Yaz tatili biterken ailelere öneriler

fator

New member
Yaz tatili biterken ailelere öneriler22.08.2022 17:47
Haber Kaynağı: İHA


Uzm. Klnk. Psikolog Enise Öziç, yaz tatili biterken ailelere önerilere uyarılarda bulundu. Yaz mevsimi sona erip yeni terbiye ve öğretim yılı yaklaştığında çocuklu ailelerin evlerindeki heyecanın yükseldiğini tamlayan Liv Sağlıklı Yaşam Danışma Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Özellikle evde okula yeni başlayacak aile varsa ailelerdeki hazırlık süreci biraz telaşlıdır ve yerde sürece üzerine duyulan heyecan farklı olur. Çocukların okula üzerine motivasyonlarını nasıl koruyacakları ve dersleri takipte izlenmesi gereken yollar konusunda bile türlü soru işaretleri bulunuyor” şeklinde konuştu.

Kitap okumayı eğlenceli hale getirin

Çocukların hala tatilin tadını çıkarmaya sürme edebileceğini ifade fail Uzm. Klnk. Psk. Enise Öziç, “Hiçbir zaman tamamen muayyen tek düzenin dışına çıkmayı önermesek dahi şayet çıkıldıysa, yeniden sayı katı olmamak koşulu ile kural ve düzenlere minik adımlarla geçiş sağlanmaya başlanabilir. Kitap okuma alışkanlıklarını sağlamak için hala geç olumsuzlama. Bu tatili fırsat isteyerek kitap okumayı tek zorunluluk olumsuzlama, eğlendirebilen tek neşelilik gibi hissettirmeye çalışılabilir. Örneğin, çocukla beraberce kitap saati planlanabilir, okuduğu kitabın içeriği hakkında eğlenceli senaryolar oluşturulabilir, ‘yeniden kitabı yazsaydın sen nasıl tek kurgu seçerdin’ gibi kitap hakkında kısa (ortalama 10 an) sohbet edilebilir” niteleyerek konuştu.


Öğretmenleriyle iletişime geçilmeli

Çocuğa sorumluluk bilincinin kazandırılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Klnk. Psk. Enise Öziç, “Çarpım tablosu, ritmik sayma, yabancı gönül seviyesi gibi öğretim unsurlarından eksik olduğu gerçek bilgiler fark ediliyorsa bunları tamamlamak namına yine ‘zorunluluk’ yerine ‘sorumluluk’ bilinci hakkında çocuğun yaşına uygun kısa (ortalama 10 an) konuşmalar yapılabilir. Yine yaşına uygun olacak şekilde yerde sorumluluğu nasıl henüz istekli yerine getirebilir sorusu üzerine ailat düşünüp plan yapabilirler. Özellikle ilkokul çağındaki aile için eğlenceli ve öğretici oyun seçeneklerini değerlendirebilirler, öğretmenleriyle iletişime geçerek kısa tek fikir desteği alabilirler” ifadelerini kullandı.

Dijital yerine farklı aktiviteler çocuklara önerilmelidir

Uyku saatlerinin sayı çocukta esnemiş olabileceğini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Enise Öziç, şu bilgileri paylaştı:

“Bu tek sorun olumsuzlama yalnız yerde konuda bile yavaş yavaş saatlerin eski düzene döneceği hakkında konuşabilirler. En önemli konu sayısal platformlar. Bu konuda sınırsız kullanım önerilmemekte beraberce kimileyin zaman aşımını sayı karı yaşamaktadır. Bu ise ailelerde üzüntü ve kaygı oluşturabilmektedir. Bu konuda çocuğa dayanak sağlamak isteyen ailat öncelikle kendi sakinliğini koruyabildiklerinden emin olmalıdır. Sakin kalamayan öfke, hiddet ya bile yüksek kaygı yani endişe ile akıllandırma çözmeye benzinli ailat uzun vadede muvaffakiyetli olamayacaklar, hatta çocuklarıyla ilişkilerinin zarar gördüğünü da hissedebilirler. Bu riski en organ indirmek namına ikinci koşul, çocuklara süre sınırı konusunda net tutarlı ve istikrarlı olmalarıdır. Çocuğun yaşına uygun olacak şekilde sayısal platformlar yerine alabileceği kimi aktiviteleri çocuklarına önerebilirler.”

Çocuk oldukları unutulmamalı

Çocukların sıkılmaya bile zaman bulmaları gerektiğini vurgulayan Uzm. Klnk. Psk. Öziç açıklamasını şöyle tamamladı: “Sıkılmak keşfetmeye yardımcıdır. Bazen sıkılabilirler. Ailelerinden hal bulmalarını bekleyebilirler. Çözümün uygun tek konu yatak geldiğinde çocuğa bırakılması, sıkılma duygulu ile göz etmelerini öğrenmelerine hatta yeni ilgi alanları keşfetmelerine yardımcı olacaktır. Her şeyden önce onların ‘evlât’ olduğu unutulmamalı, sabırlı ve şefkatli olunmalıdır. Her çocuğun kendine özgü tek karakteri olduğu unutulmamalı, ebeveyni ile her zaman tıpkısı düşünmesi beklenmemelidir. Yine dahi uyum ve kurallar konusunda ciddi sorunlar yaşanıyorsa, aile agresiflik, depresif beyan ya bile sürekli sürme fail tek endişe gözlemleniyorsa iştah ve uykuda sorunlara hal oluşturulamadığı fark ediliyorsa okul yaşamı başlamadan tek ruh sağlığı uzmanından dayanak talep edilmesi önemlidir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.