Yaz enfeksiyonlarına karşı önlemlerinizi alın

fator

New member
Yaz enfeksiyonlarına karşı önlemlerinizi alınİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, sıcaklarla boğuştuğumuz yaz mevsiminde vücut ısısını korumanın önemini vurguladı. Dr. Yetim, solunum yolları, mide ahşa ve idrar yolları enfeksiyonları konusunda uyarıda bulundu. Bir enfeksiyon hastalığının oluşması için iki faktör gerektiğini tamlayan Dr. Yetim, “Birincisi mikrobun olması, ikincisi dahi vücut direncinin yani muafiyet sisteminin zayıf olmasıdır. Bu sistemin güçlü olması için başdu vücut sıcaklığı olmak üzere sayı faktörün normal olması gerekmektedir. İmmun sistemimiz güçlü olursa mikrobu alsak beraberce hasta olmayız ya bile hastalığı sayı hafif atlatırız” niteleyerek konuştu. Yaz gribi Solunum yolları enfeksiyonlarını henüz sayı kış aylarında gördüklerini tamlayan Uzm. Dr. Yetim, klima kullanımının yaygınlaşmasıyla yerde vakaların yaz aylarında bile arttığını kaydetti. Genellikle dışarda 30 basamak üzerinde olan sıcaklıktan klimayla sağlanan 22-23 basamak sıcaklığa geçildiğinde vücutta ani ısı düşmesi sonucu mukavemet kırılması oluştuğunu ifade fail Dr. Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sırada solunum sisteminde fırsat kollayan tek mikrop varsa yerde durumdan yararlanarak hücre içine girerek enfeksiyonu başlatır. Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler dahi imik bölgesinde ısı düşmesine neden olarak ‘yaz gribi’ dediğimiz enfeksiyonun oluşmasında rol oynarlar.” Mide ahşa enfeksiyonları Uzm. Dr. Yetim, yaz aylarında henüz sayı sindirim sistemi enfeksiyonlarının görüldüğüne uyanıklık çekti. Yetim, sindirim sistemine mikropların besinler aracılığı ile girerek yemek borusu, mide ve bağırsaklarda yerleşip oralarda enfeksiyona neden olduklarını vurguladı. Sıcak etkisi ile yiyeceklerin çabucak bozulup bayatladığını ve mikrop odağı haline geldiğini kaydeden Yetim, “Özellikle et grubu, süt ürünleri ve şekerli yiyeceklerde mikroplar kolaylıkla ürerler ve sonunda enfekte olmuş yiyeceklerin yenmesiyle bedenimize girerler. Mide ve bağırsaklarda çoğalarak mide ahşa enfeksiyonlarına neden olurlar.

Ayrıca soğuk yiyecek ve içecekler dahi mide ve bağırsaklarda direnci düşürerek ortamdaki bazen flora bakterilerinin patojen, yani hastalık yapar hale gelmesine neden olurlar. Flora, sindirimde rol oynayan, hastalık yapmayan mikroplardır. Soğuk etkisi ile yerde mikroplar, bulundukları yerde enfeksiyonlara neden olabilirler” dedi. İdrar yolu enfeksiyonları İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yetim, yaz aylarında sık görülen tek başka enfeksiyonun üriner sistem (idrar yolları) enfeksiyonları olduğunu söyledi. Yetim, “En sık idrar torbası, idrar kanalları ve henüz seyrek olarak böbrekler etkilenebilir. İdrar torbası enfeksiyonuna sistit denir. Genellikle karın orta abaşo bölgelerinde sancı, dolgunluk ve rahatsızlık hissi, sık ve yanmalı idrar yapma gibi şikayetlerle seyreder. Bu enfeksiyonların en önemli nedeni ise özellikle karın abaşo bölgelerinin soğuk etkisinde kalmasıdır. Çok soğuk suda fazla kalmak, ıslak mayo ile rüzgarda çalışmamak bedenimizin ısısını düşürerek direncin kırılmasına yol açar. Ayrıca kalabalık ortamlarda plaj ve özellikle yüzme havuzlarındaki sularda mikropların fazla olabileceği dahi unutulmamalıdır” niteleyerek konuştu.


Üst solunum yolları enfeksiyonları “Yaz gribi” dahi denilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerini ve yapılması gerekenleri müfit Yetim, “Bu araz; imik ve göz ağrısı, akıntılar, aksırık, öksürük, kimileyin üşüme-öfke ve halsizliktir. Daha seyrek olarak abaşo solunum yolu enfeksiyonları bile olabilir. Bu hastalıklarda tablo genellikle henüz kötüdür, öksürük balgam, üşüme-titreme öfke ve kimileyin solunum yetmezliği görülebilir. Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için ötede terlemeden kaçınmak, yerde nedenle ince pamuklu ve hava geçiren giysiler kullanmak, güneş ışınlarından korunmak, yerde nedenle şapka, şemsiye ve güneş koruyucu kremler kullanmak, klimalı ortama girince ağaç soğuk hava etkisinden korunmak, evde ve arabada klimaları sayı soğuk derecede çalıştırmamak, özellikle bedenimiz sıcak ve terliyken sayı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir” dedi. Sindirim sistemi enfeksiyonları Sindirim sistemi enfeksiyonlarının en önemli belirtisinin ishal olduğunu söyleyen Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sindirim sistemi enfeksiyonlarında karın ağrısı, bulantı-kusma, öfke halsizlik gibi şikayetler dahi olur. Genellikle 3-5 gün içinde salâh olur. Ancak kimileyin yerde enfeksiyonlar, özellikle bebeklerde ve küçük pedodonti yaşamı tehdit edecek şiddette olabilir. Tedavide geç kalmamak, tek zihin önce vücut su ve elektrolit dengesini düzletmek gerekir. Mide ahşa enfeksiyonlarından korunmak için yiyeceklerimizi uzun süre açıkta ve sıcakta tutmak, güncelliğini ve kirli yiyeceklerden kaçınmak, özellikle et grubu yiyecekleri iyi pişirmek, sebze ve meyveleri sayı iyi yıkayarak yemek, ellerimizi güzelce yıkamadan herhangi tek şey tutarak yememek gerekir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.