fator
New member
Uzmanı uyardı: Kahvaltıda paketlenmiş mısır gevreklerinden uzak durulmalı
22.01.2023 21:15
Haber Kaynağı: DHA
Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, sağlıksız kahvaltının fert üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulundu. Kahvaltının günün en önemli öğünlerinin başında geldiğini dile getiren Uzm. Dyt. Uka, “Günümüzde sayı insan ya kahvaltı öğününü atlamakta ya bile sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Sabah iştahsızlığı, geç uyanma, kahvaltı hazırlamak için yeterli zamanın olmaması, yorgunluk, kahvaltı yapmayan kişilerin genel sebepleri olarak sıralanabilir. Uyandığınızda tek saat içinde kahvaltı yapmanız, vücudunuzun güne başlaması ve metabolizmanızın çalışmasını sağlar. Kahvaltı, uzun saatler süresince haris kalmış vücudun, gün içinde henüz etkin olması için sağlığımız açısından son basamak önemli tek öğündür. Açık tek zihin için beynin ihtiyacı olan enerjiyi zamanında alması günü henüz zinde geçirmenizi sağlar. Sindirim sisteminin sistemli çalışmasını destekler. Gün içinde kendinizi henüz canlı ve mutlu hissetmenizi sağlar. Algılama güçlüğü ve uyanıklık eksikliğini önler” niteleyerek konuştu.
İYİ BİR KAHVALTININ OLMAZSA OLMAZLAR
İyi tek kahvaltının nasıl olması gerektiğine değinen Uka, “Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması sayı önemlidir. Yeterli ve muvazeneli besinlerden oluşan tek kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli tek enerji üretimi sağlanmaktadır. Kahvaltı öğününde mutlaka protein, rafine edilmemiş tahıl ve taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Örneğin; yumurta, yağsız / rengi yağlı peynir, zeytin, tam tahıllı kahvaltılık yulaf veya tam tahıllı ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, koz ve gülgillerden gibi kuruyemişler, mevsimine uygun taze sebzeler kahvaltı sofralarınızda yer almalıdır. Eğer sabah 7’dahi kalkıyorsanız 9’a kadar, 11’dahi uyanıyorsanız öğleden sonra 1’açınık kadar kahvaltı etmeniz gerekir” ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER
Kahvaltıda yediklerimizin vücudunuza giren ilk besinler olduğuna uyanıklık cazip Uzm. Dyt. Uka, “Vitamin, mineral ve nebatî besinler açısından zengin olmalıdırlar” dedi. Uzm. Dyt. Uka, sabah kahvaltısında uzak durulması gereken besinleri şöyle sıraladı: Yapay meyve suları: Bu içecekler fazlasıyla şeker, yapay tatlandırıcılar ve yapay renklerle yapılmış ürünlerdir. Böyle tek kombinasyonun sağlığımız için zararlıdır. Kan şekeri seviyesini yükseltebilecekleri için pastörize edilmiş meyve suları bile vücut tarafından iyi karşılanmamaktır. Eğer gerçekten meyve suyu içmek istiyorsanız, en iyisi kendi meyvelerinizle kendi meyve suyunuzu yapmaktır. Ancak unutmamakta fayda var ki, taze sıkılmış meyve sularında aşırı meyve şekeri olan fruktoz bulunmaktadır. Fazla fruktoz tüketimi yağlanmaya sebep olmaktadır. Dolayısıyla, kahvaltıda meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketmek sayı henüz sağlıklı olacaktır. İşlenmiş etler: Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etler perhiz içerikli olsun olmasın, sağlığınız için zararlıdır. Bu etleri birçok yüksek miktarda sodyum ve meşbu yağ içerir. Sindirilmesi oldukça zor yiyeceklerdir. Bu nedenle kahvaltıda tükettiğinizde sizi gün içinde yorgun ve gergin hissettirir. Hazır poğaça ve açım: Uzun tek açlıktan sonra günün ilk öğününde poğaça, açım, simit, peynir gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinleri tüketmek gün içinde kan şekeri dengesizliği yaratmaktadır. İştah kontrolsüzlüğü yaratır ve gün içinde gereğinden fazla kalori almanıza sebep olur. Aynı zamanda mide rahatsızlıkları, gaz ve şişkinliğe dahi yol açar. Paketlenmiş mısır gevrekleri: Bu ürünler yüksek miktarda şeker, yapay renklendirici ve yapay tatlandırıcı içerir. Özellikle kalori değeri yüksek olan süt, koyu, şeker vb. eklenmiş mısır gevreklerinin tüketimi sayı olursa gün içerisindeki alınması gereken kalori değerinin üstüne çıkılmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden çeşitleri arasından tercih yapılırken posa içeriği henüz yüksek, henüz az kalorili ve sağlıklı meyveli-sade buğday gevreklerinin, yulafın seçilmesi henüz uygundur.
YANLIŞ KAHVALTI YAPMANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
Kahvaltıyı eklenmek veya kahvaltıda yanlış tercihler yapılmasının günün başka saatlerinde sayı henüz fazla acıkmaya sebep olabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt Uka, “Bu hâl bile kontrolsüz kalori beslenmenize ve kilo almanıza bile neden olmaktadır. Sabahları kahvaltıda sağlıklı tercihler yapan kişilerin tip 2 şeker, kolesterol, kalp hastalıklarına ve reflü, gastrit gibi sindirim hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Gün içinde henüz sinirli, depresif, öfkeli olmanıza sebep olur” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI KAHVALTI MENÜLERİ
Uzm. Dyt. Uka, sağlıklı kahvaltı örneklerini şöyle paylaştı: 1.Alternatif: 1 tane yumurta + 1 kesik peynir + 5-6 tane zeytin +yeşillik. 2.Alternatif: 1 su bardağı süt + 4-5 yemek kaşığı yulaf + 1 tane meyve + tarçın. 3.Alternatif: 2 kesik tam buğday ekmek arasına; 2 kesik peynir + yarım avokado+ yeşillikler –z sandviç. 4.Alternatif: 3 yemek kaşığı lor peynir + 3 tam koz içi + 1 tane portakal+1 tane etimek.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
22.01.2023 21:15
Haber Kaynağı: DHA
Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, sağlıksız kahvaltının fert üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulundu. Kahvaltının günün en önemli öğünlerinin başında geldiğini dile getiren Uzm. Dyt. Uka, “Günümüzde sayı insan ya kahvaltı öğününü atlamakta ya bile sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Sabah iştahsızlığı, geç uyanma, kahvaltı hazırlamak için yeterli zamanın olmaması, yorgunluk, kahvaltı yapmayan kişilerin genel sebepleri olarak sıralanabilir. Uyandığınızda tek saat içinde kahvaltı yapmanız, vücudunuzun güne başlaması ve metabolizmanızın çalışmasını sağlar. Kahvaltı, uzun saatler süresince haris kalmış vücudun, gün içinde henüz etkin olması için sağlığımız açısından son basamak önemli tek öğündür. Açık tek zihin için beynin ihtiyacı olan enerjiyi zamanında alması günü henüz zinde geçirmenizi sağlar. Sindirim sisteminin sistemli çalışmasını destekler. Gün içinde kendinizi henüz canlı ve mutlu hissetmenizi sağlar. Algılama güçlüğü ve uyanıklık eksikliğini önler” niteleyerek konuştu.
İYİ BİR KAHVALTININ OLMAZSA OLMAZLAR
İyi tek kahvaltının nasıl olması gerektiğine değinen Uka, “Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidrat dengesinin sağlanması sayı önemlidir. Yeterli ve muvazeneli besinlerden oluşan tek kahvaltı tüketildiğinde vücudumuzda sürekli tek enerji üretimi sağlanmaktadır. Kahvaltı öğününde mutlaka protein, rafine edilmemiş tahıl ve taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Örneğin; yumurta, yağsız / rengi yağlı peynir, zeytin, tam tahıllı kahvaltılık yulaf veya tam tahıllı ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, koz ve gülgillerden gibi kuruyemişler, mevsimine uygun taze sebzeler kahvaltı sofralarınızda yer almalıdır. Eğer sabah 7’dahi kalkıyorsanız 9’a kadar, 11’dahi uyanıyorsanız öğleden sonra 1’açınık kadar kahvaltı etmeniz gerekir” ifadelerini kullandı.
KAHVALTIDA KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER
Kahvaltıda yediklerimizin vücudunuza giren ilk besinler olduğuna uyanıklık cazip Uzm. Dyt. Uka, “Vitamin, mineral ve nebatî besinler açısından zengin olmalıdırlar” dedi. Uzm. Dyt. Uka, sabah kahvaltısında uzak durulması gereken besinleri şöyle sıraladı: Yapay meyve suları: Bu içecekler fazlasıyla şeker, yapay tatlandırıcılar ve yapay renklerle yapılmış ürünlerdir. Böyle tek kombinasyonun sağlığımız için zararlıdır. Kan şekeri seviyesini yükseltebilecekleri için pastörize edilmiş meyve suları bile vücut tarafından iyi karşılanmamaktır. Eğer gerçekten meyve suyu içmek istiyorsanız, en iyisi kendi meyvelerinizle kendi meyve suyunuzu yapmaktır. Ancak unutmamakta fayda var ki, taze sıkılmış meyve sularında aşırı meyve şekeri olan fruktoz bulunmaktadır. Fazla fruktoz tüketimi yağlanmaya sebep olmaktadır. Dolayısıyla, kahvaltıda meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketmek sayı henüz sağlıklı olacaktır. İşlenmiş etler: Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etler perhiz içerikli olsun olmasın, sağlığınız için zararlıdır. Bu etleri birçok yüksek miktarda sodyum ve meşbu yağ içerir. Sindirilmesi oldukça zor yiyeceklerdir. Bu nedenle kahvaltıda tükettiğinizde sizi gün içinde yorgun ve gergin hissettirir. Hazır poğaça ve açım: Uzun tek açlıktan sonra günün ilk öğününde poğaça, açım, simit, peynir gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinleri tüketmek gün içinde kan şekeri dengesizliği yaratmaktadır. İştah kontrolsüzlüğü yaratır ve gün içinde gereğinden fazla kalori almanıza sebep olur. Aynı zamanda mide rahatsızlıkları, gaz ve şişkinliğe dahi yol açar. Paketlenmiş mısır gevrekleri: Bu ürünler yüksek miktarda şeker, yapay renklendirici ve yapay tatlandırıcı içerir. Özellikle kalori değeri yüksek olan süt, koyu, şeker vb. eklenmiş mısır gevreklerinin tüketimi sayı olursa gün içerisindeki alınması gereken kalori değerinin üstüne çıkılmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden çeşitleri arasından tercih yapılırken posa içeriği henüz yüksek, henüz az kalorili ve sağlıklı meyveli-sade buğday gevreklerinin, yulafın seçilmesi henüz uygundur.
YANLIŞ KAHVALTI YAPMANIN SAĞLIĞA ZARARLARI
Kahvaltıyı eklenmek veya kahvaltıda yanlış tercihler yapılmasının günün başka saatlerinde sayı henüz fazla acıkmaya sebep olabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt Uka, “Bu hâl bile kontrolsüz kalori beslenmenize ve kilo almanıza bile neden olmaktadır. Sabahları kahvaltıda sağlıklı tercihler yapan kişilerin tip 2 şeker, kolesterol, kalp hastalıklarına ve reflü, gastrit gibi sindirim hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Gün içinde henüz sinirli, depresif, öfkeli olmanıza sebep olur” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI KAHVALTI MENÜLERİ
Uzm. Dyt. Uka, sağlıklı kahvaltı örneklerini şöyle paylaştı: 1.Alternatif: 1 tane yumurta + 1 kesik peynir + 5-6 tane zeytin +yeşillik. 2.Alternatif: 1 su bardağı süt + 4-5 yemek kaşığı yulaf + 1 tane meyve + tarçın. 3.Alternatif: 2 kesik tam buğday ekmek arasına; 2 kesik peynir + yarım avokado+ yeşillikler –z sandviç. 4.Alternatif: 3 yemek kaşığı lor peynir + 3 tam koz içi + 1 tane portakal+1 tane etimek.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.