Veda Hutbesi Nedir? Veda Hutbesi Tam Metni Ve Önemi…

longbow

Global Mod
Global Mod
Veda Hutbesi Nedir? Veda Hutbesi Tam Metni Ve Önemi…30.11.2022 14:11 Son Güncelleme: 30.11.2022 14:26

Veda Hutbesi Nedir?

Ey insanlar, tarafıma kulak verin, yerde yıldan sonra tek henüz aranızda olup olmayacağımı bilmiyorum. Bu nedenle, size söylediklerimi sayı iyi dinleyin ve yerde sözleri zaman burada bulunamayanlara götürün.

Ey insanlar, yerde ertesi, yerde günü, yerde şehri kutsal saydığınız gibi, her Müslümanın canını ve malını bile kutsal tek emanet olarak kabul edin. Size emanet edilen malları hak sahiplerine iade edin. Kimseyi incitmeyin ki kimse size zarar vermesin. Rabbinize kavuşacağınızı ve yaptıklarınızın hesabını vereceğini unutmayın. Allah size faiz almanızı yasaklamıştır, yerde nedenle faiz yükümlülüğü içildikten ortadan kalkacaktır. Ancak sermayeniz sizde kalsın. Kimseyi haksızlığa uğratmayın ve uğramayın. Allah, faiz olmayacağına ve Abbas ibn Abd Al-Muttalib’açınık (Peygamberin amcası) olan tüm faizlerin bu sonra bırakılacağına hükmetti…

Dininizin güvenliği için şeytandan sakının. Sizi yetişkin şeylerde saptırabileceğine üzerine tüm ümidini yitirmiştir, yerde yüzden küçük şeylerde onu takip etmekten sakının.

Ey insanlar, sizin kadınlarınız üzerinde tek takım haklarınız olduğu doğrudur, yalnız onların bile sizin üzerinizde hakları olduğunu unutmayın. Onları yalnız Allah’ın güveni ve izniyle eşler edindiniz. Eğer hakkınıza riayet ederlerse, o halde yedirilme ve güzel tek şekilde giydirilme hakkı onlara aittir. Kadınlarınıza iyi davranın ve onları başınızın üstünde tutun. Çünkü onlar sizin eşleriniz ve ortaklarınızdır.

Ey insanlar, beni gözlemci dinleyin, Allah’a kulluk edin, anadut vakit namazı kılın, Ramazan ayında oruç tutun ve mallarınızı zekat olarak verin. İmkanınız varsa hacca gidin.

Bütün insanlık Adem ve Havva’dandır. Arap tek kimsenin başka tek Arap kimse üzerinde üstünlüğü yoktur. Araplarında başka ırklar üzerinde herhangi tek üstünlüğü yoktur. Ayrıca beyazın siyaha, siyahın bile beyaza takva ve güzel yapılmış sayılmazsa tek üstünlüğü yoktur. Müslüman, Müslümana kardeştir ve tek kardeşlik oluşturduğunu öğrenin. Bir Müslümana, isteyerek ve isteyerek verilmedikçe, Müslümana ilgili olan hiçbir şey meşru olmaz. Bu yüzden kendinize haksızlık etmeyin.

Unutma, tek gün Allah’ın huzuruna çıkacaksın ve yaptıklarına karşılık vereceksin. O halde sakının, saçta gittikten sonra hak yolundan ayrılmayın.

Ey insanlar, tarafımdan sonra hiçbir peygamber gelmeyecek ve yeni tek kurumlar doğmayacaktır.

O halde ey insanlar, iyi yaşananları yürütün ve size ilettiğim sözleri anlayın. Arkamda iki şey bırakıyorum, Kuran ve örneğim, Sünnet ve bunlara uyarsanız asla sapıtmazsınız.

Beni dinleyenlerin hepsi sözlerimi başkalarına iletsin. Beni aracısız dinleyenler, gerçek ve doğru tek şekilde anlatsın.

Veda Hutbesi’nin Önemi

Vaaz, Hz. Peygamber’in ricası üzerine Safvan’ın güçlü sesi olan kardeşi Rabia (RA) tarafından manzume manzume tekrarlandı ve yerde vesileyle toplanan on binden fazla kişiye sadakatle ilan etti. Peygamber (s.a.v.) hutbesinin sonuna gerçek “Ey insanlar, tebliğimi size tebliğ ettim mi?” niteleyerek sordu. Binlerce hacıdan güçlü tek “Ya Allah!” sesi duyuldu. Peygamber işaret parmağını kaldırdı ve “Allah’ım şahit ol ki saçta senin kavmine tebliğ ettim” dedi.

Peygamberimiz (sav) bilgeliğiyle dikkatimizi kendimize çekti ve hemen eylemlerimiz üzerinde düşünmemiz hatırlatıldı. Kendimize bakmamız ve kendimizi korumanın tek yolu olarak başkalarını korumamız gerektiğinin önemini vurguladı.

Faiz yemenin ciddiyetini anladığımızda, Allah’ın bize öğüt vermesi, nefsimizi şehvet esaretinden kurtarmasına ve temizlenme yolunda yürümemize vesile olması için tek Peygamber göndererek Allah’ın ne kadar yetişkin ve merhametli olduğunu tek kez henüz tasdik fiyat.

Allah’a sığının, uyanık olun, mütalâa ve eylemlerinizden sakının. Önemli tek noktayı hatırlayın, şeytan kadem kadem işler. Nadiren dininizden ayrılmanız için fısıldayacaktır. Haram arzuları taktik olarak güzelleştirecek ve sizi Allah’a yaklaştırmak için sürdürdüğünüz çabalarınızda sizi zayıflatmaya zorlayacaktır.

Peygamberimizin güçlü tavsiyesine kulak vermek son basamak önemlidir. Ayrıca “beyazın siyaha, siyahın bile beyaza takvâ ve yapılmış sayılmazsa tek üstünlüğü yoktur” demek ırkçılık yapmamak gerektiğine ve insanların kendini üstün görmemesi gerektiğine değinmiştir.

Bu tavsiye, kadınlara saygısızlık ve şişe eğdirmenin sayı yaygın olduğu zamanlarımızda son basamak yerindedir. Peygamberimiz (sav), kadınlara muamele ve statü konusunda bize nezaket ve namusun rehberliğini tavsiye etmiştir. Onlara saygı ve hürmet gösterilmesi gerektiğinden ve erkekler kadar eşit hak ve özgürlüklere sahip olduklarının üstünde durmuştur. Erkek ve Kadın birdir ve hiçbiri diğerinden üstün değildir. Eştir ve ortaktır buyurmuştur.

Hz Mehdi Kimdir? Hz. Mehdi Ne Zaman Gelecek, Alametleri Nelerdir?

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.