Ultraviyole ışınlarından korunmanın etkili yolları

fator

New member
Ultraviyole ışınlarından korunmanın etkili yolları08.08.2022 12:51
Haber Kaynağı: İHA


Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Onur Çapkan, deriyi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korumada nelere uyanıklık edilmesi gerektiğini şu 3 başlıkta sıraladı:

“Direkt güneş ışığından kaçınmak: Gölgede kalmak maruz kalınan UV ışınını yüzde 75 oranında azaltır. Akıllı telefonlarda hava akıllandırma uygulamalarında bile görülebilen UV indeksi beyin size kılavuzluk edebilir. Özellikle yerde üstün 3 ve üzeri ise mutlaka korunma gerekir. (Uv indeks: Gün içerisinde güneş tam tepedeyken yer yüzüne ulaşması muhtemel ve zararlı olabilecek radyasyon miktarı ölçeği)

“Güneşten koruyucu özelliği bağcıklı kıyafetler giyinmek

“Güneş koruyucular: Genel olarak 2 tip güneş koruyucu bulunur. Fiziksel ve kimyasal güneş koruyucular.


“SEÇİLEN ÜRÜNLER ONAYLI, KALİTELİ VE GÜVENİLİR OLMALIDIR”

Fiziksel güneş koruyucular deriyi kalkan gibi korudğunu tamlayan Uzm. Dr. Çapkan, “Güneş koruyucular, güneş ışınlarını yansıtarak uzaklaşmasını sağlar. Deriden emilmezler. Hassas formaları yapısına sahip olanlar, bebekler ve özellikle gebelere yüzde 100 fiziksel/mineral filtreli koruyucular tercih edilmelidir. Fiziksel güneş koruyucular titanyum dioksit ve 37 oksit gibi tabiî mineralleri içerirler. Etkileri sürüldükleri anda başlar. Kimyasal güneş koruyucular sünger gibi güneş ışınları emerler. Deriye uygulaması kolaydır ve ak kalıntı bırakmadan emilir. İçeriğinde oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate ola. Çok yoğun kullanımda sistemik emilimleri gösterilmiştir. Bu sebeple seçilen ürünler onaylı, kaliteli ve güvenilir olmalıdır” dedi.

GÜNEŞ KORUYUCU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

En rengi 30 koruma faktörlü güneş koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çapkan, şu önerilerde bulundu:

“6 aydan yetişkin bebeklere ve gebelere yüzde 100 mineral filtre içeren güneş koruyucular tercih edilmelidir. Yağlı ve karma ciltlerde, su bazlı ürünler ya bile jel formunda ürünler seçilmelidir. Kuru ciltlerde krem formları, vücutta sprey ya bile süt formları kullanılabilir. Tüm alanlara eşit arifane sürülmelidir. Uygulanması gereken miktarı kırmak koruma düzeyini önemli ölçüde azaltacaktır. Güneşten korunmanın devamlılığını sağlamak için terledikten, yüzdükten veya havlu ile kurulandıktan sonra uygulama işleminin tekrarlanması gerekir. Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 an önce sürülmeli 2-3 saate tek tekrarlanmalıdır. Güneş koruyucular tüm vücuda yüzde 100 sürülmediği ve yerde kadar sık tekrarlanmadığı için pratikte D vitamini üretimini engellediği beyin gerçek değildir. Ayrıca D vitamini sağlıklı beslenerek veya vitamin takviyeleriyle henüz güvenli arifane alınabilir. Güneş ışınlarının henüz sert geldiği 11 ile 16 saatleri arası güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bu saatler sayılmazsa kol ve bacaklardan yalnızca yarım saatlik güneş maruziyeti günlük D vitamini üretimi için yeterlidir.”

DERİ KANSERİNİN SEBEBİ UZUN SÜRELİ GÜNEŞ MARUZİYETİ

“En sık görülen kanserlerden olan toplantı kanserinden korunmada güneş koruyucularının etkinliği tartışmasızdır” tekbencilik Uzm. Dr. Çapkan, şunları ekledi:

“Bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve malign melanom için en önemli risk faktörlerinden birisi korunmasız uzun süreli güneş maruziyetidir. Ani güneş yanıkları, su toplayan güneş yanıkları en kötü toplantı kanserlerinden akraba olan malign melanom riskini ciddi oranda arttırmaktadır. Uzun süreli biriken güneş maruziyeti esasî ve yassı hücreli toplantı kanseri riskini arttırmaktadır. Çocukluk çağında da olsa tekrarlayan korunmasız güneş maruziyeti ve yanıkları ileri yaşta görülebilecek toplantı kanserleri riskini apaçık arifane arttırmaktadır. Bu sebeple korunmaya çocukluk çağında bile uyanıklık edilmelidir. Güneş koruyucular UVA ve UVB korumasını tek arada içermelidir. UVA sarılık abaşo tabakalarına kadar iner; toplantı yaşlanması, lekeler, kırışıklıklar ve toplantı kanserleriyle ilişkilidir. UVB, sarılık üst tabakalarını etkiler ve güneş yanıkları ve toplantı kanseriyle ilişkilidir.”

EVDE DE KORUNMAYA DEVAM

Güneş koruyucularının sürekli kullanılması gerektiğini ifade fail Uzm. Dr. Çapkan, “Türkiye gibi 4 mevsim güneş saha ülkelerde güneş koruyucular yıl süresince kullanılmalıdır. UVA ışınları pencere ve vasıta camlarını geçebilmektedir. Bu sebeple korunmaya ev içinde dahi sürme edilmesi önerilmektedir. 15 koruma faktörlü nemlendiriciler gibi ürünler ev içi kullanımda tercih edilebilir. Cilde zarar veren UV ışınları yüzde 80’açınık kadar bulutlardan filtre olarak gelir ve zararlı etkisini sürdürür. Bu sebeple bulutlanmış havalarda bile güneş koruyucular kullanılmalıdır. Güneş ışınları çokluk, havuz ya bile kar gibi yüzeylerden yansır yerde nedenle gölgede bulunulsa beraberce yaz -kış güneş koruyucular kullanılmalıdır. Mutlaka şapka ve güneş gözlüğü kullanımı bile korunmaya eklenmelidir. Hassas ve sorunlu tek formaları tipiniz varsa dermatoloğunuza danışarak uygun ürünleri seçebilirsiniz” niteleyerek konuştu.




Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.