fator
New member
Uzmanlar uyarıyor: Mantar zehirlenmelerine dikkat06.11.2022 11:46
Haber Kaynağı: İHA
Türkiye genelinde yağışların artmasıyla apatit yetişen mantarların artması ve bu tâbi olarak tüketimin dahi artmasına tâbi olarak zehirlenme vakaları görülmeye başladı. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’bile mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları bilgilendirecek tek makale yaptı. Yılmaz, tabiî ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bağcıklı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çalın veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebileceğini belirterek “Ülkemizde tabiî ortamlarda zehirli mantarlar yetişiyor ve vatandaşın bile yerde mantarlara aşırı rağbet ediyor. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların şarap olduğu mevsimlerde görülüyor. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile tek mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde dahi tabiî alanlarda yetişen zehirli mantarların bile durduğu unutulmamalıdır” dedi.
“Zehirlenme 2 ile 6 saat arasında ortaya çıkıyor”
Sağlık Müdürü Yılmaz, zehirlenme belirtileri olarak mantarda bağcıklı zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini ve tenevvü gösterebildiğini bildirerek “Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulutlanmış görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazen türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, öfke, hafakan, karın ağrısı, karaciğer, sakatat fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor. Vatandaşlarımızın apatit yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli, tabiî alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından tek zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, yerde mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazen mikroorganizmalar mantarların üzerinde ola. Bu mikroorganizmayla arız mantarların çalın olarak yenmesi sonucunda sayı hafif mide ve ahşa şikayetlerinin gelişebileceği dahi unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına bile uyanıklık edilmelidir” ifadelerinde bulundu.
Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz açıklamasında son olarak Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu ihtiyaç halinde malûmat örtmek isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabileceklerini bildirdi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Haber Kaynağı: İHA
Türkiye genelinde yağışların artmasıyla apatit yetişen mantarların artması ve bu tâbi olarak tüketimin dahi artmasına tâbi olarak zehirlenme vakaları görülmeye başladı. Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’bile mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları bilgilendirecek tek makale yaptı. Yılmaz, tabiî ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bağcıklı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çalın veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebileceğini belirterek “Ülkemizde tabiî ortamlarda zehirli mantarlar yetişiyor ve vatandaşın bile yerde mantarlara aşırı rağbet ediyor. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların şarap olduğu mevsimlerde görülüyor. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile tek mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde dahi tabiî alanlarda yetişen zehirli mantarların bile durduğu unutulmamalıdır” dedi.
“Zehirlenme 2 ile 6 saat arasında ortaya çıkıyor”
Sağlık Müdürü Yılmaz, zehirlenme belirtileri olarak mantarda bağcıklı zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini ve tenevvü gösterebildiğini bildirerek “Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulutlanmış görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazen türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, öfke, hafakan, karın ağrısı, karaciğer, sakatat fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor. Vatandaşlarımızın apatit yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli, tabiî alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından tek zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, yerde mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazen mikroorganizmalar mantarların üzerinde ola. Bu mikroorganizmayla arız mantarların çalın olarak yenmesi sonucunda sayı hafif mide ve ahşa şikayetlerinin gelişebileceği dahi unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına bile uyanıklık edilmelidir” ifadelerinde bulundu.
Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz açıklamasında son olarak Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu ihtiyaç halinde malûmat örtmek isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabileceklerini bildirdi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.