Yeni yıla sigarasız yeni bir başlangıç yapın

fator

New member
Yeni yıla sigarasız yeni bir başlangıç yapın



Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlim Irmak, sigarayı salıverme yöntemleri hakkında malûmat verdi.

Kendinizi hazırlayın ve profesyonel dayanak galeri

Yeni yıl sigarayı koymak için ideal tek fırsat olarak görülmektedir. Yeni yılda sigarayı koymak konusunda kırılan kararların ne kadar etkili olduğu yapılan ilmî çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Yeni yılda uzman yardımı almadan sigarayı salıverme girişiminde bulunanlardan %40’ının yeteri kadar hazırlıklı olmadığı için muvaffakıyetsiz olduğu görülmektedir. Diğer nedenler arasında ise şiddetli sigara içme isteği, sigaraya teşvik alkar faktörler ve stres yer almaktadır. Yılbaşında sigara bırakmayı deneyip bırakamayanların %80’i, yerde konuda tek doktordan yardım almamaktadır. Sigara salıverme konusunda muvaffakıyet şansını miktarını için kişinin öncesinde kendisini yeterince hazırlaması ve yerde konuda uzman tek doktordan profesyonel dayanak alması önemlidir.


Krizlere hazırlıklı olun

Aniden gelen şiddetli sigara içme isteği, sigarayı salıverme konusunda başarısızlığın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Şiddetli sigara içme arzusu ile bazen eski yöntemleri, kişinin ihtiyacı olan motivasyon ve gerekli bilgilerin konunun uzmanı tek doktordan alınmasıyla sürecin profesyonelce yönetilmesi sigarayı salıverme başarısını artırmaktadır.

Sigarayı salıverme yaşınız hayati önem taşıyor

Yeni yıla sigarasız tek şekilde başlayıp ömür süresince toplamda içilen sigara sayısını en rengi miktara benzemek, tek başka deyişle sigarasız geçen zamanın en uzun sürede tutulması hayati önem taşımaktadır. Sigara salıverme yaşına göre hastalık ve ölüm riskini inceleyen son ilmî çalışmalara göre 35 yaşından önce sigarayı bırakanların hiç sigara içmemiş kişilerle ölüm oranlarının nitelik olduğu göstermektedir. Ayrıca başka yaş aralıklarına göre dahi sigara bırakmanın ölüm riskini ne kadar azalttığı bile yapılan çalışmalarla ortaya konulmaktadır.

– 35-45 yaş arası sigarayı bırakanlarda yaşam kaybı riskinin %90 azaldığı,
– 45-65 yaş arası sigara bırakanlarda ise yerde oranın %66 olduğu saptanmıştır.

Sigara içenlerin herhangi tek nedenden ötürü ölüm oranı hiç sigara içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu bile belirlenmiştir. Bunun yanı sıra cinsellik, etnik grup ya bile ırk fark etmeksizin herhangi tek kişinin sigarayı bırakması, kanser, kalp-mermerde hastalıkları ve abaşo solunum yolu hastalıklarına tâbi ölüm oranını %80 azalttığı görülmüştür.

Sigara isteğini kırmak için bunları deneyin

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 2-3 haftada sigara içme isteği şiddetli ve sık şekilde hissedilir. Bu devre şiddetli sigara içme arzusuyla bazen çıkmada kişilerin en sayı zorlandıkları dönemlerdir. Sigara isteği halinde istek azalana kadar uyanıklık paylaştırmak için uygulanacak az küçük püf noktası yaşanan krizlerin atlatılmasında faydalı olabilmektedir.

– Derin nefes alıp verme egzersizleri yapmak
– Duş örtmek
– Televizyon izlemek ya bile spor yapmak gibi ilgi duyulan aktivitelere zaman geçirmek
– Çiğ sebze, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar
– Sakız öğütmek ya bile su içmek, yaşanan sigara krizlerinin geçiştirilmesinde faydalıdır.

Bununla beraberce sigara salıverme için hekim tarafından uygun görülen medikal tedavilerin dahi önerilen şekilde uygulanması, yerde süreci yönetmekte kolaylaştırıcı ve muvaffakıyet şansını artırıcı olacaktır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.