Tıp Terimleri Nelerdir? Tıp Terimleri Listesi Ve Anlamları…

longbow

Global Mod
Global Mod
Tıp Terimleri Nelerdir? Tıp Terimleri Listesi Ve Anlamları… Tıp Terimleri Nelerdir?

Tıbbi alanda tanı ve teşhis için kullanılan sözcüklere tıbbi terim denmektedir. Laboratuvar tetkikleri, operatörün tanımları ve hastalıkları ifade fail kolaylık sağlayıcı unsurlardır. Tıbbi terimler genel olarak Latince ya bile Yunanca olarak bilinmektedir.

Neden Yunanca, sorusuna yanıt; Batı uygarlığının gelişimi namına kabul edilen tıbbi gönül Yunanca olduğundan olacaktır. Daha sonraları ise Roma İmparatorluğu Latinceyi ön plana çıkarmıştır. Günümüze kadar gelen tıbbi gönül Latince olarak kullanılmaktadır.

Tıbbi Terimler Listesi ve Anlamları

Tıbbi terimler, tıp öğrencileri ve hekimler arasında iletişim gereksinimleridir. Görüntüleme tanıları, hastalıklarda klinik uygulamalar ve laboratuvar testlerinde önemli terimlerdir. Türkiye için önemli tek kaynak sayılan Türkçe Tıp Dili Kılavuzu yetişkin özenle hazırlanmıştır. Bu kılavuz güncellenerek eski Türkçe, Osmanlıca ve Latince eski dillerde yazılan sözcükler yerine kullanılabilmektedir.

Türk Dil Kurumu desteğiyle hazırlanan kılavuzda eski terim ve yerine kullanılacak yeni terimlere yer verilmiştir. Bazı sözcükler ise sadece sözlü iletişimde kullanıldığından olduğu gibi bırakılmıştır. Örnek olarak Hospitalize etmek sözcüğü verilebilmektedir. Bazı sözcükler ise yerine Türkçe tanım getirilemediğinden olduğu gibi kalmış yani yeni terim Türkçe kısmı içinde bırakılmıştır. Tıbbi terimlerde, ön, ek – son, ekler hiper ya bile intra şeklinde belirlenmiştir.

Tıbbi Terim Örnekleri;
Abortus; Çocuk ıskat,
Abbans; kısa süreli olarak bilindik şuur kaybı,
Abdomen; batin- karın,
Afakı; Lens olmayan göz,
Abse; Çevre dokularda bağcıklı kese tarzı irin oluşumudur.
Absorbsıyon; gıdaların bağırsakda sindirimi,
Afrodizyak; cinsi istek tetikleyici,
Adrenalın; organizmayı harekete geçiren güçtür.
Agorafobi; kontrolsüz korku,
Ajitasyon; karakter özelliği, aktivist ve saldırganlık akıllandırma,
Ajite; Huzursuz, taşkınlık yapabilen kimse,
Akustik sınır; işitme sınırı,
Aneljezik; Ağrı kesici etkisi bağcıklı ürün,
Anemi; Hemoglamin oranının az olmasıdır.
Ansefalıt; muhakeme iltihabı olarak ifade edilmektedir.

Tıp dilinde Akronimler olarak bilindik sözcükler MR denilen sistemi tanımlamaktadır. Manyetik Rezonans Görüntüleme şeklinde ifade edilen sistem, vücut organlarının görüntüsünü oluşturmaktadır. MR cihazları radyo frekansı kullanmaktadır. MR cihazı x ışınları kullanmamaktadır.




Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.