2022 doğum parası, doğum yardımı ne kadar? 2022 çocuk parası ücreti, emzirme ödeneği miktarı..

fator

New member
2022 doğum parası, doğum yardımı ne kadar? 2022 çocuk parası ücreti, emzirme ödeneği miktarı..Asgari ücret 2022 yılı için net 4 1000 253 lira 40 kuruş oldu. Buna göre yeni yılda asgari ücretin neti yüzde 50.5, brütü ise yüzde 40 olarak artırıldı. Asgari ücretin işverenlere olan maliyeti ise yeni senede 5.879.70 TL olmuş olacak. Yeni yılda günlük asgari ücretin brütü 166.80, neti ise 141.78 TL olacak. Asgari ücretle beraberce yaşlılık, evde ihtimam maaşı, engelli parası gibi sayı ödeneğin dahi ücreti güncellendi.

Annelere her doğumda en yüksek katkıyı ‘tevellüt parası (rapor)’ sağlıyor. Doğum parası; tevellüt öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca yerde süreye 2 hafta henüz katılıyor.

2022 DOĞUM YARDIMI ÜCRETİ NE KADAR?


SSK’lı benzinli kadınlara tevellüt yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Bu haktan yararlanabilmek için en rengi 90 gün sigorta primi ödemesi koşulu bulunuyor. Bu tutar benzinli annenin son üç aylık kesintisiz ücretine göre hesaplanıp ödeniyor. Günlük kesintisiz ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre 2022’dahi kesintisiz maaşı 5.004 lira olan asgari ücretli benzinli kadınlara 12 1000 450 lira ödenebiliyor.

DOĞUM PARASI İÇİN ARANAN ŞARTLAR

-Yeni annenin tevellüt parasını alabilmesi için bazen şartları taşıması gerekiyor. Bunlar şöyle:

-Doğumdan önceki 1 yıl içinde en rengi 90 gün sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar yerde ödeneği alamıyor.

-Kadının işyerindeki sigortalılık halinin sürme etmesi gerekiyor. Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmamak şart.

-Kadın benzinli, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmeli. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

YENİ DOĞAN PARASI

15 Mayıs 2015’ten sonra tevellüt yapan tüm annelere evlât parası verilmeye başlandı. Yeni kartalgillerden evlât yardımı için TC kimlik numarasıyla ‘karı.gov.tr’takt referans imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara bile referans yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk evlât için 300 lira, ikinci evlât için 400 lira ve üçüncü evlât için 600 lira ödeniyor.

ÇOKLU ÇOCUK YARDIMI

En fazla 24 ağrı verilen ‘Çoklu Doğum Yardım Programı’ ile ikiz, üçüz gibi çoklu tevellüt yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere, 0-2 yaş aralığında evlât başına 2 yıl süresince aylık 150 lira ödeme yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelir şartı, 2022 yılı için 1.416 lira oldu.

EMZİRME ÖDENEĞİ MİKTARI

Yeni yılda çalışanlara ilgili bazen sigorta primleri ile ödeneklerde rakamlar netleşti. Onlardan akraba ana olan kadın çalışana ya bile eşinin tevellüt yapması nedeniyle sigortalı erkeğe evlât başına ödenen emzirme ödeneği dahi 232 liradan 316 liraya eski.


Emekli maaşı kredi promosyonu 2022 ne kadar? Güncel emekli promosyon kampanyaları!


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.