Tavuğu böyle tüketmek zehirliyor – Sağlık Haberleri

fator

New member
Tavuğu böyle tüketmek zehirliyor – Sağlık HaberleriAnkara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, tavuk eti alırken ve tüketirken uyanıklık edilmesi gerekenlere yönelik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Artık, “Üzerindeki son kullanma tarihine dahi uyanıklık etmek lazım. Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir. Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir taptaze tüketicilere ulaştırılmalı, etiketinde tamlanan süreler içerisinde tüketilmelidir.Tavuk eti ya satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmeli ya bile soğuk zincir taptaze muhafaza edilmelidir.Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir” niteleyerek konuştu. Yıkanırsa gıda zehirlenme riski artıyor Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması uyarısında bağcıklı Prof. Dr. Artık, “Tavuk etinin pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek aracısız tencereye alınmasıdır.

Çiğ tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır. Tavuk eti iyi piştiği takdirde tüm zararlı mikroorganizmalar yok olacaktır” ifadelerini kullandı. Elleri 20 saniye yıkamak şart Tavuğun pişmeden yıkanmasının zararlı mikroorganizmaları öldürmeyeceğini tamlayan Prof. Dr. Artık, “Tavuk etinin yıkanmasına gerek yoktur. Tavuğun tabiî olarak mikroorganizma yükü yüksektir. Tavuğu pişirmeden önce yıkadığımızda; mikroorganizma yükünü azaltamadığımız gibi lavabo, musluk, tezgah yüzeylerine ve hatta ellerimize sıçrayan yerde mikroorganizmalar kopça bulaşmaya bile sebep olabilir. Sonrasında mutlaka yerde yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en rengi 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır” dedi. Tavuğun tamamı pişirilmeli Tavuk etinin tamamının tam olarak pişirilmesine uyanıklık cazip Prof. Dr. Artık, “Özellikle, etin en zor pişen iç kısımlarında kanlı ya bile kırmızı tek bölüm kalmamasına uyanıklık edilmelidir. Tavuk ve başka et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 basamak veya henüz yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir” ifadelerini kullandı. Günlük 100 gram tavuk tüketildiğinde 20 gram protein alındığını nâkil Prof. Dr. Artık, “Tavuk proteini son basamak kalitelidir.Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından yönü faydalıdır. Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83’lük bölümünü karşılamış olmaktadır.” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.