarak bilinmemektedir. Hücre ölümüyle beraberce muhakeme yavaş büzüşmeye başlar ve küçülür. Alzheimer hastalığının sayı nadir (yaklaşık 100 hastanın 5’inde) olmakla beraberce irsi formları bile mevcuttur ama bunlara rengi rastlanmaktadır. Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak bilinmese dahi kimi risk faktörleri tanımlanmıştır. Yaşlanma, kadın cinsiyeti, genetik yatkınlık, kafa travması, geçmişte şuur kaybının olması, az terbiye düzeyi ve depresyonun yanı sıra şeker, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, geçici iskemik hamle ve inme, sigara, obezite gibi mermerde sağlığını bozan faktörler Alzheimer için risk faktörüdür. Alzheimer hastalığının en önemli özelliği sinsi başlaması ve yavaş seyretmesidir. Alzheimer tanısının konulabilmesi için kognitif, davranışsal ve işlevsel alanlarda arıza olması gerekmektedir. Yaşlı nüfusun artmasıyla beraberce yaşlılığa özgü hastalıkların bile görülme sıklığı artmaktadır. Yaşlı hasta; tıbbi, sosyal, psikolojik ve etik öğeleri içeren, totaliter ve multidisipliner tek yaklaşımla ele alınmalıdır.”

ALZHEİMER HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Alzheimer hastalığının günümüzde bilindik kesin tek tedavisi bulunmadığını yerde nedenle önlenebilir risk faktörlerinin yönetimi ve koruyucu faktörler Alzheimer hastalığının geciktirilmesinde oldukça önemli olduğuna uyanıklık cazip Aytürk, “Yüksek terbiye düzeyi, yeni şeyler öğrenme, Akdeniz tarzı arıcı, kognitif, fiziksel ve sosyal aktivitelerin Alzheimer hastalığında koruyucu faktörler olarak ön plana çıkmaktadır” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.