fator
New member
Uzun yıllardan beri tüketiyoruz – Sağlık Haberleri
Uzun yıllardan festekiz kullanılan ve sağlığa pek sayı faydası olan Seylan adıyla bile bilindik yumuşak yapılı, hafif ve tatlı tarçının, piyasada genellikle “Çin tarçını” olarak satılan yerde karanfil insan sağlığı için yetişkin tehdit oluşturuyor. Peki gerçek tarçını sahtesinden nasıl ayırabiliriz? Sağlığa tek sayı faydası olan tarçının sahtesi marketlerde, aktarlarda rahatlıkla ulaşabileceğimiz tek ürün. Sahte tarçının insan sağlığı için yetişkin tek tehdit oluşturduğunu söylemek ise mümkün. Peki sahte tarçını, gerçeğinden nasıl ayıracağız? Aldığımız tarçının sahte olup olmadığını anlamanın tek sayı yolu bulunuyor. Eğer tarçın tüm yerde testlerden geçiyorsa güvenle tüketilebilir demektir. Tarçın sahtesi ile karşılaştırıldığında, gerçek tarçının rengi henüz açıktır, tadı biraz henüz tatlıdır ve henüz hoş kokulu tek aromaya sahiptir. Ek olarak tüm tarçın türleri, esansiyel yağın yüzde 65 ila yüzde 80’ini oluşturan etkin komponent sinnamaldehit içerir.
Hem gerçek hem dahi sahte tarçını yerde etken maddeyi paylaştığı için nitelik faydalara sahip olabilirler. Bununla beraberce, bugüne kadar yapılan tetkikat sadece gerçek tarçının faydalarına odaklanmıştır yerde nedenle sahte tarçın için geçerliliği olduğunu söylenemez. GÖRÜNÜŞLERİNDEKİ FARKLILIKLAR Gerçek tarçın çubuklarının aslında düşündüğünüzden sayı farklı olduğunu biliyor muydunuz? Seylan veya “gerçek” tarçın, bildiğimiz tipik tarçın kabuğundan (çubuklarından) henüz hafif, henüz yumuşak dokulu ve çevresi sayı henüz ince olan gerçek tarçın kabuğundan gelir. Marketlerden satın aldığınız tarçın çubukları yetişkin ihtimalle Çin tarçınıdır ve koyu kahverengi renktedir, farmakolog serttir ve çevreleri sayı kalındır. Sahte tarçınlar kolay kırılmaz, oysa gerçek tarçın kolayca kırılabilir. Bu iki tip tarçın ilk bakışta birbirine sayı benziyor olsa bile aslında sayı farklı kokar. Koklamak için iki tip tarçını yan yana koymadığınız sürece aradaki farkı sayı iyi anlamayabilirsiniz. Ancak gerçek tarçının kokusu hafif karanfil-tatlı ve biraz narenciyeye nitelik, taze pişmiş elmalı turtayı hatırlatır. Sahte tarçının kokusu ise oldukça güçlüdür, kokladığınız anda duyularınızı ele geçirir. Bir kez gerçek tarçını kokladığınızda sahte tarçından kokusunu hemen fark edebilirsiniz.
İÇERİĞİNDEKİ KUMARİN
Kumarin, tarçın bile karışma olmak üzere sayı bitkide tabiî olarak bulunur, yalnız kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olduğu için sentetik olarak bile üretilir. Uzun süre yüksek dozlarda tüketilirse, kumarin karaciğer hastalıklarına neden olabilir veya kötüleştirebilir.
TARÇIN TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
New York University Langone Medical Center’a göre tarçın takviyeleri için tipik doz günde 1 ila 4 gramdır. Daha güçlü olan tarçın yağı için ideal doz günde yaklaşık 0,05 ila 0,2 gramdır. Araştırmalara göre, günde 6 grama kadar kırılan dozlarda ise hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Daha yetişkin miktarlarda tarçın tozu ve yağı, nefesinizi ve kalp ünlü hızınızı artırabilir. Tarçın yağı topikal olarak kullanıldığında kızarma, yanma hissi veya alerjik formaları reaksiyonuna neden olabilir. Hamileyseniz, reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız veya karaciğer hastalığınız ya bile diyabetiniz varsa, tarçın takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Uzun yıllardan festekiz kullanılan ve sağlığa pek sayı faydası olan Seylan adıyla bile bilindik yumuşak yapılı, hafif ve tatlı tarçının, piyasada genellikle “Çin tarçını” olarak satılan yerde karanfil insan sağlığı için yetişkin tehdit oluşturuyor. Peki gerçek tarçını sahtesinden nasıl ayırabiliriz? Sağlığa tek sayı faydası olan tarçının sahtesi marketlerde, aktarlarda rahatlıkla ulaşabileceğimiz tek ürün. Sahte tarçının insan sağlığı için yetişkin tek tehdit oluşturduğunu söylemek ise mümkün. Peki sahte tarçını, gerçeğinden nasıl ayıracağız? Aldığımız tarçının sahte olup olmadığını anlamanın tek sayı yolu bulunuyor. Eğer tarçın tüm yerde testlerden geçiyorsa güvenle tüketilebilir demektir. Tarçın sahtesi ile karşılaştırıldığında, gerçek tarçının rengi henüz açıktır, tadı biraz henüz tatlıdır ve henüz hoş kokulu tek aromaya sahiptir. Ek olarak tüm tarçın türleri, esansiyel yağın yüzde 65 ila yüzde 80’ini oluşturan etkin komponent sinnamaldehit içerir.
Hem gerçek hem dahi sahte tarçını yerde etken maddeyi paylaştığı için nitelik faydalara sahip olabilirler. Bununla beraberce, bugüne kadar yapılan tetkikat sadece gerçek tarçının faydalarına odaklanmıştır yerde nedenle sahte tarçın için geçerliliği olduğunu söylenemez. GÖRÜNÜŞLERİNDEKİ FARKLILIKLAR Gerçek tarçın çubuklarının aslında düşündüğünüzden sayı farklı olduğunu biliyor muydunuz? Seylan veya “gerçek” tarçın, bildiğimiz tipik tarçın kabuğundan (çubuklarından) henüz hafif, henüz yumuşak dokulu ve çevresi sayı henüz ince olan gerçek tarçın kabuğundan gelir. Marketlerden satın aldığınız tarçın çubukları yetişkin ihtimalle Çin tarçınıdır ve koyu kahverengi renktedir, farmakolog serttir ve çevreleri sayı kalındır. Sahte tarçınlar kolay kırılmaz, oysa gerçek tarçın kolayca kırılabilir. Bu iki tip tarçın ilk bakışta birbirine sayı benziyor olsa bile aslında sayı farklı kokar. Koklamak için iki tip tarçını yan yana koymadığınız sürece aradaki farkı sayı iyi anlamayabilirsiniz. Ancak gerçek tarçının kokusu hafif karanfil-tatlı ve biraz narenciyeye nitelik, taze pişmiş elmalı turtayı hatırlatır. Sahte tarçının kokusu ise oldukça güçlüdür, kokladığınız anda duyularınızı ele geçirir. Bir kez gerçek tarçını kokladığınızda sahte tarçından kokusunu hemen fark edebilirsiniz.
İÇERİĞİNDEKİ KUMARİN
Kumarin, tarçın bile karışma olmak üzere sayı bitkide tabiî olarak bulunur, yalnız kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olduğu için sentetik olarak bile üretilir. Uzun süre yüksek dozlarda tüketilirse, kumarin karaciğer hastalıklarına neden olabilir veya kötüleştirebilir.
TARÇIN TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
New York University Langone Medical Center’a göre tarçın takviyeleri için tipik doz günde 1 ila 4 gramdır. Daha güçlü olan tarçın yağı için ideal doz günde yaklaşık 0,05 ila 0,2 gramdır. Araştırmalara göre, günde 6 grama kadar kırılan dozlarda ise hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Daha yetişkin miktarlarda tarçın tozu ve yağı, nefesinizi ve kalp ünlü hızınızı artırabilir. Tarçın yağı topikal olarak kullanıldığında kızarma, yanma hissi veya alerjik formaları reaksiyonuna neden olabilir. Hamileyseniz, reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız veya karaciğer hastalığınız ya bile diyabetiniz varsa, tarçın takviyeleri almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.