fator
New member
Tavuk alırken nelere dikkat edilmeli?Tavuk eti, son basamak faydalı tek yenilebilir kaynağıdır. Bilinen en önemli faydası, protein yönünden zengin oluşudur. 120 gram tavuk eti, günlük protein ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayabilir. Yağı kırmak ve içerdiği proteinden faydalanmak için derisinin sıyrılması gerekir. Uzmanlar derisinden temiz tavuk etinin yağsız olduğunu söylüyor! Tavuk hakkında yapılan son tetkikat, ak renkteki yerde etin, niasin zengini olduğunu gösterdi. Niasin, kan şekerini düzenlemede son basamak faydalıdır. Gen yapımız üzerindeki etkisi sebebiyle dahi tavuk eti kansere karşı korunmamıza yardımcı olur! Tavuk eti; içerdiği 37, selenyum, güçlü, fosfor, magnezyum ve A-B vitaminleri sayesinde, ihtiyacımız olan enerjiyi almamıza yardımcı olurken, muafiyet sistemimizin güçlenmesinde dahi rol oynar. Her yenilebilir kaynağında olduğu gibi saklama ve tüketim koşulları tavuk eti için dahi oldukça önemli. Tavuk etini yoğun dondurucuda muhafaza ediyorsanız, çözülmesi için tezgah üstünde bekletmektense buzdolabında yavaş yavaş çözülmesini sağlayın. Çiğ tavuk etini mümkün olduğu kadar başka yenilebilir maddelerinden başka muhafaza edin. Tavuk etini pişirirken, kısık ve orta derecede ısı uygulayın. Yüksek ısıda pişen tavuk, sahip olduğu proteini hızlı kaybeder. Tavuklu yemeklerinizi tek öğünde tüketebileceğiniz kadar hazırlayın zira yeniden ısıtma işlemi dahi protein kaybına sebep olur. Tavuk etinden muhtemel faydayı alabilmeniz için gerçek tavuğu seçmeniz gerekir. Bunu yapabilmenin tek yolu ‘bilmekten’ geçer. Peki epey faydası bağcıklı tavuk etini örtmek için markete gittiğinizde, ambalajında yazan onca şeyin ne uygulama geldiğini biliyor musunuz? Gelin ambalajlarda yazanların ne uygulama geldiğine tek bakalım…
DOĞAL TAVUK
Bir ambalajın üzerinde ‘Doğal Tavuk’ yazıyorsa; yerde, ambalajın içinde tavuk sayılmazsa tek şey olmadığı anlamına gelir. Yani aldığınız şeyin sadece tavuk olduğu, ilave başka tek madde bulunmadığı ifade edilmektedir. Bu ibare, tavuğun nerede ve hangi şartlarda yetiştirildiği ya bile neyle beslendiği hakkında hiçbir malûmat vermez! Oysa şuursuz tüketiciler, tabiî yazısını gördüklerinde aldıkları ürünün olması gerektiği şekilde üretildiğine inanırlar! DONDURULMUŞ Türkiye’deki ambalajlarda yerde ifadeyi sayı görmesek dahi karşımıza çıktığında ne uygulama geldiğini tanımak gerekir. Soğutulmuş ya bile dondurulmuş tavuk denildiğinde aklımıza, parçalanmadan hemen önce askıda duran tavukların soğuk havaya maruz bırakıldığı gelir. Oysa hâl sayı farklı. Soğutma işlemi, askıdaki tavukların soğuk su ile yıkanması anlamına geliyor. Soğuk su banyosu yapılan tavuklar, formaları yapıları sebebiyle işlem sırasında uygulanan suyu adeta emerler. Bu bile hem tatlarındaki yoğunluğun azalmasına, hem dahi yapay olarak ağırlaşmalarına sebep olur!
SALMA TAVUK
Free range ifadesi, Türkçe’ye salma tavuk olarak geçmiştir. Birçok ambalajda bile yerde ifade kullanılır. Free range tavuk, tabiî ortamlarında dolaşmalarına izin verilmiş, sıkışık kafeslerden çıkarılarak mübeccel tavuk anlamına gelir. Bu ibareyi ambalajda kullanmak için tavukları gerçekten serbest koymak ve bu uygun üretim tesisine sahip olmak gerekir. Ancak yerde uygulamanın ne kadar süreyle yapıldığı sayı önemlidir. Evet, free range tavuklar, kafeste yetişenlere oranla henüz hareketli olduklarından yenilebilir değeri açısından henüz faydalıdırlar. Günün malûm saatlerinde serbest bırakılan yerde tavuklar, başka zamanlarda -genellikle- başka tavuklarla tıpkısı şartlarda yaşarlar. Ambalajında free range yazıyor olması sürekli tabiî ortamlarında ve serbest oldukları anlamına gelmezken arıcı şekilleri hakkında bile malûmat vermez! Bu faydalı yalnız yetersiz tek ifadedir. Yapılan denetimler, maalesef yerde uygulamanın sadece teknik yeterlilik düzeyinde tutulduğunu gösteriyor. Free range ifadesini okuduğunuzda aklınızda canlanan çayırda serbest sağîr tavuk resmi, ne yazık ki gerçek olumsuzlama.
KAFES DIŞINDA YETİŞTİRİLMİŞ
Son zamanlarda Cage Free (kafes sayılmazsa) ifadesini ambalajlar üzerinde sıkça görüyoruz. Yasalar yerde ve benzer ifadelerin ambalajlara yazılabilmesini kimi kurallara bağlamış merkezde. Şartlar yerine getirildiğinde ürün üzerine yerde gibi ibareler yazılabiliyor. Tesislerden kafesler kaldırıldığında şartların ilki ve en önemlisi yerine getirilmiş oluyor. Bu tip tesislerin çoğunda tavuklar kafes sayılmazsa yalnız neredeyse üst üste bekletiliyorlar. Ne hariç çıkabiliyor ne dahi oldukları yerde hareket edebiliyorlar. En önemlisi yerde ifade, tavukların ne ile beslendiği ya bile ne gibi ilaçlara maruz bırakıldığı hakkında hiçbir garanti içermiyor.
ANTİBİYOTİKSİZ TAVUĞUN SIRRI
Tüm tavuklar çiftlikte yetişir. Ambalajında kom tavuğu yazıyor olması, sağlıklı olduğuna inanabilirsiniz anlamına gelmesin. Ambalaja bunu yazabilmek için tavukların tek çiftlikte yetişiyor olması yeterli! Bu ibare; ne arıcı şekilleri, ne aldıkları ilaçlar, ne dahi serbest dolaşıp dolaşmadıkları hakkında malûmat vermez. Çiftlik tavukları daracık kafesler içinde hiç kıpırdamadan ve ilaç alarak büyütülürler. Toplu halde ve tek arada yetiştirilen tavuklar genellikle hastalanmamak ve birbirlerine hastalık bulaştırmamak için antibiyotikli yemlerle besleniyorlar. Antibiyotik, kullanımına son verildikten tek süre sonra vücuttan atılır. Antibiyotiksiz tavuk, ambalajlanan etinde antibiyotik etki olmadığı anlamına gelir; yaşam süresince antibiyotik almadığı anlamına olumsuzlama!
ORGANİK TAVUK NE DEMEKTİR?
Son yıllarda tüketicilerin bilinçlenmesiyle organik gıdaların üretiminde ciddi tek artım yaşanıyor. Ülkemizde organik gıda sertifikası örtmek, vesika verme yetkisi bağcıklı firmaların ciddi kontrollerinden geçerek onay vermesiyle mümkün. İlgili vekillik, vesika verme yetkisi olan firmaları yaklaşık 20 farklı kontrolden geçirerek, organik gıda sertifikasını güvenli halde tutuyor. Bir tavuk ambalajında organik tavuk ifadesi varsa yerde; tavukların, tabiî ortamlarında serbest şekilde dolaştırıldığı, çabucak büyümeleri ya bile henüz verimli et ve yumurta vermeleri için hormon ya bile antibiyotik verilmediği anlamına gelir. ‘Organik tavuk’ ifadesi, olması gerektiği gibi faydalı tüm şartların tek arada yerine getirildiği anlamına gelir. Bilinçli tüketicilerin sayısı arttıkça üreticiler dahi harekete geçecek ve en gerçek ürünü üretme yoluna gideceklerdir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
DOĞAL TAVUK
Bir ambalajın üzerinde ‘Doğal Tavuk’ yazıyorsa; yerde, ambalajın içinde tavuk sayılmazsa tek şey olmadığı anlamına gelir. Yani aldığınız şeyin sadece tavuk olduğu, ilave başka tek madde bulunmadığı ifade edilmektedir. Bu ibare, tavuğun nerede ve hangi şartlarda yetiştirildiği ya bile neyle beslendiği hakkında hiçbir malûmat vermez! Oysa şuursuz tüketiciler, tabiî yazısını gördüklerinde aldıkları ürünün olması gerektiği şekilde üretildiğine inanırlar! DONDURULMUŞ Türkiye’deki ambalajlarda yerde ifadeyi sayı görmesek dahi karşımıza çıktığında ne uygulama geldiğini tanımak gerekir. Soğutulmuş ya bile dondurulmuş tavuk denildiğinde aklımıza, parçalanmadan hemen önce askıda duran tavukların soğuk havaya maruz bırakıldığı gelir. Oysa hâl sayı farklı. Soğutma işlemi, askıdaki tavukların soğuk su ile yıkanması anlamına geliyor. Soğuk su banyosu yapılan tavuklar, formaları yapıları sebebiyle işlem sırasında uygulanan suyu adeta emerler. Bu bile hem tatlarındaki yoğunluğun azalmasına, hem dahi yapay olarak ağırlaşmalarına sebep olur!
SALMA TAVUK
Free range ifadesi, Türkçe’ye salma tavuk olarak geçmiştir. Birçok ambalajda bile yerde ifade kullanılır. Free range tavuk, tabiî ortamlarında dolaşmalarına izin verilmiş, sıkışık kafeslerden çıkarılarak mübeccel tavuk anlamına gelir. Bu ibareyi ambalajda kullanmak için tavukları gerçekten serbest koymak ve bu uygun üretim tesisine sahip olmak gerekir. Ancak yerde uygulamanın ne kadar süreyle yapıldığı sayı önemlidir. Evet, free range tavuklar, kafeste yetişenlere oranla henüz hareketli olduklarından yenilebilir değeri açısından henüz faydalıdırlar. Günün malûm saatlerinde serbest bırakılan yerde tavuklar, başka zamanlarda -genellikle- başka tavuklarla tıpkısı şartlarda yaşarlar. Ambalajında free range yazıyor olması sürekli tabiî ortamlarında ve serbest oldukları anlamına gelmezken arıcı şekilleri hakkında bile malûmat vermez! Bu faydalı yalnız yetersiz tek ifadedir. Yapılan denetimler, maalesef yerde uygulamanın sadece teknik yeterlilik düzeyinde tutulduğunu gösteriyor. Free range ifadesini okuduğunuzda aklınızda canlanan çayırda serbest sağîr tavuk resmi, ne yazık ki gerçek olumsuzlama.
KAFES DIŞINDA YETİŞTİRİLMİŞ
Son zamanlarda Cage Free (kafes sayılmazsa) ifadesini ambalajlar üzerinde sıkça görüyoruz. Yasalar yerde ve benzer ifadelerin ambalajlara yazılabilmesini kimi kurallara bağlamış merkezde. Şartlar yerine getirildiğinde ürün üzerine yerde gibi ibareler yazılabiliyor. Tesislerden kafesler kaldırıldığında şartların ilki ve en önemlisi yerine getirilmiş oluyor. Bu tip tesislerin çoğunda tavuklar kafes sayılmazsa yalnız neredeyse üst üste bekletiliyorlar. Ne hariç çıkabiliyor ne dahi oldukları yerde hareket edebiliyorlar. En önemlisi yerde ifade, tavukların ne ile beslendiği ya bile ne gibi ilaçlara maruz bırakıldığı hakkında hiçbir garanti içermiyor.
ANTİBİYOTİKSİZ TAVUĞUN SIRRI
Tüm tavuklar çiftlikte yetişir. Ambalajında kom tavuğu yazıyor olması, sağlıklı olduğuna inanabilirsiniz anlamına gelmesin. Ambalaja bunu yazabilmek için tavukların tek çiftlikte yetişiyor olması yeterli! Bu ibare; ne arıcı şekilleri, ne aldıkları ilaçlar, ne dahi serbest dolaşıp dolaşmadıkları hakkında malûmat vermez. Çiftlik tavukları daracık kafesler içinde hiç kıpırdamadan ve ilaç alarak büyütülürler. Toplu halde ve tek arada yetiştirilen tavuklar genellikle hastalanmamak ve birbirlerine hastalık bulaştırmamak için antibiyotikli yemlerle besleniyorlar. Antibiyotik, kullanımına son verildikten tek süre sonra vücuttan atılır. Antibiyotiksiz tavuk, ambalajlanan etinde antibiyotik etki olmadığı anlamına gelir; yaşam süresince antibiyotik almadığı anlamına olumsuzlama!
ORGANİK TAVUK NE DEMEKTİR?
Son yıllarda tüketicilerin bilinçlenmesiyle organik gıdaların üretiminde ciddi tek artım yaşanıyor. Ülkemizde organik gıda sertifikası örtmek, vesika verme yetkisi bağcıklı firmaların ciddi kontrollerinden geçerek onay vermesiyle mümkün. İlgili vekillik, vesika verme yetkisi olan firmaları yaklaşık 20 farklı kontrolden geçirerek, organik gıda sertifikasını güvenli halde tutuyor. Bir tavuk ambalajında organik tavuk ifadesi varsa yerde; tavukların, tabiî ortamlarında serbest şekilde dolaştırıldığı, çabucak büyümeleri ya bile henüz verimli et ve yumurta vermeleri için hormon ya bile antibiyotik verilmediği anlamına gelir. ‘Organik tavuk’ ifadesi, olması gerektiği gibi faydalı tüm şartların tek arada yerine getirildiği anlamına gelir. Bilinçli tüketicilerin sayısı arttıkça üreticiler dahi harekete geçecek ve en gerçek ürünü üretme yoluna gideceklerdir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.