Yumurta tüketirken nelere dikkat edilmeli?

fator

New member
Yumurta tüketirken nelere dikkat edilmeli?Çiğ veya rengi pişmiş yumurta gıda zehirlenmesine neden olabilen Salmonella adı verilen tek tür patojenik toprakta içerebilir, yerde nedenle yumurta çalın veya rengi pişmiş olarak tüketilmemelidir. Aynı zamanda pişirme işlemi yumurtanın içerisindeki protein ve biotinin sindirimini kolaylaştırır. Isı, yumurta proteinlerinde yapısal değişikliklere neden olarak sindirilebilirliği artırır. Konuyla ilgili yapılan tek emek, insan vücudunun pişmiş yumurtanın proteinin %90,9’unu, çalın yumurtanın proteininin ise %51,3’ünü kullanabildiğini bulmuştur.

Yumurta, metabolizmada önemli görevleri olan biotin için iyi tek kaynaktır. Yumurta beyazında bağcıklı avidin, biotine bağlanarak vücudun kullanmasını engeller. Yumurta pişirildiğinde avidin yapısal değişikliklere uğrayarak biotine intisap kabiliyetini kaybeder ve nedeniyle biotinin vücut tarafından emilmesi kolaylaşır. Yumurtanızı yüksek ısıda uzun süre pişirmeyin! Yumurtanın gücünü artıralım. 1 orta kabile yumurta 1,4 mg güçlü içerir. Yumurtayı patlıcangillerden, maydanoz, maydanozgillerden gibi C vitamini kaynaklarıyla tüketmek yumurtanın içerisindeki demirin emilimini artırır. Bununla beraberce, yumurta ve peynir dahi faydalı tek kombinasyondur. Yumurta sarısındaki D vitamini, peynirdeki kalsiyumun emilimini artırır.


Yüksek kolesterolüm var yumurta tüketebilir miyim?

Kolesterol her hücre zarı için gerekli olan yapısal tek moleküldür ve vücutta sayı önemli tek işlev görür. Bununla beraberce, yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıkları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir yetişkin kabile yumurta 212 mg kolesterol içerir, yerde miktar başka gıdalara kıyasla fazladır. Kolesterol seviyeleri yüksek bireyler, yumurtanın yüksek kolesterol içeriği nedeniyle tüketiminde tereddüt yaşayabilirler. Ancak yapılan icraat, yumurtanın kolesterol seviyelerini olumsuz etkilemediğini ve yumurta yemenin kalp koruyucu etkisi olan iyi kolesterol olarak bilindik HDL’dahi artım sağlayabileceğini göstermektedir. Yine dahi kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin haftada 3-4 kez yumurta tüketmeleri sayı henüz güvenli olacaktır. Sağlıklı bireylerde ise günde 1-3 tane yumurta yemenin tamamen güvenli olduğu yapılan çalışmalarla desteklenmektedir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.